Beurs vandaag

Olieprijs schiet omhoog ● geen recessie aanstaande in de VS ● groot verschil tussen VS en Europa

|
Terug naar overzicht

Woensdag was er nog weinig beweging in de olieprijs, maar gisteren schoot deze met 5% omhoog naar $77,60 per vat Brent-olie. Het was de sterkste stijging in bijna een jaar. Aanleiding hiervoor was een opmerking van de Amerikaanse president Biden over mogelijke steun aan Israël bij een eventuele aanval op Iraanse olie-installaties. Het leidde tot een ‘risk-off’-beweging op de Europese aandelenbeurzen.

Olieaandelen stijgen op lagere Europese beurzen

De Stoxx Europe 600-index sloot gisteren 0,9% lager, terwijl olieaandelen met gemiddeld 0,7% stegen. Alle andere aandelensectoren eindigden in de min. De Italiaanse beurs was de grootse verliezer met een min van 1,5%. Dat kwam door opmerkingen van de Italiaanse minister van Financiën om de belasting voor bedrijven te verhogen om het begrotingstekort te dichten. De Spaanse IBEX 35-index wist nog nipt (+0,1%) hoger te sluiten. Opvallend was dat beleggers gisteren niet vluchtten naar 'veilige havens'. De rentes op staatsobligaties liepen namelijk op. De Duitse tienjaarsrente steeg met 5 basispunten naar 2,14%.

Groeivertraging eurozone lijkt mee te vallen

De vrees voor aanwakkerende inflatie door een hogere ollieprijs en sterke macro-economische cijfers uit de VS woog gisteren zwaarder dan de zorgen over een mogelijke recessie in de eurozone. Dat lijkt ook niet heel waarschijnlijk na de gisteren gepubliceerde definitieve inkoopmanagersindex van september. Die viel namelijk hoger uit dan een eerdere schatting. De samengestelde index (productie- en dienstensector) van de eurozone is in september gedaald van 51 naar 49,6 punten. De eerste schatting bedroeg nog 48,9 punten. Dit wijst op een groeivertraging in de eurozone, maar niet heel dramatisch.

Geen sprake van naderende recessie in de VS

Veel beter gaat het met de economische groei in de VS. De inkoopmanagersindex van de dienstensector, de ISM Services-index, is vorige maand onverwacht sterk gestegen van 51,5 naar 54,9 punten. Analisten rekenden op een stijging naar slechts 51,7 punten. Hierdoor is het verschil tussen de inkoopmanagersindex van het Institute for Supply Management (ISM) en die van onderzoeksbureau S&P Global (55,2 punten) een stuk kleiner geworden. Beide cijfers van de bepalende dienstensector wijzen op aantrekkende groei van de Amerikaanse economie – niet op een aanstaande recessie.

Het aantal uitkeringsaanvragen is vorige week licht gestegen van 219.000 naar 225.000 (221.000 verwacht). Dit wijst niet op een sterke verslechtering van de arbeidsmarkt. Vandaag zal het officiële arbeidsmarktrapport van september meer inzicht geven. Na een reeks van meevallende Amerikaanse macro-economische cijfers is de Economic Surprise-index in de VS, gemeten door Citigroup, gisteren voor het eerst sinds eind april weer positief gedraaid.

Rente en olieaandelen omhoog op Wall Street

Door de meevallende macrocijfers liepen de rentes in de VS gisteren op en is de kans op grote renteverlagingen door de centrale bank, de Fed, afgenomen. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg met 6 basispunten naar 3,85%, de tweejaarsrente steeg met 6 basispunten naar 3,71%. We verwachten dat de lange rente nog wat verder zal oplopen. Op Wall Street stegen olieaandelen gisteren met gemiddeld 1,6%, maar ook IT-aandelen (+0,6%) waren gevraagd, net als aandelen uit de sector communicatiediensten. Wij hebben nog steeds een voorkeur voor die twee laatste sectoren in onze beleggingsstrategieën, omdat we daar de komende tijd de hoogste winstgroei verwachten. De overige aandelensectoren eindigden gisteren in de min, waardoor de S&P 500-index 0,2% lager sloot. De Nasdaq sloot vrijwel onveranderd, de Dow Jones-index leverde 0,4% in. Het aandeel Nvidia steeg 3,4% op positieve uitlatingen van topman Jensen Huang over de vraag naar de nieuwste ‘Blackwell’-chips van het bedrijf.

Groot verschil tussen Europese en Amerikaanse aandelen

Het verschil in rendement tussen de S&P 500-index en de Stoxx Europe 600-index is dit jaar opgelopen tot bijna 12%. Europa is één van de slechtst presterende regio's en we zien weinig redenen om hier positief over te worden. De Franse CAC 40-index staat dit jaar zelfs op een verlies van bijna 1%. We handhaven daarom onze onderwogen positie in Europese aandelen in onze beleggingsstrategieën ten gunste van Amerikaanse aandelen. Tot nu toe pakt dit goed uit. Overigens pakt het verschil in rendement tussen Amerikaanse en Europese aandelen al tientallen jaren uit in het voordeel van de eerste. Misschien goed om eens over na te denken als je een 'home bias' hebt. Amerika innoveert, Europa reguleert. Waar zou jij liever beleggen?

Beurs Hongkong zet opmars voort

Na het dipje van gisteren, herstelt de beurs van Hongkong vanmorgen en wordt de rally voortgezet. De Hang Seng-index koerst vanmorgen 1,8% hoger. Het geloof in een positief effect van de aangekondigde stimuleringsmaatregelen op de Chinese economie en de angst om de boot te missen zijn groot. Er stroomt volgens berichten veel geld richting Chinese aandelen. Die zijn nog steeds niet duur, maar de enorme stijging in de afgelopen weken lijkt me iets te veel van het goede. Het moet nog maar blijken of de stimuleringsmaatregelen ook daadwerkelijk effect hebben. Dit neemt niet weg dat de positieve stemming op de beurs in Hongkong (de beurzen op het vasteland gaan pas volgende week weer open) vanmorgen overslaat op de beurzen in de regio. De Nikkei-index noteert in Tokio 0,2% hoger, de Kospi-index plust 0,4% in Seoel. Daar tegenover staat een verlies van 0,6% voor de beurs van Taiwan.

De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren vanmorgen vrijwel onveranderd en wijzen op een vlakke opening van Wall Street vanmiddag. Dat zal na de publicatie van het arbeidsmarktrapport om half drie waarschijnlijk wel veranderen. De Europese beurzen zullen vanmorgen naar verwachting licht hoger openen.

Agenda van vandaag

  • Arbeidsmarktrapport VS van september (150.000 nieuwe banen verwacht)

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.