Beurs vandaag

Olieprijzen stijgen amper ● beperkte vlucht naar ‘veilige havens’ ● Japanse economie draait minder goed dan gedacht

|
Terug naar overzicht

Gelet op de minimale stijging van de olieprijs naar aanleiding van de raketaanval van Iran op Israël dinsdagavond, kunnen we concluderen dat beleggers gisteren lauw reageerden en de spanningen in het Midden-Oosten op dit moment niet zien als een 'game changer'. Kijkend naar het verleden blijkt dat er in vergelijkbare situaties kortstondig wel wat volatiliteit op de financiële markten kan zijn, maar dat de onderliggende trend bepalend blijft voor het verdere verloop van de koersen. Zoals je misschien weet zitten we in een sterke bull markt, waarbij er vrijwel dagelijks nieuwe records worden gezet, gesteund door een redelijk draaiende wereldeconomie en centrale banken die net zijn begonnen met het verlagen van de beleidsrentes. Een prima omgeving voor beleggers.

Europese indices maken pas op de plaats

Op de Europese beurzen werd gisteren even een pas op de plaats gemaakt in afwachting van nieuwe impulsen, waaronder het Amerikaanse arbeidsmarktrapport van vrijdag en de start van het kwartaalcijferseizoen. De Stoxx Europe 600-index sloot 0,05% hoger, 1% onder de ‘all-time high’ van vrijdag. Op de beurs in Londen verloor het aandeel JD Sport Fashion 6,1% na de tegenvallende vooruitzichten van Nike. Olieaandelen stegen met gemiddeld 1,9% op de iets hogere olieprijs en als hedge tegen de oplopende spanningen in het Midden-Oosten. Dat laatste is de reden waarom we de weging van de sector energie op neutraal hebben gehouden in onze beleggingsstrategieën, ondanks de mindere vooruitzichten voor de oliebedrijven. De prijs van een vat olie steeg gisteren met 0,5% naar $73,9 (brent). Dat valt reuze mee na de stijging van 2,6% op dinsdag.

Rentes en dollarkoers lopen weer wat op

Beursgenoteerde vastgoed- (-0,9%) en nutsbedrijven (-1,6%) hadden last van de hogere rentes. In reactie op prima macrocijfers uit de VS liepen rentes op eurostaatsobligaties over een brede linie op. De Duitse tienjaarsrente steeg met 6 basispunten naar 2,09%. De euro sloot vrijwel onveranderd op 1,105 tegenover de dollar nadat deze een dag eerder bijna 1% zwakker werd. In onzekere situaties 'vluchten' beleggers nog steeds naar de dollar als 'veilige haven'. Bovendien wordt de kans op een reeks van sterke renteverlagingen door de Fed sinds gisteren iets minder hoog ingeschat, wat de dollar sterker maakt. Loonstrookjesverwerker ADP meldde 143.000 nieuwe banen in september, meer dan de 125.000 die analisten hadden verwacht en meer dan de 103.000 in augustus. Dit wijst erop dat de Amerikaanse arbeidsmarkt helemaal niet zo sterk verzwakt zoals door sommige wordt gevreesd. De kans op een renteverlaging door de Fed volgende maand met 50 basispunten wordt door de markt nu op slechts 36% geprijsd. Vorige week was dit nog meer dan 60%. Als de officiële arbeidsmarktcijfers van morgen niet zwaar tegenvallen verwachten we een renteverlaging van 0,25% bij het volgende rentebesluit van 7 november.

De lauwe reactie op de toenemende spanningen in het Midden-Oosten en de ADP cijfers, liepen rentes op Amerikaanse staatsobligaties gisteren wat op. De tweejaarsrente steeg met 4 basispunten naar 3,64%, de tienjaarsrente steeg met 5 basispunten naar 3,78%. We verwachten dat de lange rente de komende tijd niet veel verder meer zal dalen. De korte rente wel, maar niet in het tempo dat we de afgelopen maand hebben gezien.

Kwartaalcijfers Tesla (-3,5%) slecht ontvangen

Op Wall Street eindigde de S&P 500-index met een winst van minder dan 1 punt. Olieaandelen (+1,1%) en IT aandelen (+0,6%) boekten nog wel aardige winsten, aandelen uit de sectoren duurzame consumentengoederen en dagelijkse consumentengoederen leverden gemiddeld 0,8% in. Derdekwartaalomzetcijfers van Tesla (-3,5%) en de winstcijfers van Nike (-6,8%) werden niet goed ontvangen. De Nasdaq steeg ‘slechts’ 0,1%, de Dow ook.

Japanse economie draait minder goed dan gedacht

De definitieve Japanse inkoopmanagersindex van september is iets lager uitgevallen dan eerder werd ingeschat. De composite index is gedaald van 52,9 naar 52 punten, eerder geschat op 52,5 punten. De Japanse economie draait dus wat minder goed dan gedacht. Hierin past de opmerking van de nieuwe minister president Shigeru Ishiba dat Japan nog niet klaar is voor een volgende renteverhoging. Dat lijkt mij ook niet verstandig in een wereld waarin vrijwel alle centrale banken de rente juist verlagen. In reactie verzwakt de yen met 0,4% naar 146,6 tegenover de dollar, nadat deze gisteren ook al flink verzwakte. En je weet het: een zwakkere yen is goed nieuws voor de Japanse beurzen. De Nikkei-index koerst op het moment van schrijven 2% hoger. De kans op een renteverhoging (van 0,25%) in december wordt nog op slechts 20% geschat.

Op de beurs in Hongkong wordt na de enorme rally in de voorgaande handelsdagen vanmorgen wat winst genomen. Een hele normale en logische beweging. De Hang Seng-index noteert om 7.45 uur 1,9% lager. De beurzen op het vasteland van China zijn zoals al eerder gezegd tot volgende week nog gesloten vanwege de viering van de 'Golden Week'. Ook de beurzen van Taiwan en Zuid-Korea zijn vandaag nog dicht.

Nvidia-ceo: 'grote vraag naar nieuwe AI-chips'

De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven rond de 0,2% lager en wijzen op een licht lagere opening van Wall Street vanmiddag.

Gisteravond nabeurs kwam de CEO van Nvidia, Jensen Huang, met hele positieve berichten over de vraag naar hun nieuwe Blackwell chips. Volgens hem is de vraag ernaar 'krankzinnig'. Het aandeel noteerde in de nabeurshandel 1,5% hoger. Vergelijkbare positieve berichten zagen we van TSMC. Dat zal de koersen van Europese chipbedrijven vandaag naar verwachting steunen. De Europese beurzen zullen vanmorgen desondanks naar verwachting iets lager openen.

Agenda van vandaag

  • Inkoopmanagersindices van het VK, een aantal eurolanden en de eurozone als geheel
  • Wekelijkse ww-aanvragen in de VS
  • Definitieve Amerikaanse inkoopmanagersindices van S&P Global en ISM

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.