Beurs vandaag

Midden-Oosten bepaalt stemming ● inflatie eurozone onder 2% ● beurs Hongkong verder omhoog

|
Terug naar overzicht

Gisteravond vuurde Iran zo'n 200 raketten af op Israël, als vergelding voor het binnenvallen van Israëlische grondtroepen in Zuid-Libanon en de liquidatie van Hezbollah-leider Nasrallah. Gelukkig vielen er weinig slachtoffers. Iran dreigt met nieuwe vergeldingsacties indien Israël terugslaat. Zoals zo vaak, volgde er gisteren een typische Pavlovreactie op de financiële markten: de olieprijs schoot omhoog en 'veilige havens', waaronder (Amerikaanse) staatsobligaties, de dollar en goud, werden gekocht. Risicovollere beleggingen zoals aandelen gingen in de verkoop.

Aandelen omlaag, olieprijs omhoog

In reactie op de raketaanval van Iran op Israël, daalden gisteravond de aandelenkoersen op Wall Street. De S&P 500-index sloot 0,9% in de min, de Nasdaq verloor 1,5% en de Dow Jones Industrial-index eindigde 0,4% lager. Olieaandelen (+2,2%) profiteerden van de hogere olieprijs. De prijs van een vat Brent-olie noteert sinds gisterochtend zo'n 7% hoger op $74,80. Handelaren en speculanten duiken op het 'zwarte goud', zoals dat zo vaak gaat bij rode nieuwskoppen uit het Midden-Oosten. Vooralsnog is de olieproductie en -levering geen doelwit van acties, maar het kopen van olie-futures is zoals gezegd een typische Pavlovreactie. In de ‘risk-off’-beweging, na de recordrally van de afgelopen maanden, werd er hier en daar wat winst genomen op aandelen en werden staatsobligaties gekocht. De Amerikaanse tienjaarsrente daalde met 5 basispunten naar 3,73%.

Aantal vacatures in VS stijgt weer

De beursstemming werd gisteren volledig beheerst door het nieuws uit het Midden-Oosten. Dat het aantal openstaande vacatures in de VS vorige maand onverwacht is gestegen tot boven de 8 miljoen, het hoogste aantal in drie maanden, had weinig impact. Dit cijfer wijst niet op een afkoeling van de arbeidsmarkt, maar eerder op het aantrekken van de economie. Daarnaast kwam de definitieve stand van de inkoopmanagersindex (S&P Global PMI Manufacturing-index) met 47,3 iets hoger uit dan verwacht (47), terwijl de ISM Manufacturing-index juist iets lager uitviel dan verwacht (47,2 tegenover 47,5 punten), mede door een sterke daling van de deelindices voor de prijzen en werkgelegenheid. Een verdeeld beeld dus, dat wel wijst op een verdere vertraging van de inflatie. De dollar werd bijna 1% sterker tegenover de euro op $1,105, waardoor het koersverlies op Wall Street voor ons als eurobeleggers zeer beperkt was.

Inflatie daalt onder de 2% in de eurozone

Nadat gistermiddag de nieuwsberichten over een mogelijke Iraanse raketaanval binnenkwamen, draaide de redelijk positieve stemming op de Europese aandelenbeurzen als een blad aan de boom. Aandelen werden verkocht en staatsobligaties gekocht. Rentes op eurostaatsobligaties daalden nog iets sterker, nadat eerder al positief werd gereageerd op inflatiecijfers uit de eurozone. De inflatie is vorige maand vertraagd van 2,2% naar 1,8% op jaarbasis, het laagste niveau sinds 2021 en in lijn met de verwachting. Nu de inflatie lager is dan het streefniveau van 2% van de Europese Centrale Bank (ECB), stijgt de kans op meer renteverlagingen, ook al is de kerninflatie nog 2,7%. Met hun renteverhogingen in de voorgaande jaren hebben de centrale banken de strijd tegen de inflatie gewonnen. Nu is het tijd om de economische groei aan te jagen door de rente snel te verlagen. De Stoxx Europe 600-index sloot gisteren 0,4% lager. De Duitse tienjaarsrente daalde met 9 basispunten naar 2,04%, het laagste niveau sinds begin januari.

Beurs Hongkong schiet verder omhoog

In Hongkong lijken beleggers zich vanmorgen niet druk te maken om de spanningen in het Midden-Oosten. Zij zijn vooral bang om de boot te missen. Na een lang weekend wordt er vanmorgen weer gehandeld in Hongkong en schiet de Hang Seng-index met nog eens 6% omhoog. Met een koerswinst van meer dan 30% is de Hang Seng dit jaar één van de best presterende indices. Wie had dat een paar weken geleden gedacht? De beurzen op het vasteland van China blijven deze week gesloten vanwege de viering van de ‘Golden week’. Na de aankondiging van een reeks van stimuleringsmaatregelen komt er weer geloof in de Chinese beurzen. Beleggers rollen over elkaar heen om aandelen te kopen alsof morgen niet bestaat. Angst en hebzucht, de belangrijkste emoties die de koersbewegingen op de korte termijn bepalen, liggen vanmorgen dicht bij elkaar. Op de overige Aziatische beurzen maken beleggers zich kennelijk wel zorgen om het conflict in het Midden-Oosten. De Nikkei-index noteert 2,2% lager, de Kospi-index daalt met 1,1% in Seoel. De beurs van Australië is 0,2% lager gesloten.

De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren vanmorgen rond de 0,3% lager en wijzen op een licht lagere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese beurzen zullen naar verwachting iets hoger openen. In periodes waarin angst de stemming bepaalt, is het vooral zaak om kalm te blijven en je niet te laten (mis)leiden door emotie.

Agenda van vandaag

  • Banencijfer ADP (125.000 nieuwe banen verwacht)

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.