Autofabrikanten in mineur ● inflatie Italië en Duitsland onder de 2% ● ‘all-time high’ voor S&P 500
Op de laatste dag van het derde kwartaal eindigden de Europese aandelenbeurzen in mineur. Winstwaarschuwingen van autofabrikanten Volkswagen, Stellantis en Aston Martin verpesten de sfeer. Na de recordstand van afgelopen vrijdag leverde de Stoxx Europe 600-index gisteren 1% in. Aandelen uit de sector duurzame consumentengoederen, waar autofabrikanten deel vanuit maken, eindigden met een verlies van gemiddeld 2% onderaan.
Vooral Europese autoaandelen doen het slecht
Dat de Europose autosector diep in de malaise zit, moge duidelijk zijn. En een oplossing zie ik op de korte termijn niet. Europese auto's zijn vaak (veel) te duur of minder vooruitstrevend in vergelijking met Amerikaanse en/of Chinese concurrenten. De Duitse regering was gisteren genoodzaakt om de groeiverwachting voor dit jaar los te laten en verwacht/hoopt nu op slechts stagnatie van de groei (0,0%). Het aandeel Stellantis, moederbedrijf van onder andere Peugeot, Alfa Romeo, Citroën, Fiat en Opel, dook op de beurzen van Parijs en Milaan met 15% omlaag. Aston Martin verloor op de beurs in Londen bijna 25%. Volkswagen sloot op de beurs in Frankfurt slechts 1% lager. Veel slechts nieuws is blijkbaar al in de koers verwerkt. Koersen van andere autobedrijven werden mee omlaag getrokken. Renault daalde 5,6% op de beurs in Parijs.
Met uitzondering van olieaandelen (+0,1%) eindigden alle Europese aandelensectoren gisteren in de min. Na een winst van 1,3% in september sloot de brede Europese aandelenindex het derde kwartaal af met een klein verlies van 0,24%. Dat brengt het rendement dit jaar tot nu toe op 9,2%. Niet slecht, maar wel veel minder dan andere regio's.
Inflatie in Europa zit onder de 2%
Goed nieuws was er gisteren van het macrofront. Zowel in Italië (+0,8%) als Duitsland (+1,8%) is de inflatie vorige maand verder vertraagd en onder het streefniveau van de ECB beland. Dit neigt naar deflatie en geeft de ECB alle ruimte om de beleidsrente verder te verlagen. En dat is hard nodig om de economie te stimuleren. De markt prijst een volgende rentverlaging van 25 basispunten (0,25%) op 17 oktober nu op 90%. En wij verwachten dat die er ook zal komen. Op de obligatiemarkt werd nauwelijks gereageerd. De Duitse tweejaarsrente daalde slechts 1 basispuntje naar 2,07%, de tienjaarsrente daalde ook 1 basispuntje naar 2,12%.
S&P 500 zet weer eens een record neer
Met een winst van 0,4%, en weer een nieuwe ‘all-time high’, op de laatste handelsdag van het maand, is de S&P 500 het derde kwartaal 5,5% hoger geëindigd. De belangrijkste aandelenindex is voor het vierde kwartaal op rij met winst gesloten, de langste reeks sinds 2021. De Nasdaq sloot ook 0,4% hoger, de Dow eindigde gisteren vrijwel onveranderd. In navolging van de koersverliezen op de Europese aandelenbeurzen opende Wall Street lager, maar herstelde in het laatste handelsuur. Beleggers zijn in afwachting van het Amerikaanse arbeidsmarktrapport van vrijdag en de start van het derdekwartaalcijferseizoen. Wij verwachten dat de meeste Amerikaanse bedrijven de winstverwachtingen – zoals inmiddels gebruikelijk - zullen overtreffen en de rally op de beurzen door zal zetten. De Amerikaanse presidentsverkiezingen van volgende maand zullen tot volatiliteit leiden maar bieden wellicht ook weer mooie kansen.
De gisteren gepubliceerde inkoopmanagersindices van de regio's Chicago en Dallas kwamen iets hoger uit dan verwacht en wijzen niet op een aanstaande groeivertraging.
De Amerikaanse tweejaarsrente steeg met 8 basispunten naar 3,64%, nadat de baas van de Amerikaanse centrale bank (‘de Fed’), Jerome Powell, op een congres liet blijken geen haast te maken met volgende renteverlagingen. De tienjaarsrente steeg met 3 basispunten naar 3,78%.
Chinese beurzen zijn deze week gesloten
Vanwege de viering van Golden Week zijn de Chinese beurzen de rest van de week gesloten. Ook in Zuid-Korea wordt vandaag niet gehandeld. Een zwakkere wisselkoers van de yen leidt vanmorgen tot een herstel op de Japanse beurzen, nadat deze gisteren nog behoorlijke verliezen leden. De Nikkei-index noteert op het moment van schrijven 1,9% hoger. De beurs van Taiwan plust 0,8%, maar de beurs van Australië verliest 0,8%.
Agenda van vandaag
- Inflatiecijfers van Nederland en de eurozone als geheel
- Inkoopmanagersindices uit Spanje, Italië, Frankrijk, Duitsland en de eurozone
- Cijfers over het aantal openstaande vacatures in de VS
- Kwartaalcijfers van Nike (nabeurs)
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.