Beurs vandaag

Chinese beurs stijgt verder ● Nikkei onderuit ● aandelen luxemerken omhoog

|
Terug naar overzicht

Op de laatste handelsdag voor de ‘Golden Week’, een nationale vakantieweek, schieten de Chinese beurzen vanochtend nog eens procenten omhoog. Vorige week was de beursstemming al uitstekend na de bijna dagelijkse aankondigingen van stimuleringsmaatregelen, vandaag komt er nog een schepje bovenop.

Chinese beurs in bullmarkt

In een aantal Chinese steden wordt het gemakkelijker om een huis te kopen. De koersen van vastgoedaandelen schieten daarop vanmorgen als een raket omhoog. De CSI 300-index noteert vanmorgen in Shanghai 7,5% hoger, de sterkste stijging sinds 2015. In Hongkong noteert de Hang Seng-index 4% hoger. Zo wordt de Chinese beurs verguisd, en zo rollen beleggers over elkaar heen om aandelen te kopen. De CSI 300-index zit met de winst van vandaag in een bullmarkt (stijging van ten minste 20%) en het einde van de rally is nog niet in zicht. De stroom aan stimuleringsmaatregelen wijst erop dat het de Chinese overheid menens is. De economische groei moet omhoog.

De vanmorgen bekendgemaakte Chinese inkoopmanagersindices geven een gemengd beeld. De officiële samengestelde PMI is deze maand gestegen van 50,1 naar 50,4 punten, gesteund door het aantrekken van de productiesector (van 49,1 naar 49,8). De inkoopmanagersindex van nieuwsdienst Caixin is daarentegen gedaald van 51,2 naar 50,3 punten. Dat wijst op een afname van de economische groei. Er is dus nog wel wat werk aan de winkel.

Nikkei-index 5% onderuit op sterkere yen

De stemming op de overige Aziatische beurzen is minder goed. Chinese beleggers halen geld terug uit omringende landen om te beleggen in eigen land. Dat zien we vanmorgen bijvoorbeeld in Japan, waar de Nikkei-index 5% onderuitgaat door een sterkere yen. Met de vorige week nieuw gekozen premier Shigeru Ishiba van de regerende partij, stijgt volgens analisten de kans op renteverhogingen door de Bank of Japan. Dit duwt de yen tot onder de 142 tegenover de dollar. In Seoel daalt de Kospi-index 1,5%, de beurs van Taiwan noteert 1,9% lager. De beurs van Australië (+0,5%) profiteert dan weer van hogere grondstoffenprijzen. In reactie op de Chinese stimuleringsmaatregelen schiet de prijs van ijzererts vanmorgen met 10% omhoog. Fikse koersuitslagen dus, die de inflatie op termijn wel weer zou kunnen opdrijven.

Luxeaandelen profiteren van Chinese stimulering

De stemming op de Chinese beurzen staat in schril contrast met die in de Duitse industriesector. Vrijdagavond kwam Volkswagen voor de tweede keer in drie maanden met een winstwaarschuwing. De ooit zo gevierde autofabrikant zit in zwaar weer. De autoverkopen vallen zwaar tegen, en niet alleen bij Volkswagen. Vrijdag was de Duitse DAX-index met een winst van 1,2% nog de best presterende Europese beurs. De Chinese stimuleringsplannen en de hoop op meer rentverlagingen steunden het positieve sentiment. De Stoxx Europe 600-index steeg met 0,5% naar een nieuwe ‘all-time high’. De koersen van Europese luxegoederenaandelen stegen fors op de Chinese plannen. Het aandeel LVMH, bekend van onder andere Louis Vuitton, steeg afgelopen week met ruim 20%. Op aandelen uit de sector gezondheidszorg (-0,4%), die het in de afgelopen maanden goed hebben gedaan, werd winst genomen. De rentes op eurostaatsobligaties daalden na prima inflatiecijfers uit de VS. De Duitse tienjaarsrente daalde met 5 basispunten naar 2,13%.

Inflatie VS neemt verder af

De PCE-index, de favoriete inflatiegraadmeter van de Amerikaanse centrale bank, de Fed, is vorige maand met slechts 0,1% gestegen in vergelijking met de maand ervoor. Op jaarbasis vertraagde de inflatie van 2,5% naar 2,2% (2,3% verwacht). De kerninflatie (exclusief voedings- en energieprijzen) steeg ook met 0,1% (0,2% verwacht). Op jaarbasis bedroeg de stijging 2,7%, in lijn met de verwachting van analisten. Inflatie is voor de Fed geen probleem meer, die beweegt omlaag. Nu kan de centrale bank zich focussen op de economische groei, door de rente te verlagen. In reactie op de inflatiecijfers daalde de Amerikaanse tweejaarsrente met 5 basispunten naar 2,08%. De tienjaarsrente daalde met 5 basispunten naar 2,13%. Op Wall Street maakten beleggers vrijdag na de recordjacht een pas op de plaats. De S&P 500-index sloot 0,1% lager, de Nasdaq leverde 0,4% in. De Dow Jones Industrial-index sloot met een winst van 0,3% op een nieuwe recordstand.

De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven iets lager en wijzen op een licht lagere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese beurzen zullen de week naar verwachting ook iets lager beginnen.

Agenda van vandaag

  • Inflatiecijfers uit Duitsland en Italië

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.