Beurs vandaag

Chinese index hard omhoog ● olieaandelen (-3,3%) onder druk ● Amerikaanse economie groeit flink door

|
Terug naar overzicht

Voor beleggers valt er deze week weinig te klagen. Een stortvloed aan stimuleringsmaatregelen stuwt de Chinese CSI 300-index naar de beste week sinds 2008. De index noteert vanmorgen alweer 3,8% hoger en het einde van de rally is nog niet in zicht. In het eerste handelsuur is er vanmorgen voor omgerekend $100 miljard aan transacties geweest, wat leidde tot wat vertraging in de handelssystemen. Fascinerend om te zien hoe een verguisde regio (China) nu ineens weer volop in de belangstelling staat en 'de kudde' beleggers achterelkaar aanloopt en over elkaar heenvalt om maar niets te missen. We hebben het zo vaak gezien. Contrair handelen aan het sentiment biedt vaak mooie kansen. Je moet alleen soms wel wat geduld hebben.

Stimulering van ’s werelds grootste economieën biedt kansen

Met monetaire stimulering in de twee grootste economieën van de wereld ziet de wereld er voor beleggers op de korte termijn zonnig uit. Gesteund door weer een nieuw record op Wall Street en de koerswinsten op de Chinese beurzen, noteren de meeste andere Aziatische beurzen vanmorgen ook in de plus. De Hongkongse Hang Seng-index plust 3,5%, de Japanse Nikkei-index wint 1,4%, mede door een zwakkere yen (146,1). De Japanse inflatie is deze maand vertraagd van 2,6% naar 2,2%, wat de kans op en snelle renteverhoging verkleind. De beurs van Australië stijgt 0,15%, de beurs van Taiwan noteert onveranderd en de Kospi-index verliest 0,3%.

Stoxx Europe 600 noteert ‘all-time high’

Met een winst van 1,3% sloot de Stoxx Europe 600-index gisteren op een nieuw ‘all-time high’. De positieve vooruitzichten die de Amerikaanse chipmaker Micron woensdagavond nabeurs verkondigde, gaven de koersen van Europese sectorgenoten een boost. ASML, Besi en ASMI eindigden minimaal 2% tot 3,4% hoger op de beurs in Amsterdam. De aangekondigde Chinese stimuleringsmaatregelen bezorgden de koersen van aandelen uit de sector duurzame consumentengoederen (+4,4%) vleugels, aangevoerd door luxemerken zoals Swatch (+12%), LVMH (+9,9%), Kering (+9,6%), Dior (+9,2%) en Hermes (+9,1%). Beleggers verwachten dat er meer horloges en 'tasjes' worden verkocht in China. IT-aandelen (+2,5%) eindigden op de tweede plaats. Aandelen uit de sector energie (-3,3%) stonden onder druk door de lagere olieprijs (-2,5%). Er zijn berichten dat Saudi-Arabië de oliekraan wil opendraaien om een groter marktaandeel te krijgen. Goed nieuws voor consumenten, geen goed nieuws voor olieaandelen.

Eveneens record voor S&P 500-index

Op Wall Street sloot de S&P 500-index (+0,4%) gisteravond voor de 42ste keer dit jaar op een nieuwe recordstand en het zou met niet verbazen als we dit jaar de 50 keer aantikken. Aangevoerd door Micron (+14,7%) stegen aandelen uit de Nasdaq met gemiddeld 0,6%. De Philadelphia Semiconductor-index boekte een winst van 3,5%. Niet overal was het feest. In een reactie op een inval door het ministerie van justitie dook het aandeel Super Micro Computer ruim 12% omlaag. Olieaandelen (-2%) stonden net als op de Europese beurzen onder druk.

Economische seinen in de VS staan op groen

Het aantal ww-aanvragen kwam in de VS met 218.000 iets lager uit dan verwacht en staat op het laagste niveau in vier maanden. Geen signalen van een verzwakking van de arbeidsmarkt dus. De orders voor duurzame goederen waren in augustus beter dan verwacht (0,0% tegenover -2,6%) en de groei van de Amerikaanse economie viel met 3% nog iets hoger uit dan de eerder geschatte +2,9%. Kortom: de Amerikaanse economie draait prima, terwijl de geldkraan door de Fed verder wordt open gedraaid. Veel beter wordt het niet.

Op de obligatiemarkt liep de korte tweejaarsrente met 7 basispunten op naar 3,63%. De tienjaarsrente steeg slechts 1 basispuntje.

De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven licht lager een wijzen op een iets lagere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese beurzen zullen op de laatste beursdag van de week naar verwachting rond de 0,1% hoger openen.

Agenda van vandaag

  • Inflatiecijfers uit Frankrijk, Spanje en Italië
  • Sentimentindices van de universiteit van Michigan
  • PCE price-index

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.