Beurs vandaag

Rentegevoelige aandelen onder druk ● beleggers kijken uit naar nieuwe inflatiecijfers ● lagere verkopen van nieuwe huizen in de VS (-8,7%)

|
Terug naar overzicht

De stemming op de beurzen is gedaald tot onder het vriespunt. De hoge rentes, die steeds verder oplopen uit angst voor een aanhoudend krap beleid van centrale banken, overheersen het sentiment al een paar weken.

Beleggers zoeken bewijs dat de economie afkoelt

Het geloof dat rentes weleens langer hoog kunnen blijven wordt steeds sterker, zolang er geen bevestiging is dat de economische groei sterk afkoelt en de inflatie sterker vertraagt. Nu zien we wereldwijde wel dat het economisch momentum verzwakt, wat we kunnen aflezen uit de inkoopmanagersindices, maar de vrees voor een lange en diepe recessie lijkt juist te verdwijnen. Inflatiecijfers uit de VS en de eurozone moeten vrijdag uitwijzen of de opwaartse rentebeweging op de obligatiemarkt terecht is geweest of wellicht wat overdreven. Wij gaan uit van dat laatste.

Rentes stijgen minimaal, beurzen flink lager

Met uitzondering van de Britse FTSE 100-index (en de Russische beurs) sloten alle Europese beurzen gisteren weer lager. De Stoxx Europe 600-index leverde 0,6% in waar de koersen van aandelen in rentegevoelige sectoren zoals IT (-2,1%), vastgoed (-2%) en duurzame consumentengoederen (-1,2%) het sterkste onder druk stonden. Waardeaandelen deden het relatief beter dan groeiaandelen, net zoals we dat vorig jaar hebben gezien. En dat terwijl de rentebewegingen op de obligatiemarkt gisteren heel beperkt waren: de Duitse tienjaarrente steeg bij gebrek aan richtinggevend macronieuws slechts 1 basispuntje, naar 2,81%. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar voor een herstel op de financiële markten hebben we vooral wat minder sterke cijfers uit de VS nodig. Dat zou de rentes weer iets kunnen laten dalen en wat lucht geven aan de beurzen. Anderzijds moeten we niet vergeten dat een beter dan verwacht draaiende Amerikaanse economie de bedrijfswinsten kan laten groeien. Dat is ook de verwachting van analisten die voor de komende kwartalen een aardig herstel van de winstgroei zien voor bedrijven uit de S&P 500-index.

Twijfel over de kracht van de Amerikaanse economie

Gisteren ontstond er wel wat twijfel over de kracht van de Amerikaanse economie, na tegenvallende cijfers over de verkopen van nieuwe huizen (-8,7% tegenover -2,2% verwacht) en een sterker dan verwachte daling van de index van het consumentenvertrouwen (van 108,7 naar 103 punten, 105,5 verwacht). Nu moet hierbij wel worden opgemerkt dat de stand van de vorige maand (augustus) is bijgesteld, van 106,1 naar 108,7 punten en consumenten zich vaak heel anders gedragen dan ze zich voelen. Ze zijn soms niet zo positief gestemd maar geven wel geld uit, en andersom.

Gisteren waren de iets lager dan verwachte macrocijfers en de vrees voor langer hogere rentes genoeg om de aandelenindices op Wall Street lager te zetten. De Dow Jones Industrial-index verloor 1,1% en noteert dit jaar nog maar iets meer dan 1% in de plus. De S&P 500-index sloot 1,5% lager, de Nasdaq ging 1,6% omlaag en noteert dit jaar nog 'slechts' 24,8% hoger. Dat lijkt me, ondanks de grote verschillen, nu niet echt een reden om heel treurig te zijn over de aandelenmarkt. Het is normaal en gezond dat er na een hele scherpe stijging een correctie volgt. Dat biedt weer kansen. Omgekeerd geldt dat voor volatiliteitsindices. Na een scherpe daling kan ook daar een correctie volgen. De VIX-index steeg gisteren met 12% naar net iets onder de 19 punten. Op de Amerikaanse obligatiemarkt was het rustig. De tienjaarsrente sloot onveranderd op 4,54%. De dollar werd nog iets sterker op 1,057 tegenover de euro. Dat is ruim 1% sterker dan eind vorig jaar.

Aziatische koersen kleuren groen

Misschien verwacht je het niet na de koersverliezen op Wall Street gisteravond, maar de meeste Aziatische beurzen kleuren vanmorgen groen. Dat is één van de kenmerken van beurssentiment: het kan zomaar omslaan. De 'schuld' voor een wat positievere stemming wordt gegeven aan een herstel van de winsten bij Chinese industriebedrijven. Deze zijn in augustus met 17,2% gestegen in vergelijking met vorig jaar. Dat is de sterkste stijging in bijna twee jaar en duidt, naast cijfers die we al eerder kregen, op een stabilisatie van de Chinese economie. In reactie noteren de beurzen op het vasteland van China rond de 0,3% hoger en noteert de Hongkongse Hang Seng-index op het moment van schrijven 0,5% hoger. De Japanse beurzen herstellen van een openingsverlies en schommelen rond het slot van gisteren. De Kospi-index schommelt ook rond het slot van gisteren maar de Kosdaq, de 'Koreaanse Nasdaq', plust 1,5%. De beurs van Australië verliest daarentegen 0,2%.

De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren vanmorgen rond de 0,3% hoger en wijzen op een voorzichtig herstel van Wall Street vanmiddag. De Europese aandelenbeurzen zullen naar verwachting vlak tot licht lager van start gaan.

Agenda van vandaag

  • Consumentenvertrouwenindices uit Duitsland en Frankrijk
  • Cijfers over de orders voor duurzame goederen in de VS

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.