Beurs vandaag

China stimuleert verder ● meer renteverlagingen in de VS verwacht ● veel extra geld in aandelen gestopt

|
Terug naar overzicht

Nadat we gisteren al verrast werden met een pakket stimuleringsmaatregelen, heeft de Chinese Centrale Bank (PBOC) vanmorgen de éénjaarsrente met 30 basispunten verlaagd naar 2%. Het is de grootste renteverlaging sinds 2016. Eindelijk lijken de beleidsmakers ervan overtuigd dat er serieuze maatregelen nodig zijn om de Chinese economie op gang te helpen. We verwachten dat er nog meer maatregelen zullen volgen.

Chinese indices noteren hoger

In reactie op de renteverlaging noteert de Hang Seng-index in Hongkong op het moment van schrijven 2% hoger en stijgt de CSI 300-index met 2,1%. Hiermee is het koersverlies van de beurzen op het vasteland voor dit jaar bijna weggewerkt. De positieve stemming op de Chinese beurzen slaat vanmorgen over naar andere Aziatische beurzen. De Nikkei-index koerst 0,3% hoger en de beurs van Taiwan plust 1,2%. De MSCI Asia Pacific stijgt vanmorgen naar het hoogste niveau sinds februari 2022.

Chinese yuan wordt duurder

De Chinese yuan wordt sterker tegenover de dollar en noteert net boven de $7 (USD/CNY). Een opvallende beweging. Normaal gesproken verzwakt een munt bij een renteverlaging. Blijkbaar hebben (Chinese) beleggers meer vertrouwen gekregen in de eigen munt. De dollar verzwakt daarentegen tegenover andere valuta en noteert bijna 1,12 tegenover de euro. Zwakkere valuta zou een stimulans moeten zijn voor de economie via de export. Het kan echter ook de inflatie aanwakkeren. In China kunnen ze wel wat meer inflatie gebruiken maar in de VS en Europa, zitten we daar niet op te wachten. Het verkleint de kans op verdere renteverlagingen.

Grotere kans op meer renteverlagingen Fed

Daar zien we op dit moment nog weinig van terug. De markt prijst voor het einde van dit jaar nog bijna 80 basispunten aan renteverlagingen door de Amerikaanse centrale bank (de 'Fed') in. De kans op meer renteverlagingen is gistermiddag na de publicatie van Amerikaanse vertrouwenscijfers verhoogd. Het Amerikaanse consumentenvertrouwen is volgens de Conference Board deze maand gedaald van 105,6 punten naar 98,7 punten. Dat is veel lager dan de verwachte 104 punten en de sterkste daling in drie jaar. Amerikanen zijn vooral pessimistischer geworden over de arbeidsmarkt. De deelindex van de vooruitzichten is gedaald van 86,3 naar 81,7 punten.

In een reactie daalden rentes op Amerikaanse staatsobligaties. De tweejaarsrente daalde met 5 basispunten naar 3,54% in de verwachting dat de Fed de beleidsrente nog wat verder zal verlagen. De tienjaarsrente daalde met 2 basispunten naar 3,73%.

Gunstige omstandigheden voor waarderingen van aandelen

Lagere rentes zijn gunstig voor de waarderingen van risicovolle beleggingscategorieën, waaronder aandelen. De S&P 500-index steeg gisteren met 0,25% en zette voor de 41ste keer dit jaar een nieuw record neer. We verwachten dat er dit jaar meer zullen volgen. Volgens cijfers van Bank of America hebben klanten vorige week bijna $7 miljard in de aandelenmarkt geïnvesteerd: de grootse instroom in bijna twee jaar. In de wetenschap dat er nog ruim $6.000 miljard geparkeerd staat in geldmarktfondsen, waarvan het rendement daalt bij dalende rentes, verwachten we dat er nog veel meer geld richting de aandelenmarkten zal stromen. Het oude gezegde ‘Don't fight the Fed’ (en andere centrale banken) zie ik al weer wat vaker voorbijkomen. Als zij de geldkraan opendraaien is dat een hele belangrijke steun voor de financiële markten. Zolang de Amerikaanse economie niet sterk afkoelt zitten we in een goudgerand 'Goldilocks'-scenario.

Mede door een koerswinst van 4% voor Nvidia steeg de Nasdaq gisteren met 0,6%. De Dow Jones Industrial-index steeg 0,2%.

Stoxx Europe 600 bijna op all-time high

Eerder op de dag sloten de Europese beurzen al hoger. De Stoxx Europe 600-index eindigde met een winst van 0,65%, een fractie (1%) onder het all-time high van eind augustus. De aangekondigde stimuleringsmaatregelen in China zijn positief voor bedrijven die er een grote afzetmarkt hebben. Onder andere 'tasjesverkopers' LVMH (+3,2%), Hermes (+3,9%) en Kering (+3,2%) werden gekocht op het nieuws. Maar ook de koersen van grondstoffenbedrijven zoals Anglo American (+6,6%) en Antofagasta (+6,3%) stegen op de hogere grondstoffenprijzen. Als China stimuleert, zal er meer worden gebouwd en is er meer vraag naar grondstoffen. Aandelen uit de sector duurzame consumentengoederen (+1,8%) stegen het sterkst, gevolgd door basismaterialen (+1,8%). Alleen beursgenoteerde vastgoedaandelen (-0,9%) sloten met verlies.

Agenda van vandaag

  • Consumentenvertrouwenscijfers uit Frankrijk
  • Huizenverkoopcijfers uit de VS

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.