Europese economie krimpt ● Wall Street-rally breder gedragen ● China gaat stimuleren
Dat het niet zo lekker gaat met de Duitse economie, is al langer bekend. Maar dat de inkoopmanagersindex van de productiesector deze maand nog veel verder zou dalen, hadden weinig analisten verwacht.
Duitse industrie ligt op z’n gat
De inkoopmanagersindex van de Duitse productiesector is gedaald van 42,4 naar 40,3 punten, veel lager dan de 42,3 punten die analisten gemiddeld hadden verwacht. Een cijfer onder de 50 wijst op krimp van de activiteit. Niet zo gek, na de alarmerende woorden van onder andere Volkswagen en Mercedes-Benz. De index van de Duitse dienstensector daalde ook iets harder dan verwacht (van 51,2 naar 50,6 punten) maar wijst nog wel op lichte groei. De samengestelde index daalde van 48,4 naar 47,2 punten (48,2 verwacht). Dat is het laagste niveau sinds februari en wijst dus op een krimp van de grootste economie van Europa.
Beeld in Frankrijk is niet veel beter
Het beeld in Frankrijk is niet veel beter. De index van de Franse productiesector steeg weliswaar van 43,9 naar 44 punten (44,2 verwacht) maar wijst nog steeds op krimp. De index van de Franse dienstensector is na de Olympische Spelen ingezakt van 55 naar 48,3 punten, veel lager dan de verwachte 51,5 punten. Door de slechte cijfers uit Duitsland en Frankrijk is de samengestelde inkoopmanagersindex van de eurozone deze maand gedaald van 51 naar 48,9 punten. Dat is lager dan de verwachte 50,5 punten en het laagste niveau sinds januari. Dat is geen goed nieuws. Het enige lichtpuntje is dat de prijscomponent verder is gedaald, wat de Europese Centrale Bank (ECB) ruimte geeft om de rente snel verder te verlagen.
Duitse regering tegen overname Commerzbank
De hoop op meer renteverlagingen door de ECB en stimuleringsmaatregelen in China gaven Europese beleggers maandag moed, ondanks de slechte macro-economische cijfers. De Stoxx Europe 600-index steeg met 0,4%. De Duitse DAX-index steeg met 0,7%, ondanks een koersdaling van 5,7% van Commerzbank nadat de Duitse regering aangaf tegen een overname door de Italiaanse bank Unicredit (-3,3%) te zijn. Zo schiet het natuurlijk niet op met de consolidatie van Europese banken. Alle grote Europese aandelenbeurzen eindigden gisteren in het groen, met uitzondering van de Italiaanse beurs (-0,2%) door de koersdaling van zwaargewicht Unicredit. Aandelen uit de sectoren financiële waarden (-0,3%) en gezondheidszorg (-0,8%) sloten lager, de andere sectoren eindigden in de plus met vastgoedaandelen (+1,1%) aan kop. Die profiteerden van de lagere rentes.
Obligatiebeleggers anticipeerden op meer renteverlagingen door de ECB. De Duitse tweejaarsrente daalde met 8 basispunten naar 2,15%, de tienjaarsrente daalde met 5 basispunten naar 2,16%. We verwachten dat vooral de korte rentes verder zullen dalen. De euro werd 0,3% zwakker tegenover de dollar. Logisch, een sterkere Amerikaanse economie is goed voor de dollar.
Amerikaanse economie groeit wél
De Amerikaanse inkoopmanagersindex is volgens onderzoeksbureau S&P Global deze maand licht gedaald van 54,6 naar 54,4 punten. Dat is iets boven de verwachte 54,3 punten en wijst op aantrekkende economische groei. Een groot contrast met de eurozone. Dit verklaart ook waarom we een voorkeur hebben voor Amerikaanse boven Europese aandelen in onze beleggingsstrategieën. De Amerikaanse productiesector is wel iets verzwakt (van 47,9 naar 47 punten) maar de dienstensector (van 55,7 naar 55,4 punten) blijft sterk. 'Dovishe' uitlatingen van verschillende bestuurders van de Amerikaanse centrale bank, de Fed, versterkten de verwachting van meer renteverlagingen.
Rally S&P 500 wordt breder gedragen
De S&P 500-index begon de week met een winst van 0,3%, de gelijk gewogen S&P 500-index (waarin alle aandelen hetzelfde gewicht hebben) steeg met 0,5% naar een nieuwe recordstand. Dit bevestigt het beeld dat de rally op Wall Street steeds breder wordt gedragen, en dus niet meer hoofdzakelijk door de grote techaandelen. Renteverlagingen door de Fed vormen de perfecte omstandigheden voor aandelen, mits een recessie wordt vermeden natuurlijk. Wij verwachten dan ook dat de rally doorzet. De Nasdaq steeg 0,14%, de Dow Jones-index pluste 0,15%. Amerikaanse rentes kwamen nauwelijks van hun plek. De tienjaarsrente steeg 1 basispunt naar 3,75%.
China gaat economie stimuleren
Eindelijk: goed nieuws uit China! De Chinese centrale bank (PBOC) heeft vanmorgen maatregelen aangekondigd om de economie aan te jagen. De minimale reserves die Chinese banken moeten aanhouden zijn verlaagd naar het laagste niveau sinds 2020 en de korte rentes worden verder verlaagd. Verder wordt de rente op $5,3 biljoen aan uitstaande hypotheken verlaagd om de huizenmarkt een impuls te geven. Daarnaast wordt er gewerkt aan een stabiliteitsfonds met een omvang van $113 miljard om de aandelenmarkt te steunen.
Aziatische beurzen in het groen
Beleggers reageren positief op de maatregelen. De Hang Seng-index koerst 3,6% hoger, de beurs van Shanghai stijgt met 3,7%. Is dit dan de katalysator die ontbrak om de Chinese beurzen omhoog te jagen? Het positieve sentiment in China slaat vanmorgen over op de andere Aziatische beurzen. De Nikkei-index noteert in Tokio 0,6% hoger, de Kospi-index plust 0,9% in Seoel en de beurs van Taiwan is 0,4% hoger gesloten.
De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren vanmorgen iets hoger en wijzen op een licht hogere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese beurzen zullen naar verwachting 0,5% hoger openen.
Agenda van vandaag
- Ifo-index (ondernemersvertrouwen) Duitsland
- Huizenprijzen VS
- Consumentenvertrouwen VS
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.