Inflatie is geen probleem meer ● Chinese centrale bank verlaagt (korte) rente ● winstwaarschuwing Mercedes-Benz (-6,8%)
Vanmorgen heeft de Chinese centrale bank de korte rente (14 daags) verlaagd. Het doel: de Chinese economie stimuleren en de consumptie en investeringen aanjagen. China groeit wel, maar veel te traag. Volgens berichten volgt er morgen een zeldzame economische update. De verwachting is dat er in China meer stimuleringsmaatregelen zullen volgen.
En zo zitten we in een situatie waarin wereldwijd de geldkraan wordt opengedraaid, inflatie geen probleem meer is en de aandacht van beleidsmakers zich steeds meer richt op economische groei. Een gunstige omgeving voor beleggers, mìts de groei niet te sterk vertraagt.
Beleggers overtuigd dat VS ‘zachte landing’ maken
De overtuiging dat de Amerikaanse economie een 'zachte landing' zal maken, is bij beleggers versterkt, na de renteverlaging door de Amerikaanse centrale bank (de ‘Fed’) vorige week. Dat lijkt voorlopig ook niet aan de orde. Volgens de Atlanta Fed groeit de economie dit kwartaal (Q3) met 2,9%, gelijk aan het tweede kwartaal. Bij zo'n sterke groei, en nauwelijks signalen die wijzen op een vertraging, is de kans groot dat als gevolg van het intrappen van het gaspedaal door de Fed de economische groei zal versnellen. Of dat ook zo uitpakt zien we in de komende kwartalen.
Sector duurzame consumptiegoederen onder druk
De winstwaarschuwing die door Mercedes Benz (-6,8%) werd afgegeven, benadrukt nog maar eens de grote problemen van de Duitse (en Europese) auto-industrie. Vandaag is er een spoedoverleg in Berlijn om de neergang tot stilstand te brengen. Taxatieverlagingen voor luxemerken zoals Burberry (-3,5%) en Swatch (-3,2%) door analisten van onder andere de Amerikaanse zakenbanken Jefferies en Goldman Sachs, zetten Europese aandelenkoersen uit de sector duurzame consumentengoederen (-2,5%) vrijdag verder onder druk. Na de sterke koerswinsten van donderdag - in reactie op de renteverlaging van de Fed - werd er vrijdag op de Europese beurzen weer wat winst genomen. Alleen aandelen uit de sector nutsbedrijven (+0,6%) sloten in de plus. De Stoxx Europe 600-index sloot vrijdag 1,4% lager en leverde over de hele week 0,3% in.
Op de obligatiemarkt werd een pas op de plaats gemaakt. De Duitse twee- en tienjaarsrente liepen 1 basispuntje op. De dollar sloot vrijwel onveranderd tegenover de euro op 1,116.
Gemengd beeld op de Amerikaanse beurzen
Na de rally van donderdag en een nieuw all-time high voor de S&P 500-index, werd er vrijdag ook op Wall Street hier en daar wat winst genomen. Vrijdag sloot de belangrijkste aandelenbeurs van de wereld 0,2% lager. Daarmee sloot de S&P 500-index nog wel voor de tweede week op rij (+1,4%) hoger. Een winstwaarschuwing van Fedex (-15,2%) drukte vrijdag wat op het sentiment. De Nasdaq sloot 0,4% lager, de Dow Jones Industrial index wist nog wel 0,1% hoger te sluiten. Nike sloot bijna 7% hoger op de aankondiging van een nieuwe CEO. Rentes op Amerikaanse staatsobligaties bewogen nauwelijks. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg 1 basispunt naar 3,74%.
Renteverlaging steunt Chinese aandelen
De aangekondigde renteverlaging in China steunt vanmorgen het sentiment op de Chinese beurzen. De Hang Seng-index noteert in Hongkong op het moment van schrijven 0,3% hoger. De beurzen op het vasteland van China noteren rond de 0,6% hoger nu er meer stimuleringsmaatregelen worden verwacht. De Japanse beurzen zijn gesloten vanwege de viering van een feestdag. De beurs van Taiwan is vanmorgen 0,6% hoger gesloten, de Koreaanse Kospi-index noteert 0,2% hoger. Zoals gezegd is het verder of weer open draaien van de 'geldkraan' door centrale banken een belangrijke steun en impuls voor zowel de economische groei als de financiële markten. Goed nieuws dus voor beleggers.
De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven rond de 0,3% hoger en wijzen op een licht hogere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese beurzen zullen op de eerste dag van de nieuwe handelsweek naar verwachting ook licht hoger openen.
Agenda van vandaag
- Inkoopmanagersindices van de VS, het VK, Duitsland, Frankrijk en de eurozone
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.