Fed verlaagt beleidsrente met 0,5% ● inflatie in de VS onder controle ● futures beloven fijne beursdag
Laten we het eerst eens over de Amerikaanse centrale bank hebben, de Fed. Dat de beleidsrente voor het eerst in vier jaar zou worden verlaagd was wel zeker. Wij hadden ingezet op een verlaging van 0,25%, terwijl de markt neigde naar een verlaging met 0,5%. Het is dus een verlaging van een half procent geworden. De Fed suggereert dat deze 0,5% proactief was, en dat het nu klaar is met verlagingen van meer dan een kwartje. Maar daar is de markt niet zo van overtuigd.
Inflatie in de VS lijkt onder controle
De argumenten van de Fed om de rente te verlagen zijn duidelijk; de inflatie is onder controle, dus kan de rente naar beneden om te voorkomen dat de arbeidsmarkt verslechtert. De nieuwe ‘dot plot’ gaat uit van een sterkere beleidsrentedaling dan eerder werd verwacht. De richting van de beweging is omlaag en de volgende rentestappen zullen ook omlaag zijn.
Economie en bedrijfswinsten houden zich goed
Beleggers hadden al meer dan volledig geanticipeerd op een verdere verlagingsgolf en gaan in de komende twee jaar uit van een sterkere rentedaling dan de Fed zelf. De Amerikaanse tweejaarsrente is in de afgelopen maanden flink gedaald en noteert inmiddels op 3,63%, ruim onder de nieuwe beleidsrente van (de bandbreedte van) 4,75% tot 5,0%. Zolang de Amerikaanse economie goed blijft draaien maken wij ons geen grote zorgen over het beleid van de Fed. De belangrijkste drijfveer voor de winstgroei van bedrijven is immers de economie en de belangrijkste pijler onder de beurzen is de winstgroei van bedrijven. Vooralsnog zijn de vooruitzichten voor de winsten positief en maken we ons nog weinig zorgen.
Europese beurzen in mineur
In aanloop naar het rentebesluit van de Fed, en later deze week die van de Bank of England en de Bank of Japan, waren Europese beleggers gisteren overwegend negatief gestemd. Alle grote Europese aandelenbeurzen lieten bij het luiden van de slotbel een (kleine) min zien. De Stoxx Europe 600-index boekte een verlies van 0,5%, gedragen door alle sectoren. De Duitse tienjaarsrente steeg met 5 basispunten naar 2,19%. Hier verwachten we richting het einde van het jaar per saldo niet veel beweging meer in. Korte rentes kunnen nog wel wat verder dalen. De euro sloot ondanks de renteverlaging vrijwel onveranderd tegenover de dollar op 1,112.
Beleidsrentedaling al goeddeels ingeprijsd
Op Wall Street reageerden beleggers vrij lauw op de verlaging van de beleidsrente. Zowel de S&P 500-index, de Nasdaq als de Dow Jones Industrial-index sloten 0,3% lager. Er waren ook qua sectoren geen grote uitschieters te zien. Het mogelijke effect van hoger dan verwachte nieuw te bouwen huizen en afgegeven bouwvergunningen in de VS over de maand augustus viel weg bij het nieuws van de beleidsrentedaling.
In Europa kwamen de voorlopige consumentenprijzenstijging over augustus van verschillende landen en de Eurozone beschikbaar. Die waren met 0,1% maand-op-maandstijging marginaal beter (lees: minder hoog) dan verwacht. Een verdere, geleidelijke verlaging van de rente door de Europese centrale bank (ECB) wordt daarmee ondersteunt.
Ook op de Amerikaanse obligatiemarkt werd het rentebesluit van de Fed lauw ontvangen. De tienjaarsrente steeg uiteindelijk met 6 basispunten naar 3,70%. De oude beurswijsheid: 'bezit van de zaak is einde vermaak' lijkt ook nu weer op te gaan.
Verzwakkende yen goed voor Japanse beurskoersen
De yen werd iets zwakker tenopzichte van de dollar, tot bijna 144, maar noteert op het moment van schrijven 142,7 en lijkt te stabiliseren. De Nikkei-index noteert een forse plus van 2,5%. In Hongkong staat de Hang Seng-index na een feestdag 1,8% hoger. In Zuid-Korea bleef de Kospi-index onveranderd. De beurzen op het vasteland van China staan ook duidelijk in de plus. De beurs van Shanghai wint 0,6%, die van Shenzhen staat 1,6% hoger. De beurs van Taiwan 1,4% hoger.
De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven fors hoger en wijzen dus op een hogere opening van Wall Street vanmiddag. Blijkbaar helpt het soms om er een nachtje over te slapen. De Europese beurzen lijken vandaag mee te willen gaan in het positieve beeld van Azië en dat van de Amerikaanse futures.
Agenda van vandaag
- Rentebesluit van de Bank of England
- Wekelijkse werkgelegenheidscijfers uit de VS
- Nederlandse wekloosheidscijfers van augustus (3,7% verwacht)
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.