Beurs vandaag

Tegenvallende iPhone-verkopen ● groeiende kans op grotere renteverlaging Fed ● koers Intel (+8%) richt zich op

|
Terug naar overzicht

Bij een gebrek aan richtinggevende macrocijfers en in afwachting van belangrijke rentbesluiten van onder andere de Amerikaanse centrale bank, de Fed (morgenavond), lagen de volumes op de Europese beurzen gisteren gemiddeld zo'n 40% onder het gemiddelde van de afgelopen 30 dagen. Het beeld op de beurzen was verdeeld; sommige sloten met een kleine plus, andere met een klein verlies. De Stoxx Europe 600-index eindigde op een matte handelsdag met een verlies van 0,2%.

IT-aandelen onder druk door tegenvallende iPhone-verkopen

Europese IT-aandelen (-1,3%) lagen wat onder druk na berichten over tegenvallende verkopen in het eerste weekend van de nieuwe iPhones van Apple (-2,8%). Tsja, je moet iets bedenken om koersen in beweging te zetten. Verder was het een dag om heel snel te vergeten.

Op de obligatiemarkt kon je ook een 'kanon afschieten'. In afwachting van de Fed (woensdag), de Bank of England (donderdag) en de Bank of Japan (vrijdag) werden er even geen grote posities ingenomen. De Duitse tienjaarsrente eindigde per saldo 3 basispuntjes lager, op 2,12%.

De markt gaat uit van een renteverlaging door de Fed van 50 bp

De dollar werd nog iets zwakker op 1,113 tegenover de euro. Richting woensdagavond prijst de markt een steeds grotere kans op een rentverlaging van 50 basispunten in. Die kans wordt door de markt inmiddels op 74% geprijsd. Wij gaan uit van een verlaging met een kwartje (0,25%), maar een verlaging met 50 basispunten (0,5%) zou ook prima zijn. Mits dit wordt gevolgd door een toelichting waaruit blijkt dat de Amerikaanse economie nog prima draait en er geen sprake is van een 'paniek-verlaging'.

De inkoopmanagersindex van de regio New York stijgt

Op Wall Street lagen de omzetten gisteren nog redelijk op niveau. Tegenvallend nieuws over de verkopen van nieuwe iPhones leidde tot wat koersdruk bij IT aandelen (-1%) op de beurs in New York. Je moet dit wel in het licht zien van forse koersstijgingen vorige week. In afwachting van het rentebesluit van de Fed werden er geen grote posities ingenomen. Vanaf het macrofront was er positief nieuws: de inkoopmanagersindex van de regio New York (Empire Manufacturing index) is deze maand gestegen van -4,7 naar +11,5 punten. Dat is veel hoger dan de verwachte -4 punten en het hoogste niveau sinds april 2022. Hoewel deze index nogal volatiel is, zou het goed nieuws kunnen zijn voor de ISM inkoopmanagersindex (productiesector) die al maanden lang wat minder presteert.

Onder aanvoering van financiële waarden (+1,2%) steeg de S&P 500-index met 0,13%. De Nasdaq verloor 0,5%, mede door het koersverlies van zwaargewicht Apple, de Dow Jones Industrial-index sloot met een winst van 0,6%. De gelijk gewogen S&P 500-index steeg met 0,7%, de Russell 2000-index pluste 0,3%, een signaal dat de rally op de Amerikaanse aandelenmarkt verder lijkt te verbreden.

Er was, zoals te verwachten, weinig beweging op de obligatiemarkt. De twee- en tienjaarsrente daalden beide met drie basispuntjes.

Valutahandelaren in afwachting van rentebesluiten

De Japanse yen schommelt in de afgelopen 24 uur tussen de 140 en 141 tegenover de dollar. Valutahandelaren zijn ook in afwachting van de rentebesluiten later deze week die richting zullen geven. De Nikkei-index noteert op het moment van schrijven 1,5% in de min. De yen, die in de afgelopen weken flink sterker is geworden, drukt op het sentiment. De stemming op de beurs in Hongkong is daarentegen een stuk beter. De Hang Seng-index koerst 1,5% hoger. De succesvolle beursintroductie van Midea Group (+9%) steunt het sentiment. Veel andere Aziatische beurzen zijn vandaag nog gesloten vanwege de viering van een feestdag. In Zuid-Korea, Taiwan en de beurzen op het vasteland van China wordt vandaag niet gehandeld.

De koers van Intel veerde gisteravond in de nabeurshandel met bijna 8% op nadat het bekendmaakte chips voor Amazon Web Services te zullen produceren. Microsoft maakte bekend het dividend met 10% te verhogen en kondigde een aandeleninkoopprogramma van $60 miljard aan. Het geld klotst tegen de plinten. De Europese beurzen zullen vanmorgen naar verwachting licht hoger openen.

Agenda van deze week

  • De Duitse beleggersbarometer (ZEW-index)
  • Maandcijfers van de winkelverkopen in de VS
  • Rentebesluit Fed (woensdag)
  • Rentebesluit Bank of England (donderdag)
  • Rentebesluit Bank of Japan (vrijdag)

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.