Beurs vandaag

Beurzen herstellen ● renteverlagingen bieden steun ● weinig impact van sterkere yen

|
Terug naar overzicht

Op de financiële markten is het iets rustiger geworden, met de verwachte renteverlaging door de Europese Centrale Bank (ECB) afgelopen week en het vooruitzicht op een renteverlaging door de Amerikaanse centrale bank, de Fed, aanstaande woensdag. Er is nog wat twijfel of de beleidsrente met 0,25% of 0,5% zal worden verlaagd. Wij denken het eerste, maar volgens marktprijzen is de kans op een verlaging van 0,5% gestegen tot 60%. Hoe dan ook, de geldkraan wordt weer iets opengedraaid. En de komende maanden en kwartalen naar verwachting nog verder. Goed nieuws voor beleggers, zolang de economische groei in de VS niet instort. Daar zijn op dit moment weinig tot geen signalen van.

Europese beurzen herstellen

Na slechte weken volgen vaak snel daarna de beste weken. Vorige week herstelden de Europese beurzen voor een groot deel van de verliezen in de voorgaande week. De bevestiging van de ECB en de verwachting dat centrale banken een ruimer monetair beleid gaan voeren, geeft beleggers steun. De Stoxx Europe 600-index sloot vrijdag 0,8% hoger, waardoor de weekwinst uitkwam op 1,9%. Geholpen door het aandeel Novo Nordisk sloot de Deense beurs (+1,5%) vrijdag op een ‘all-time high’. Alle grote Europese beurzen eindigden vrijdag in het groen, onder aanvoering van IT-aandelen (+1,1%). Alleen aandelen uit de sector dagelijkse consumentengoederen (-0,1%) eindigden in de min.

Bij gebrek aan richtinggevend macro-economisch nieuws en in afwachting van een reeks rentebesluiten van centrale banken, was er weinig beweging op de Europese obligatiemarkt. De Duitse tienjaarsrente sloot onveranderd op 2,15%, de tweejaarsrente daalde met 1 basispunt naar 2,21%. We verwachten dat de tweejaarsrente nog wat verder zal dalen en de rentecurve weer normaal zal worden. Met andere woorden: dat de lange rente weer hoger zal noteren dan de korte.

Recessiezorgen zijn weer verdwenen

De Amerikaanse aandelenindices boekten de beste week van het jaar en herstelden flink van de slechtste week van het jaar. De S&P 500-index sloot vrijdag met een winst van 0,5%, wat de weekwinst op 4% bracht. De week ervoor daalde de index nog 4,25%. De Nasdaq Composite-index steeg 0,7% en herstelde bijna 6% in de afgelopen week. De halfgeleiderindex (SOX) herstelde 10% na de dreun van 12,2% in de voorgaande week. De zorgen over een aanstaande recessie in de VS zijn na een reeks cijfers weer net zo snel verdwenen als ze kwamen. Verder bevestigde Oracle dat de vraag naar AI-gerelateerde producten sterk is en dat voorlopig ook zal blijven. Uit de maandelijkse enquête van de universiteit van Michigan bleek vrijdag dat de éénjaars inflatieverwachting van Amerikanen is gedaald naar 2,7%, het laagste niveau sinds december 2020. Inflatie is in de VS, en in de rest van de wereld, geen probleem meer. De aandacht van centrale banken verschuift steeds meer naar de economische groei. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg vrijdag met 2 basispunten naar 3,65%.

Sterkere yen heeft steeds minder impact

Chinese cijfers over de industriële productie, winkelverkopen en investeringen in augustus vielen lager uit dan verwacht. Het bevestigt dat de groei in China maar niet wil aantrekken. Desondanks zijn grote stimuleringsmaatregelen tot nu toe uitgebleven. Na een lagere opening, herstelt de Hang Seng-index in Hongkong iets en staat nog 0,1% lager. Vanwege de viering van een feestdag zijn de beurzen op het vasteland van China vandaag gesloten. Ook in Japan en Zuid-Korea zijn de beurzen gesloten. Er wordt wel druk gehandeld in de yen, die vanmorgen even onder de 140 tegenover de dollar noteerde, het hoogste niveau sinds juli vorig jaar. Het effect van een sterkere yen lijkt echter steeds verder te verzwakken. De meeste Aziatische beurzen die vanmorgen open zijn, kleuren groen. De beurs van Taiwan is 0,4% hoger gesloten, de beurs van Australië plust 0,3%.

De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven vrijwel onveranderd en wijzen op een vlakke opening van Wall Street vanmiddag. De Europese beurzen zullen de nieuwe beursweek naar verwachting licht hoger openen.

Agenda van deze week

  • Rentebesluit Fed (woensdag)
  • Rentebesluit Bank of England (donderdag)
  • Rentebesluit Bank of Japan (vrijdag)

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.