ECB verlaagt beleidsrente ● rally op aandelenmarkt houdt aan ● desinflatietrend VS intact
Zoals verwacht heeft de Europese Centrale Bank (ECB) gisteren de beleidsrente dit jaar voor de tweede keer met 0,25% verlaagd, naar 3,5%. De inflatietrend in de eurozone is neerwaarts en de groeiverwachtingen zijn door de ECB neerwaarts bijgesteld. In de meest recente projecties zal de groei in de eurozone uitkomen op 0,8% in 2024, 1,3% in 2025 en 1,5% in 2026, iets lager dan in de projecties van juni. Interessant is dat de ECB de datum waarop de economie van de eurozone haar potentiële groei weer bereikt, aanzienlijk heeft uitgesteld. Dit zou nu pas in het tweede kwartaal van 2025 gebeuren, een jaar later dan in de prognoses van juni. Toch zien de groeiprognoses van de ECB er een beetje optimistisch uit, omdat ze rekenen op een sterke wereldeconomie en een herstel van de particuliere consumptie. De inflatie zal naar verwachting uitkomen op 2,5% in 2024, 2,2% in 2025 en 1,9% in 2026, ongewijzigd ten opzichte van de prognoses van juni.
Volgende renteverlaging verwacht in december
Tijdens de persconferentie benadrukte ECB-president Christine Lagarde dat in de prognoses van de ECB nu voor het vijfde kwartaal op rij wordt voorspeld dat de inflatie eind 2025 weer op 2% zal uitkomen. De diensteninflatie, hoewel niet expliciet voorspeld in de ECB-prognoses, blijft volgens Lagarde een van de grootste zorgen van de ECB. Ze gaf geen expliciete verwachting voor het toekomstige pad van de beleidsrente, maar een volgende renteverlaging in december achten we zeer waarschijnlijk. Die is door de markt overigens al meer dan ingeprijsd.
In reactie op het rentebesluit liepen rentes op eurostaatsobligaties wat op. De Duitse tweejaarsrente, die het dichtste bij de ECB beleidsrente ligt, steeg met 7 basispunten naar 2,23%. De tienjaarsrente steeg met 4 basispunten naar 2,15%. Beleggers hadden blijkbaar op een wat meer ‘dovish’ verhaal van Lagarde gehoopt. De euro werd 0,3% sterker op 1,105 tegenover de dollar.
Enthousiasme op Europese aandelenbeurzen
Na de rally woensdagavond op Wall Street openden de Europese aandelenbeurzen gisterochtend positief en wisten de winsten bij het luiden van de slotbel vast te houden. De Stoxx Europe 600-index sloot met een winst van 0,8% onder aanvoering van IT-aandelen (+2,4%). Op defensieve nutsbedrijven (-0,4%) en aandelen uit de sector dagelijkse consumentengoederen werd wat winst genomen. We verwachten dat groeiaandelen de komende tijd weer wat kunnen outperformen ten opzichte van waardeaandelen.
Desinflatietrend in de VS intact
De producentenprijsinflatie is vorige maand in de VS met 0,2% gestegen ten opzichte van juli. Dat is iets meer dan verwacht (+0,1%). Ook de kerninflatie viel iets hoger uit dan verwacht (+0,3% tegenover +0,2%). Op jaarbasis is de producentenprijsinflatie vertraagd van 2,1%, naar 1,7%, in lijn met de verwachting van analisten. De desinflatietrend houdt duidelijk aan, iets wat we een dag eerder ook al bij de consumentenprijsinflatie zagen, en een renteverlaging volgende week door de Amerikaanse centrale bank (Fed) is zo goed als zeker. De wekelijkse ww-aanvragen waren zo goed als in lijn met de verwachting en wijzen niet op een sterke verslechtering van de Amerikaanse arbeidsmarkt. Reden voor recessieangst is er niet.
Rally op Wall Street wordt vervolgd
De rally van woensdag kreeg gisteren een vervolg op Wall Street. De S&P 500-index boekte een winst van 0,8% met alle elf sectoren in de plus. De Nasdaq pluste 1%, de Dow eindigde 0,6% hoger. Zo is er al een behoorlijk deel van het verlies van vorige week goedgemaakt. Op de obligatiemarkt was weinig beweging; de tienjaarsrente steeg met 2 basispunten naar 3,67%. De olieprijs herstelde met bijna 2% naar $72 en de goudprijs (+1,4%) tikte een nieuw record aan op $2.550. En zwakkere dollar is positief voor in dollars verhandelde grondstoffen.
De yen is vanmorgen weer iets sterker geworden op 141 tegenover de dollar, het sterkste niveau sinds begin dit jaar. Desondanks verliest de Nikkei-index op het moment van schrijven slechts 0,3%. Dat valt dus wel mee. Het effect van de sterkere yen lijkt steeds verder af te verzwakken.
Hoeveel verlaagt de Fed de rente?
Rentes op Amerikaanse staatsobligaties dalen in de ochtendhandel verder. De tweejaarsrente daalt met 6 basispunten naar 3,58%, de tienjaarsrente met 3 basispunten naar 3,65%. Hoewel er veel twijfel is over de grote van de rentestap van de Fed volgende week - een kwartje of toch 0,5%? - is er geen enkele twijfel over de richting van de beweging: die is omlaag. Dat geldt ook voor rentes in het grootste deel van de wereld en is een belangrijke positieve pijler onder de financiële markten. Die steun zal voorlopig niet verdwijnen. En zolang de economische groei in de VS niet sterk terugvalt is dat een ideale omgeving voor beleggers.
Terug naar de Aziatische beurzen. De Hang Seng-index noteert 0,9% hoger, maar de beurzen op het Chinese vasteland staan licht in de min. De Koreaanse Kosp-index plust 0,2% en beurs van Taiwan is 0,3% hoger gesloten.
Agenda van vandaag
- Definitieve inflatiecijfers uit Frankrijk
- Industriële productiecijfers van de eurozone
- Sentimentindices en inflatieverwachtingen van de universiteit van Michigan
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.