Beurs vandaag

Inflatiecijfers VS volgens verwachting ● beurzen VS reageren positief ● draai naar groeiaandelen

|
Terug naar overzicht

Terwijl het buiten herfst is geworden, lijkt de zon op de beurzen juist weer wat door te breken. Ondanks nog meer ‘hawkish’ commentaren van de Bank of Japan (hintend op meer renteverhogingen), verzwakt de yen vanmorgen richting de 143 tegenover de dollar. Beleggers geloven het allemaal wel. Het lijkt erop dat de meeste ‘carry trades’ inmiddels wel zijn teruggedraaid.

Inflatiecijfers VS volgens verwachting

De dollar werd gistermiddag al wat sterker na de Amerikaanse inflatiecijfers, waar reikhalzend naar werd uitgekeken. De 'headline' inflatie is vorige maand zoals verwacht vertraagd van 2,9% naar 2,5% op jaarbasis, terwijl de kerninflatie (zonder de volatiele voedsel- en energieprijzen) gelijk is gebleven op 3,2%, ook zoals verwacht. Op maandbasis trok de kerninflatie met 0,3% aan, iets meer dan de verwachte 0,2%. Heel even was er dan ook teleurstelling bij beleggers, die hadden gehoopt op iets minder hoge inflatiecijfers. Dat vergroot immers de kans op een renteverlaging van 50 basispunten door de centrale bank, de Fed, volgende week. De kans hierop werd na de publicatie van de cijfers vrijwel gelijk ‘uitgeprijsd’. De rentes op Amerikaanse staatsobligaties liepen wat op en de markt rekent nu op een renteverlaging van 0,25% volgende week, in lijn met onze verwachting.

Wall Street reageert uiteindelijk positief

Als de inflatie niet sterk vertraagt, wijst dit er ook op dat de Amerikaanse economie niet sterk afkoelt en de nominale winsten van bedrijven niet verzwakken. De signalen die we hebben gekregen uit de VS, behalve uit de productiesector, wijzen op een 'zachte landing' of, misschien nog wel beter, een perfecte landing. Daarbij kun je erover discussiëren of de Amerikaanse economie überhaupt wel gaat landen. Voorlopig blijft die gewoon vliegen. Het duurde even voordat het kwartje viel bij beleggers. Na een lagere opening op Wall Street, waardoor ook de Europese beurzen omlaag gingen, draaide de stemming als een blad aan een boom. De S&P 500-index sloot met een winst van ruim 1%, de Nasdaq pluste 2,2% en de Dow Jones-index steeg 0,3%.

Comeback van groeiaandelen verwacht

Techaandelen, en groeiaandelen in het algemeen, waren gisteren weer gevraagd, nadat ze sinds de top van halverwege juli flink waren gecorrigeerd. Vanaf het begin van het jaar was de outperformance van groeiaandelen ten opzichte van waardeaandelen tot halverwege juli opgelopen tot bijna 15%, ondanks een redelijk hoog blijvende rente. Die outperformance is in de afgelopen twee maanden vrijwel geheel verdwenen, doordat beleggers vooral achtergebleven (waarde)aandelen kochten en winst namen op techaandelen. Naar onze mening is dat een beetje te ver doorgeslagen. Ja, de waardering van sommige groeiaandelen was misschien iets te ver opgelopen. Lagere rentes in een omgeving waarin er geen sprake is van een (winst)recessie, zijn echter optimale omstandigheden voor groeiaandelen. We verwachten daarom dat groeiaandelen weer een inhaalslag kunnen maken ten opzichte van de nu soms wat te hoog gewaardeerde waardeaandelen.

Chipaandelen trekken de kar

Op Wall Street zagen we gisteren deze draai. Onder aanvoering van Nvidia (+8,2%), dat na de prima kwartaalcijfers van eind vorige maand onterecht zwaar werd afgestraft, trokken IT-aandelen (+3,3%) uit de S&P 500-index gisteren de kar. Ze werden gevolgd door aandelen uit de sectoren duurzame consumentengoederen (+1,3%) en communicatiediensten (+1%). Alle drie groeisectoren. Op de meer defensieve waardeaandelen, zoals aandelen uit de sectoren dagelijkse consumentengoederen (-0,9%) en gezondheidszorg (-0,25%), werd juist winstgenomen. We verwachten dat deze rotatie richting groeiaandelen nog wel even zal doorzetten. De Philadelphia Semiconductor-index herstelde gisteren bijna 5%. De volatiliteitsindex VIX daalde ruim 7% naar onder de 18 punten. Van recessieangst is opeens geen sprake meer.

Eerder op de dag sloten de Europese aandelenbeurzen gemengd. Vandaag kunnen ze pas reageren op de late rally op Wall Street. De Stoxx Europe 600-index eindigde onveranderd. De Duitse DAX-index herstelde met 0,4% na het door autoaandelen aangerichte bloedbad van dinsdag.

Positieve stemming in Azië

Een zwakkere yen en de rally op Wall Street van gisteravond, stuwen de Japanse Nikkei-index vanmorgen naar een winst van 3,4%. Alle andere Aziatische beurzen kleuren ook groen. Het glas is weer halfvol. De Hang Seng-index plust 1,1% in Hongkong en in Seoel stijgt de Kospi-index met 2,3%. De beurs van Taiwan is 2,8% hoger gesloten, gestuwd door het aandeel van chipmaker TSMC (+4%). De topman van Nvidia zei gisteren dat de vraag naar hun geavanceerde chips zo sterk is, dat veel afnemers teleurgesteld zijn dat ze er niet snel veel meer kunnen krijgen. TSMC maakt deze chips voor Nvidia. Wat denk jij? Zal het goed of slecht gaan met TSMC? En wat betekent dit voor andere bedrijven uit de sector?

De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices noteren vanmorgen rond de 0,2% hoger en wijzen op een vervolg van de rally op Wall Street vanmiddag. De Europese beurzen zullen vanmorgen naar verwachting ruim 1% hoger openen. Zij hebben nog iets in te halen na de rally op Wall Street gisteravond.

Agenda van vandaag

  • Producentenprijscijfers VS
  • Rentebesluit ECB (renteverlaging van 0,25% verwacht)

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.