Presidentskandidaat Harris wint tv-debat ● grotere kans op lagere inflatie en rentes ● aandelen Duitse autofabrikanten onderuit
Na hawkish opmerkingen van het bestuurslid van de Bank of Japan (BoJ) Junko Nakagawa is de Japanse yen vanmorgen aangetrokken naar net onder de 141 tegenover de Amerikaanse dollar, het hoogste niveau van dit jaar. En dan weet je het wel: de Japanse aandelenbeurzen noteren rond de 1,8% lager en de yen ‘carry trade’ wordt verder teruggedraaid, waardoor ook andere Aziatische beurzen vanmorgen lager noteren. Nakagawa hintte op verdere rentverhogingen door de BoJ. Maar dat is niet het enige dat de yen sterker maakt. Volgens peilingen heeft Kamala Harris gisteren het eerste TV debat met Donald Trump gewonnen. Een overwinning van Trump zou volgens het idee van analisten de kans op hogere inflatie (door onder andere hogere importheffingen) en dus de rente en de dollar op een hoger niveau houden. De dollar verzwakt vanmorgen licht naar 1,105 tegenover de euro nadat deze in de voorgaande twee handelsdagen juist wat sterker was geworden.
Ondanks de plussen op Wall Street gisteravond noteren de meeste Aziatische beurzen vanmorgen zoals gezegd wat lager. De Hang Seng-index koerst 1,4% lager, de beurs van Shanghai verliest 0,9% en de Koreaanse Kospi-index noteert een min van 0,8%. De beurs van Taiwan sluit wel in de plus.
Europese aandelen sluiten flink in de min
Gisteren eindigden alle grote Europese beurzen in de min. De Duitse DAX-index (-1%) was één van de slechtst presterende beurzen, doordat de koersen van Duitse autofabrikanten zwaar onder druk lagen na een winstwaarschuwing van BMW (-11,1%), mede als gevolg van een grote terugroepactie voor gebrekkige remmen. Als je een BMW op je bumper hebt kleven weet je dus hoe het komt. De koers van de toeleverancier van de remmen, het eveneens Duitse Continental, dook op de beurs van Frankfurt met 10,5% omlaag. Mercedes Benz (-4,9%) en VW (-3,4%) werden ook mee omlaag getrokken, net als de koersen van andere Europese auto gerelateerde bedrijven. Voorlopig lijkt er nog geen einde te komen aan de malaise aldaar.
Inflatiedruk vanuit energie verdwijnt
De Stoxx Europe 600-index sloot per saldo 0,5% lager. Alleen beursgenoteerde vastgoedaandelen (+1,7%), waarvan we de weging vorige maand hebben verhoogd van neutraal naar overwogen, wisten mede door de lager rente in de plus te sluiten. Olie aandelen (-1,8%) droegen de rode lantaarn, nadat de olieprijs met bijna 4% onderuitging tot onder de $70 per vat (brent), het laagste niveau in ruim een jaar tijd. Ook de gasprijs (-5,5%) werd mee omlaag getrokken. Voor inflatiedruk vanuit energieprijzen hoeven we niet te vrezen. Er is meer dan voldoende olie en gas in wereld. De prijs ervan wordt vooral bepaald door speculanten, angstverhalen (oorlog) en belastingen. En zoals hogere inflatie leidt tot ‘hedge’-gedrag, en dus hogere grondstofprijzen, geldt het omgekeerde ook. Lagere inflatie leidt tot lagere grondstoffenprijzen. Centrale banken hoeven zich niet meer druk te maken voor inflatie, maar voor deflatie en afnemende economische groei. Rentes gaan dus omlaag, zoveel is zeker.
Olie- en bankaandelen liggen onder druk
Olieaandelen (-1,9%) lagen gisteren ook zwaar onder druk op Wall Street vanwege de lagere olieprijs. Ook bankaandelen lagen onder druk na indringende woorden van onder andere een bestuurslid van JP Morgan (-5,2%), die waarschuwde voor te hoge analistenverwachtingen wat betreft de rentemarges. De koersen van andere bankaandelen werden mee omlaag getrokken, waardoor de Dow Jones Industrial-index 0,2% in de min eindigde.
Beter dan verwachte kwartaalcijfers en positieve vooruitzichten van Oracle werden beloond met een koerswinst van ruim 11%, waardoor het aandeel op een all-time high sloot. Kan oprichter en grootaandeelhouder Larry Ellison (+$14,1 mld) weer een nieuwe zeilboot bestellen. De S&P 500-index steeg met 0,5%, de Nasdaq pluste 0,8%. Beursgenoteerde vastgoedaandelen (+1,8%) waren ook gisteren gevraagd op de beurs in New York. Lagere rentes zijn gunstig voor de (lage) waarderingen van vastgoed en de betaalbaarheid ervan. Veel vastgoed is immers gefinancierd met vreemd vermogen.
Rentes op Amerikaanse staatsobligaties daalden gisteren over een brede linie. In de aanloop van de publicatie van de inflatiecijfers van augustus daalde de tweejaarsrente met 7 basispunten naar 3,59%, de tienjaarsrente daalde met 6 basispunten naar 3,64%.
Toenemende volatiliteit verwacht
Nog even een laatste blik op de yen. Die noteert om 8.00 uur weer iets boven de 141. De toegenomen volatiliteit in de valutamarkt is echter niet gunstig voor de risicomodellen van speculatieve (hefboom-)beleggers, wat ook zal leiden tot toenemende volatiliteit op andere financiële markten. 'Alles' is nu eenmaal aan elkaar gelinked. We verwachten dat het wat rustiger zal worden nadat de Fed volgende week de rente eindelijk verlaagd.
De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven rond de 0,5% lager en wijzen op een lagere opening van Wall Street vanmiddag. Het verder terugdraaien van de yen carry trade drukt een stevige stempel op het sentiment. De Europese beurzen zullen vanmorgen naar verwachting ook iets lager van start gaan.
Agenda van vandaag
- Industriële productiecijfers uit het Verenigd Koninkrijk (VK)
- Amerikaanse inflatiecijfers van augustus (14.30 uur)
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.