Draghi luidt noodklok voor Europa ● volatiele markten verwacht ● chipaandelen herstellen
Oud-ECB-voorzitter Mario Draghi presenteerde gisteren in Brussel het langverwachte rapport met aanbevelingen om de economie en vooral de industrie in de eurozone te stimuleren. De conclusie van het rapport is dat er per jaar 750 tot 800 miljard euro extra geïnvesteerd moet worden om de groei van de eurozone te waarborgen. Gebeurt dat niet, dan zal Europa irrelevant worden in de wereld. Met een lachend gezicht werd het rapport gepresenteerd aan EU-voorzitter Ursula von der Leyen, maar er is weinig reden tot lachen. Draghi luidt de noodklok. Als er niet snel veel meer wordt geïnvesteerd met publiek en privaat geld, volgen er meer berichten zoals dat van Volkswagen, zullen er fabrieken worden gesloten en vertrekken veelbelovende groeibedrijven naar de VS.
Europa loopt hopeloos achter
Voor beleggers is het allang geen nieuws meer dat Europa hopeloos achterloopt bij onder andere de VS en China. Succesvolle groeibedrijven vinden we vooral aan de andere kant van de Oceaan en in Azië. Aan de top van de techbedrijven staan maar een paar Europese bedrijven. ‘De VS innoveert, China kopieert en Europa reguleert’, is een veelgehoorde uitspraak. Wij wanen ons hier in Europa soms superieur aan de rest van de wereld, maken ons zorgen over de groei in China en vrezen voor een recessie in de VS, terwijl het water hier de lippen nadert. Hopelijk worden er wat aanbevelingen van Draghi overgenomen, maar als ik de eerste commentaren van de Duitse en Nederlandse politiek hoor, is er weinig enthousiasme om te investeren. Dat zou erg jammer zijn. Vooralsnog houden wij dan ook vast aan een overwogen positie in Amerikaanse (groei)aandelen en een onderwogen positie van Europese aandelen in onze beleggingsstrategieën.
Banken voeren herstel Europese aandelen aan
De Europese aandelenbeurzen herstelden gisteren iets, na de daling van vorige week. Bij ongeveer de helft van de gemiddelde beursvolumes in de afgelopen 30 dagen, herstelde de Stoxx Europe 600-index met 0,8%. Dat deed de index onder aanvoering van financiële waarden (+1,3%), die het de laatste tijd toch al goed doen. Dit is geen teken dat beleggers bang zijn voor een toename van het aantal faillissementen en een verslechtering van het leningenboek van banken. Alleen beursgenoteerde vastgoedaandelen (-0,2%) eindigden gisteren in de min. Richtinggevende macro-economische cijfers waren er niet. De Duitse tienjaarsrente sloot onveranderd op 2,17%, een niveau dat we richting het einde van het jaar niet veel zien veranderen. De euro werd 0,3% zwakker op $1,105 tegenover de dollar. De Japanse yen werd ook iets zwakker tegenover de dollar op 143 (USD/JPY) en gaf wat lucht aan de ‘carry trades’.
Markten zullen voorlopig volatiel blijven
Ook op Wall Street gingen beleggers na de dip van vorige week weer op koopjesjacht. De S&P 500-index veerde 1,2% op, onder aanvoering van aandelen uit de sector duurzame consumentengoederen (+1,6%) waarin Amazon (+2,3%) en Tesla (+2,6%) herstelden. Alle andere aandelensectoren eindigden ook in de plus. Richting het rentebesluit van de centrale bank, de Fed, dat volgende week woensdag volgt, zullen de financiële markten naar verwachting volatiel (beweeglijk) blijven. En ook daarna, richting de Amerikaanse verkiezingen. Als belegger zul je altijd rekening moeten houden met volatiele markten. Als je daar niet tegen kunt, kun je beter blijven sparen maar zul je over een langere termijn minder rendement maken. Een beetje zoals de houding van veel Europeanen en Europese politici.
Chipaandelen herstellen van forse koersdaling
De VIX-index, de volatiliteitsindex van de S&P 500-index en ook wel 'angstgraadmeter' van Wall Street genoemd, daalde gisteren met 13% naar net boven de 19 punten. Dat is wat hoger dan we de laatste maanden gewend zijn, maar niet zo extreem hoog als we begin vorige maand zagen. De Nasdaq herstelde gisteren met 1,3% en de SOX-index (halfgeleiderindex) veerde 2,2% op. Zwaargewicht Nvidia steeg met 3,5% nadat het in de afgelopen weken bijna 20% was gedaald. Koersdalingen bieden vaak ook fraaie koopkansen. In aanloop naar de Amerikaanse inflatiecijfers van morgen en het rentebesluit van de Fed volgende week, maakten obligatiebeleggers een pas op de plaats na de sterke rentedaling van vorige week. De Amerikaanse tienjaarsrente daalde met 1 basispunt naar 3,70%.
Chinese export trekt aan
We zien vanmorgen een gemengd beeld op de Aziatische beurzen. De Hang Seng-index koerst in Hongkong 0,4% hoger en de beurs van Shanghai staat 0,1% hoger. De Chinese export is vorige maand met 8,4% gestegen in vergelijking met vorig jaar. Dat is meer dan de verwachte +6,6%. Blijkbaar is er nog steeds veel vraag naar Chinese producten vanuit het buitenland, een teken van groei buiten China. De import is echter slechts met 0,5% gestegen, minder dan de verwachte +2,5%. Dit wijst op stagnatie van de binnenlandse consumptie. Er zijn meer stimuleringsmaatregelen nodig om de economische groei in China aan te wakkeren.
De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven licht lager en wijzen op een licht lagere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese beurzen zullen vanmorgen naar verwachting ook iets lager van start gaan.
Agenda van vandaag
- Geen belangrijke macro-economische cijfers verwacht
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.