Beurzen sluiten week in mineur ● economische data niet wezenlijk verslechterd ● arbeidsmarktcijfers VS bevestigen de 'zachte landing'
Het leuke van vakantie is dat je als belegger even afstand kunt nemen van de dagelijkste routine en de 'wereld' van een afstandje kunt bekijken. Zo kreeg ik de afgelopen weken de indruk dat Duitsland meer 'Baustelle' heeft dan elektrische laadpalen en hopeloos achterop ligt. Ik zie er weinig waar ik positief over wordt. Italië verraste me juist. Bij elk hotel waar ik kwam was er een (gratis!) laadpaal. Verder zijn de wegen in het noorden prima, maar de verkeersborden slechts een 'suggestie'. Door de Italianen wordt het liefst contant afgerekend, waardoor de redelijk positieve economische groei waarschijnlijk wordt onderschat. Overigens wordt er in Duitsland ook nog veel cash afgerekend. Dat zou kunnen betekenen dat de economie ook daar minder slecht draait dan we puur uit de officiële data zouden kunnen opmaken.
Dit gebeurde er in de laatste drie weken
Door naar de financiële markten. Wat kan er in drie weken gebeuren? Zover ik weet is de wereld niet veel veranderd. Er woeden een aantal oorlogen, maar de situatie lijkt niet wezenlijk verslechterd, net als veel economische data. Powell heeft op Jackson Hole 'bevestigd' dat de rente volgende week omlaag gaat en Nvidia presenteerde prima cijfers en vooruitzichten. Dat die blijkbaar niet aan de verwachtingen voldeden is blijkbaar een excuus om wat winst te nemen. De wereldwijde aandelenindex (MSCI AC World index, total return in euro) noteert 2,9% lager dan drie weken geleden. Nvidia staat ruim 17% in de min.
Rentecurve normaliseert weer
De Amerikaanse tweejaarsrente is in drie weken met 35 basispunten gedaald, naar 3,65%, in anticipatie van de langverwachte renteverlaging door de Amerikaanse centrale bank (Fed). De tienjaarsrente is in dezelfde periode met 14 basispunten gedaald, naar 3,71%, en hebben we weer een 'normale' rentecurve. De korte rente is lager dan de lange rente. Ik las langs de rand van het zwembad dat er volgens velen nu wel een recessie in de VS aan moet komen. Blijkbaar is die vrees de belangrijkste reden voor de slechte start van september. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat het negatieve beurssentiment waarschijnlijk te maken heeft met het einde van de (dure) vakantie, dan dat dit het gevolg is van daadwerkelijke vrees voor een recessie van de grootste economie ter wereld. Volgens de Atlanta Fed groeit de VS in het lopende kwartaal met ruim 2%. Daar kunnen we in Europa alleen maar jaloers op zijn.
Arbeidsmarktcijfers VS wijzen niet op vertraging economie
Ook de 'cruciale' arbeidsmarktcijfers van augustus die afgelopen vrijdag werden gepubliceerd wijzen geenszins op een aanstaande recessie. Met een werkloosheid die is gedaald, van 4,3% naar de verwachte 4,2%, zie ik weinig reden voor zorgen over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Dat het aantal nieuwe banen met 118.000 iets lager uitkwam dan de verwachte 140.000, maar wel hoger dan de 74.000 in juli, zien we slechts als een bevestiging van een 'zachte landing' van de Amerikaanse economie. Dat hierop de S&P 500-index 1,7% onderuit ging en techaandelen uit de Nasdaq index (-2,6%) in de uitverkoop werden gedaan is een bewijs dat sommige beleggers manisch depressief zijn. Voor de S&P 500-index was het met een verlies van 4,3% de slechtste week sinds maart vorig jaar. De SOX-index verloor vrijdag 4,5% en ruim 12%. in de afgelopen week. De slechtste week sinds 2020. Dat lijkt me wat erg overdreven.
In reactie op de Amerikaanse arbeidsmarktcijfers daalden rentes op staatsobligaties over een brede linie. Lagere rentes zijn niet alleen gunstig voor obligatiebeleggers maar ook voor de waardering van risicovolle beleggingscategorieën, waaronder aandelen.
Ook Europese beurzen sluiten de week lager
Door het negatieve sentiment op Wall Street lagen vrijdag ook de Europese aandelenbeurzen onder druk. De Stoxx Europe 600-index sloot op de laatste dag van week met een verlies van 1,1%. Over de hele week bedroeg het verlies 3,5%. De afgelopen week is dus vooral bepalend geweest voor het rendement tijdens mijn vakantie. De Duitse tienjaarsrente daalde vrijdag met 4 basispunten, naar 2,17%, het laagste niveau sinds 14 augustus. Geen groot verschil met drie weken geleden dus.
De Fed gaat de beleidsrente verlagen
De langverwachte renteverlaging door de Fed, die volgende week woensdag wordt verwacht, kan voor wat kalmte op de markten zorgen. Wij denken dat een eerste stap van een kwartje (0,25%) prima zal zijn. Speculaties over een verlaging met 50 basispunten lijken me gezien de huidige economische ontwikkelingen in de VS overdreven. Hoe graag sommige analisten/economen en beleggers ook een recessie zouden willen hebben, lijkt die er vooralsnog niet te komen. We zouden ons hier in Europa eerder druk moeten maken over onze eigen groeikansen.
Het goede nieuws van koersdalingen is dat aandelenwaarderingen omlaag zijn gekomen. Voor de MSCI AC World-index betaal je nu 17,6 keer de verwachte winst voor de komende twaalf maanden. Dat is gelijk aan drie weken geleden terwijl de risicopremie op aandelen ook weinig is veranderd. Met 3,4% is dat nog wel boven het langjarig gemiddelde (+3,2%). Aandelen zijn historisch gezien niet goedkoop, maar relatief nog steeds aantrekkelijk. Daarom hanteren we een overweging van aandelen tegenover een onderweging van obligaties in onze beleggingsstrategieën.
Agenda van vandaag
- Geen belangrijke macrocijfers verwacht
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.