Beurs vandaag

Wachten op banenrapport VS ● dollar onder druk ● nieuwe premier Frankrijk

|
Terug naar overzicht

Beleggers kijken al enige tijd uit naar het invloedrijke arbeidsmarktrapport van de Verenigde Staten, dat voor vanmiddag half drie op de agenda staat. Behalve dat het ons een indicatie geeft over de situatie op de arbeidsmarkt, zullen beleggers ook hun verwachtingen ten aanzien van het aankomende rentebesluit van de centrale bank, de Fed, erop aanpassen.

Beleggers in afwachting van banenrapport VS

De uitslagen op de financiële markten waren gisteren relatief beperkt, in afwachting van het arbeidsmarktrapport. Op Wall Street daalde de S&P 500-index met 0,3%, terwijl de Nasdaq juist 0,3% steeg. In Europa daalde de Stoxx Europe 600-index 0,5%. Individuele koersuitslagen waren in sommige gevallen wél groot, en wisselingen tussen positief en negatief komen voor mijn gevoel vaker voor de laatste tijd. Dat zien we bijvoorbeeld bij de wisselkoers van de Amerikaanse dollar, maar bijvoorbeeld ook bij een aandeel als Tesla (+4,9%). Het schouwspel lijkt op touwtrekken, waarbij nu eens de ene kant en dan weer de andere kant de overhand lijkt te krijgen.

Dollar kan wat aansterken bij meevallende cijfers

Sinds begin juli verzwakt de dollar, en vanmorgen kopt Bloomberg News dat de Amerikaanse munt onder druk staat. De contraire positie is dat als de Amerikaanse economische cijfers zullen meevallen, de Fed de rente maar met 0,25% zal verlagen. Het zou kunnen dat de dollar tijdelijk wat aansterkt. We lezen in financiële commentaren dat uit de positionering van valutahandelaren weinig valt te concluderen, en ook dat veel Chinese staatsbanken grote shortposities in de dollar hebben, en dus speculeren op een zwakkere dollar.

Wij doen niet aan het voorspellen van valutakoersen en deze spelen dan ook nauwelijks een rol in ons beleggingsproces. Tegelijkertijd is de feitelijke koers van de dollar te belangrijk om geheel te negeren bij de begripsvorming over economieën en financiële markten. De klant ziet de koers van de dollar in zekere mate terug in zijn rendement. Voor ons is de dollar bijvoorbeeld belangrijk als we kijken naar de risico's van beleggingen in opkomende markten.

Nieuwe premier kan CAC40 niet voor verlies behoeden

Zoals gezegd, daalde de Europese aandelenmarkt gisteren. Het consumptie-gedreven marktsegment viel net als een dag eerder fors in het rood, terwijl de koersen van nutsbedrijven en vastgoed wederom groen kleurden. De benoeming van de als solide bekend staande Michel Barnier als de nieuwe premier van Frankrijk, kon de Franse beurs uiteindelijk ook niet omhoog krijgen. De CAC40-index daalde 0,9%, mede door flinke koersdalingen van de luxegoederenbedrijven LVMH, Kering en Hermès. Er was gisteren weinig richtinggevend macro-economisch nieuws dat de beurzen in Europa in beweging kon brengen.

Aziatische beurzen in het rood

Uit Japan komt het bericht dat de bank Mitsubishu UFJ Financial Group structureel Japanse staatsobligaties zou willen kopen als de tienjaarsrente de 1,2% aantikt. Er wordt uitgegaan van verdere renteverhogingen door de Bank of Japan. Japan vormt hierdoor ook op monetair gebied een eiland, omdat het tegen de trend ingaat van dalende beleidsrentes die we in veel andere landen zien. Het effect hiervan is een stijgende koers van de Japanse yen, waardoor neerwaartse druk ontstaat op de Japanse aandelenbeurs. De Nikkei-index koerst vanmorgen 0,7% lager. Ook elders in Azië zien we overwegend roodgekleurde koersenborden. In Hongkong staat de Hang Seng-index op een verlies van 0,1%, de beurs van Shanghai staat 0,8% lager en in Seoel daalt de Kospi-index 1,2%.

Agenda van vandaag

  • Arbeidsmarktrapport VS (160.000 nieuwe banen verwacht)

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.