Bank of Canada verlaagt rente ● China gaat naar verluid hypotheken herfinancieren ● defensieve en rentegevoelige aandelen in trek
De Canadese centrale bank, Bank of Canada (BOC), leverde de verwachte renteknip naar 4,25%. De begeleidende verklaring was zoals verwacht. Maar eigenlijk zijn de argumenten voor de meeste landen hetzelfde: de inflatie is genoeg gedaald, de werkgelegenheid en economische groei verdienen een hogere prioriteit. Bovendien kennen veel landen een hooggewaardeerde vastgoedsector (met een hoge betrokkenheid van banken ) die op peil moet blijven om nieuwbouw mogelijk te maken. Bovendien heeft de staat belastinginkomsten nodig vanwege relatief hoge staatsschulden.
In de eurozone en het Verenigd Koninkrijk zagen we een hele reeks PMI’s voor de dienstensectoren. Daarbij wordt duidelijk dat Europa momenteel meer op diensten dan op maakindustrie draait, hetgeen ook niet zo verwonderlijk is.
Chinese overheid gaat hypotheken herfinancieren
Terug van weggeweest is het nieuwsitem uit China, over de herfinanciering van hypotheken van de Chinese bevolking. Het gaat om een lastenverlichting voor huizenbezitters ten laste van bankinkomsten. Ook moet het verschil tussen bestaande en nieuwe hypotheken kleiner worden. Een deel van de maatregel zou dit najaar al ingaan, en een deel, bijvoorbeeld met betrekking tot de tweede woning, volgend jaar pas. Al met al gaat het om substantieel bedrag, zelfs voor een land als China. Vanwege de hoge gevoeligheden die dit item kent, is het nog slechts een gerucht. Naar verluid is er nog geen goedkeuring op het hoogste niveau. Behalve het verlagen van sociale onrust na het klappen van de vastgoedbubbel, speelt ook de kapitaalkracht van het bancaire systeem mee.
Aantal vacatures in de VS staat onder druk
Het Amerikaanse JOLTS-rapport, dat meet hoeveel nieuwe vacatures er zijn, kwam 5% lager uit dan verwacht. Niet dramatisch, maar wel een steuntje in de rug voor hen die een lagere rente wensen. Vandaag en vooral morgen volgen nog belangrijkere arbeidsmarktdata.
Een analyse van het zogenaamde ‘Beige Book’ (gisteravond uitgekomen) over de bredere economische situatie in negen Fed-districten in de VS, schept een beeld van de matige ontwikkeling van de Amerikaanse economie, minder goed dan wat eerdere macrocijfers suggereerden. De econome Eliza Winger (van Bloomberg) denkt dat een renteknip van 0,5% passend zou zijn, zeker als het arbeidsmarktrapport dat uitkomt op 6 september ook tegenvalt.
Wereldeconomie draait, maar niet op volle kracht
Veel nieuwsberichten de laatste tijd vertellen ongeveer hetzelfde verhaal: de wereldeconomie draait weliswaar maar, lang niet op alle cilinders. De prijs van- (de rente) en de hoeveelheid geld zal dus vergroot moeten worden - waar dit mogelijk en verantwoord wordt geacht. Dit gaat echter niet heel snel. Daarom kunnen de markten volatiel blijven.
Defensieve en rentegevoelige aandelen in trek
Laten we nu kijken hoe die markten zich gister gedragen hebben. De Eurostoxx 600-index, waar ik graag naar kijk vanwege zijn diverse inhoud (Eurostoxx 50 is vooral een index voor handelaren), leverde wederom bijna 1% in. De technologiesector stond hoog in het rijtje verliezers; denk vooral aan het Nederlandse ASML en consorten. Daarnaast verloren de consument-gedreven en reisbranche-aandelen terrein. Aan de winnaarskant zagen we opnieuw defensieve- en rentegevoelige- sectoren zoals vastgoed, telecom en nutsbedrijven.
Amerikaanse markten waren ook in beweging. Actieve handelaren duwden de Treasury-curve omlaag, waarbij de tweejaarsrente zelfs even onder de tienjaarsrente kwam. Men reageert daarmee op de verslechterende economische data, met oog op een vermeende grotere verlaging van de beleidsrente.
Aan de aandelenkant was het minder heftig. Nvidia noteerde nog wel een procentje lager, maar kan dat wel leien omdat het eerder zo enorm in koers gestegen is. De S&P 500-index daalde nauwelijks nog, de Nasdaq en de Russel2000-index noteerden 0,3% in de min, terwijl Dow Jones-index en diverse vastgoed indices iets hoger sloten.
Het beeld op Aziatische markten vanmorgen: de MSCI Asia-Pacific-index boekte een kleine plus, geholpen door de chipbedrijven van Taiwan. De Japanse Nikkei-index noteert 1,2% lager, nu de Japanse Yen zo aan het stijgen is (+13% versus de Amerikaanse dollar sinds 10 juli). Vanochtend kregen we wat Japanse statistieken binnen: lonen en inkomen stegen vergeleken met een jaar geleden met meer dan 3%. In Japan kochten ze bijna twee keer zoveel buitenlandse aandelen dan buitenlanders in Japan.
Agenda van vandaag
- Cijfers over detailhandelsverkopen in de eurozone
- Ontwikkeling Spaanse huizenprijzen
- Inkoopmanagersindex van de bouwsector in Duitsland
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.