Beurs vandaag

Koersdruk op markten ● draai naar defensieve aandelen ● inkoopmanagersindex VS schrikt af

|
Terug naar overzicht

Een sterkere dollar was gisteren een voorbode van wat koersdruk op de financiële markten. Sommige segmenten van zowel de obligatie- als de aandelenmarkt lijken momenteel gewaardeerd op niveaus waarbij zowel een forse verlaging van de beleidsrente als een goed draaiende Amerikaanse economie gelijktijdig zouden moeten optreden. Hoewel niet onmogelijk, is dat misschien toch een beetje teveel gevraagd. Ook komen de Amerikaanse verkiezingen eraan, wat altijd gepaard gaat met onzekerheid. Een wat hogere volatiliteit is daardoor waarschijnlijk in de komende periode.

Accenten verschuiven richting achterblijvers

Wij onderkennen de grote waarderingsverschillen die we met name zien op de aandelenmarkten. Daarom hebben we de afgelopen maanden al wat accenten verlegd richting segmenten van de markt die in onze ogen ruimte naar boven hebben wat de koersvorming betreft. Zo zijn we wat meer in aandelen van small caps en beursgenoteerd vastgoed gaan beleggen in onze strategieën. Maar tegelijkertijd blijven we positief ten aanzien van aandelen uit de technologie-gerelateerde sectoren als IT en communicatiediensten.

Draai naar defensieve aandelen

De brede Europese aandelenindex Stoxx Europe 600 leverde gisteren 1% in, wat op zich niets bijzonders is na enkele weken van onafgebroken koersherstel sinds de dip van begin augustus. Voorlopig wil deze index echter even niet verder dan de hoogtepunten die zijn neergezet in mei en juni van dit jaar. Het is interessant om binnen de index te kijken welke sectoren het goed en minder goed doen. Dat reflecteert immers de huidige opinie van beleggers. We zien de sectoren IT (waardering en economie) en energie en basismaterialen (economie en grondstoffenprijzen) de grootse stap terug doen, terwijl de segmenten persoonlijke verzorging, voeding en verzekeringen groen kleuren. Met andere woorden: een draai richting de wat meer defensieve segmenten van de aandelenmarkt. Dat is begrijpelijk, vooral vanuit Europees perspectief.

Inkoopmanagersindex schrikt beleggers af

Op Wall Street leverde de S&P 500-index gisteren 2,1% in, daalde de Nasdaq met 3,3% en sloot de Dow Jones-index 1,5% in de min. De Russell 2000-index (small caps) sloot 3,1% lager terwijl de index van beursgenoteerd vastgoed 0,2% daalde. De grootste gemene deler van deze koersuitslagen lijkt te zijn dat de beleidsrente minder snel zal dalen dan verwacht en dat de maakindustrie in krimpmodus blijft, zij het iets minder dan voorheen. Dit kan verklaard worden door de inkoopmanagersindex van de productiesector die gisteren uitkwam. De ISM Manufacturing-index steeg van 46,8 naar 47,2, iets minder dan de verwachte 47,5. Een getal onder de 50 duidt op krimp. Binnen de index viel op dat de werkgelegenheid wat minder snel verzwakt en de prijzen hoger uitvielen. Beleggers oordeelden dat de centrale bank, de Fed, op basis van deze cijfers mogelijk wat minder voortvarend de beleidsrente zou kunnen verlagen.

Wij gaan er nog altijd van uit dat de Fed tijdens de vergadering van 18 september een eerste renteverlaging van 25 basispunten zal aankondigen. Mocht het arbeidsmarktrapport van augustus, dat aanstaande vrijdag word bekendgemaakt, flink tegenvallen, dan zou een verlaging met 50 basispunten tot de mogelijkheden kunnen behoren.

Roodgekleurde koersen in Azië

In navolging van de koersverliezen op Wall Street zien we vanmorgen op de Aziatische markten ook overwegen roodgekleurde koersenborden. In Tokio staat de Nikkei-index ruim 4% lager, terwijl in Seoel de Kospi-index ruim 3% daalt. De Hang Seng-index daalt 1,4% in Hongkong, terwijl de beurs van Shanghai 0,7% verliest. De futures op de Amerikaanse aandelenindices staan gemiddeld 0,5% lager en wijzen op een verdere daling op Wall Street vanmiddag.

Agenda van vandaag

  • Definitieve inkoopmanagersindex eurozone (51,2 verwacht)
  • Fabrieksorders VS
  • Openstaande vacatures VS
  • Beige Book van de Fed

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.