Olieaandelen stijgen ● techbeleggers nerveus ● woensdag cijfers Nvidia
De Europese beurzen ervaarden tot een uur of 4 een bijzonder rustige dag gisteren. De angst voor een verdere escalatie van de situatie in het Midden-Oosten, ingegeven door toegenomen vijandigheden rond de grens van Libanon en Israël dit weekend, werd door financiële markten zo goed als genegeerd. Slechts de olieprijs steeg en zette olieaandelen in de plus. Shell steeg een ruime procent en was daarmee de grootste stijger in de AEX en hetzelfde gold voor Total, dat daarmee de grootste stijger in de Eurostoxx 50-index was.
Vertrouwen Duitse ondernemers daalt
Macro-economisch nieuws kwam uit de tegenwoordig zwakste schakel van Europa. Het Ifo geschäftsklima, een indicator voor het ondernemersvertrouwen in Duitsland, daalde van 87 in juli naar 86,6 in augustus. Dat is het laagste niveau sinds februari, gedreven door toegenomen pessimisme onder bedrijven en een verslechterde beoordeling van hun huidige situatie. De deelindex voor de huidige omstandigheden daalde van 87,1 naar 86,5, terwijl de bedrijfsverwachtingen daalden van 87 naar 86,8. Ifo-voorzitter Clemens Fuest toonde zich bezorgd: “De Duitse economie komt steeds meer in een crisis terecht”. Veel indruk maakten de Ifo-cijfers niet. De verwachting was namelijk nog net iets lager, dus het slechte nieuws zat al in de koersen.
Naderende cijfers Nvidia zorgen voor nervositeit
Toen de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq na opening wat wegzakte, trok dat Europese technologieaandelen zoals ASML wat mee naar beneden. Met een verlies van bijna 3% was ASML de grootste daler in zowel de AEX als de Eurstoxx 50. De neergang zullen we moeten zoeken in wat angst rond de cijfers van Nvidia die woensdag nabeurs uitkomen. Nvidia is het uithangbord van de artificiële-intelligentierally. Tegenvallende cijfers kunnen de halfgeleidersector op korte termijn flink raken, omdat kunstmatige intelligentie op dit moment de subsector in de halfgeleiderindustrie is die goed draait. De rest, zoals chips voor auto’s en de industrie, zit in een conjunctureel dal.
Meer orders voor duurzame goederen in VS
Zoals gezegd begonnen Amerikaanse techaandelen de week zwak. Uiteindelijk sloot de Nasdaq een kleine procent lager, terwijl de Dow Jones-index en S&P 500-index respectievelijk 0,2% hoger en 0,3% lager sloten. De nieuwe orders voor duurzame productiegoederen in de VS stegen in juli 2024 met 9,9% ten opzichte van juni. Daarmee werd de neerwaarts bijgestelde daling van 6,9% in de voorgaande periode goedgemaakt. Het is de sterkste stijging sinds mei 2020 en ligt duidelijk boven de marktverwachtingen van een expansie van 5%. De orders werden vooral gedragen door een sterke stijging in de transportsector. Het cijfer is echter nogal beweeglijk: een paar bestelde vliegtuigen maken een enorm verschil. De totale orders exclusief transportgoederen daalden conform verwachting juist licht met 0,2%. Per saldo laat het cijfer zien dat de economie in de VS nog best aardig draait.
Winsten industriële bedrijven China stijgen
De winsten van Chinese industriële bedrijven stegen in de eerste zeven maanden van 2024 met 3,6% ten opzichte van een jaar eerder, na een stijging van 3,5% in de voorgaande periode. De verwachting lag op een stijging van 3,3%. De laatste cijfers werden positief beïnvloed door de Chinese overheid, die zijn inspanningen voortzette om een broos herstel te bevorderen. China heeft last van een wankele binnenlandse vraag, desinflatierisico's en aanhoudende zwakte in de vastgoedsector. Dat de winsten iets hoger waren dan verwacht, had weinig effect op de Chinese beurzen. De beurs van Shanghai staat 0,2% in de min, de Hang Seng-index stijgt 0,3% in Hongkong. Op de meeste overige Aziatische beurzen zien we vanmorgen weinig beweging.
Agenda van vandaag
- Geen belangrijke cijfers
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.