Powell kondigt draai aan ● positionering aangepast ● vastgoed en smallcaps profiteren
Vorige week stond voor beleggers geheel in het teken van de nieuwe richting van de Amerikaanse beleidsrente. Twee jaar geleden bereidde de president van de Amerikaanse centrale bank, Jerome Powell, ons nog voor op een straffe periode van hogere beleidsrentes om het inflatiespook terug te dringen. Nu die klus geklaard lijkt, spreekt hij zich duidelijk uit. “Time has come for policy to adjust”, zei hij afgelopen vrijdag. Oftewel: het is tijd om het beleid aan te passen en de economie meer ruimte te geven in de vorm van lagere rentes. Specifiek benoemde hij dat verdere verzwakking van de arbeidsmarkt onwenselijk is.
Fed-beleid is van grote invloed
De woorden van de Fed-president, op het jaarlijkse symposium van centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole, hebben gevolgen die veel verder gaan dan alleen de Amerikaanse economie. De hele wereldeconomie wordt beïnvloed door het Amerikaanse financiële beleid. Denk dan aan prijzen van grondstoffen, wisselkoersen van valuta en de financieringskosten voor de rest van wereld. In de komende maanden zal blijken in hoeverre ook andere landen op het nieuwe Amerikaanse rentebeleid zullen reageren. Ook in de eurozone bestaat de behoefte aan een lagere rente. De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagde de beleidsrente in juli al een keer met 0,25%.
Beleid op rentedraai aangepast
Waar voorlopig nog wel veel over gespeculeerd zal blijven worden, is het tempo en de mate waarin de Amerikaanse beleidsrente verlaagd zal worden. De ontwikkeling van de Amerikaanse macro-economische cijfers zal hierbij de voornaamste rol spelen. Wij hielden al langer rekening met deze draai van de Fed. Dit is mede waarom we onze overwogen positie in hoogwaardige bedrijfsobligaties (‘investment-grade credits’) gehandhaafd hebben en de weging van smallcap- en vastgoedaandelen recent hebben verhoogd. Wij verwachten dat deze categorieën bovengemiddeld zullen profiteren van lagere financieringskosten en de bijkomende economische impuls.
Olieprijs stijgt maar is niet erg hoog
De kanonnen hebben weer gebulderd in het Midden-Oosten, waar Israël vecht met zijn vijanden in het noorden van het conflictgebied. De olieprijs was vrijdag na de toespraak van Jerome Powell al enkele procenten opgelopen, maar het prijsniveau van een vat olie van $74 is niet hoog. Ook is het niet meer zo dat de olieprijs altijd stijgt als gevolg van geopolitiek geweld. Waarschijnlijk omdat het in het belang van alle partijen is, dat de olie blijft stromen vanwege de inkomsten enerzijds en het inflatierisico anderzijds.
Smallcaps en vastgoed gevraagd
De financiële markten sloten afgelopen vrijdag de handelsweek goedgemutst af. Een combinatie van goede bedrijfscijfers, vertragende inflatie en het vooruitzicht van lagere rentes zou de verschillende markten nog verder kunnen aanjagen, is het idee. De S&P 500-index en de Dow Jones-index stegen beide met 1,15%, terwijl de Nasdaq 1,5% aantrok. Het vooruitzicht op lagere rentes leidt op de aandelenmarkten tot wat verschuivingen. De focus van beleggers verschuift met name naar marktsegmenten die fors zijn achtergebleven, waaronder small-cap aandelen (de Russell 2000-index steeg vrijdag met 3%) en vastgoedaandelen: de US REIT-index pluste 1,7%.
Gemengd beeld op Aziatische beurzen
De Aziatische markten tonen vanmorgen een gemengd beeld. Aziatische economieën zouden kunnen profiteren van aantrekkende economische groei in de opkomende landen, terwijl een zwakkere dollar de economieën meer lucht kan geven. De Japanse Nikkei-index staat 0,7% lager, maar dit wordt vooral veroorzaakt door het dominante Toyota (-3,2%). In China hield de centrale bank een van zijn beleidsrentetarieven onveranderd. De beurs van Shanghai noteert vrijwel onveranderd, terwijl in Hongkong de Hang Seng-index 1,1% stijgt. In Seoel staat de Kospi-index 0,1% lager. De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren vrijwel onveranderd en wijzen op een vlakke opening op Wall Street vanmiddag.
Agenda van vandaag
- Ondernemersvertrouwen Duitsland
- Orders van duurzame goederen VS
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.