Beurs vandaag

Beleggers wachten op toespraak Powell ● Wall Street eindigt lager ● verlaagt ECB rente in september?

|
Terug naar overzicht

Beleggers, analisten en economen houden zich de laatst tijd vooral bezig met de verwachtingen ten aanzien van de aanstaande renteverlagingen door de centrale banken. Als gevolg van mee- of tegenvallende macro-economische cijfers veranderen die verwachtingen vrijwel van dag tot dag. Vandaag kijken beleggers vooral uit naar de toespraak die Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, de Fed, vandaag zal geven in het Amerikaanse Jackson Hole.

Wall Street eindigt de dag in mineur

De aandelenmarkten waren de dag goed begonnen en in Europa ook zo geëindigd. De Stoxx Europe 600-index sloot 0,4% hoger. In de VS keerde de stemming echter later op de dag. De S&P 500-index sloot 0,9% lager, de Nasdaq daalde 1,7% en de Dow Jones-index verloor 0,4%. Techaandelen hadden het moeilijk, bankaandelen stegen en energieaandelen profiteerden van een hogere olieprijs. De rente op de tienjarige staatsobligatie liep op met zes basispunten naar 3,86% en de dollar werd weer eens wat sterker. Voorzichtigheid troef dus, in aanloop naar de speech van Fed-voorzitter Powell vanmiddag in Jackson Hole.

Olympische Spelen stuwen inkoopmanagersindex

De inkoopmanagersindex van de eurozone die gisteren werden bekendgemaakt was beter dan verwacht. De samengestelde index steeg van 50,2 in juli naar 51,2 in augustus, ten opzichte van een verwachting van 50,1. Dit werd echter voornamelijk veroorzaakt door de Franse dienstensector als gevolg van de Olympische Spelen. Volgens de economen van ING lijken de cijfers onderliggend nog steeds zwak genoeg voor de Europese Centrale Bank (ECB) om een volgende renteverlaging te overwegen in september. De index van de productiesector blijft stevig in krimpgebied: met een stand van 45,6 zit deze index ruim onder de 50, de grens van krimp en groei.

Loongroei zwakt af in eurozone

Een ander cijfer dat een renteverlaging door de ECB in september waarschijnlijker maakt, zijn de onderhandelde lonen in de eurozone in het tweede kwartaal. De loonstijging was 3,6% ten opzichte van een jaar geleden, tegen 4,7% in het eerste kwartaal. Lonen vormen een belangrijke component van de inflatie en de stijging is te hoog voor de inflatiedoelstelling van 2%, gegeven de zwakke productiviteitsgroei. Vooruitblikkende indicatoren wijzen echter op een gematigde loonstijging mettertijd, naarmate de koopkracht verbetert en de economische activiteit gematigd blijft. Met de cijfers is het aftellen tot de vergadering van de ECB op 12 september begonnen.

Productiesector VS koelt af

Economische cijfers in de VS gaven een gemengd beeld. De wekelijkse uitkeringsaanvragen waren volgens verwachting en tonen een geleidelijk afkoelende arbeidsmarkt, maar geen grote verslechtering. De verkoop van bestaande woningen nam voor het eerst in vijf maanden toe. De activiteit in de productiesector daalde echter het hardst dit jaar, volgens de inkoopmanagersindex van S&P Global, als gevolg van verdere zwakte in de productie, orders en fabriekswerkgelegenheid. Net als in de eurozone zien we dus ook in de VS een vertragende productiesector. De vraag die al langere tijd speelt is hoe snel de Fed de rente gaat verlagen. Enkele regionale Fed-leden hebben zich uitgesproken voor een geleidelijke verlaging van de rente, dus geen grote stappen. En volgens de bekende econoom Mohamed El-Erian is de markt momenteel te enthousiast met een verwachting van 100 basispunten aan renteverlagingen dit jaar.

Opvallende uitspraken BoJ-gouverneur Ueda

In Japan werden vanmorgen de consumentenprijscijfers van juli bekendgemaakt. Deze kwamen iets hoger uit dan verwacht met 2,8% op jaarbasis. Volgens Kazuo Ueda, gouverneur van de Bank of Japan (BoJ), is de centrale bank nog steeds van plan de rente verder te verhogen als de inflatie en economie zich ontwikkelen zoals verwacht. De yen werd hierop sterker, obligaties daalden en de Nikkei-index stijgt 0,4%. De opmerkingen van Ueda zijn opvallend, omdat zijn plaatsvervanger een paar weken geleden nog had gezegd dat verdere verhogingen ook zouden afhangen van de toestand van de markt. Niemand is namelijk vergeten wat er gebeurde nadat de BoJ eind juli de rente vrij onverwacht verhoogde. De meeste andere Aziatische beurzen nemen vanmorgen een afwachtende houding aan en schommelen rond het slot van gisteren. Dat geldt ook voor de futures in Europa, terwijl die in de VS 0,3% tot 0,5% hoger staan na de daling van gisteren.

Agenda van vandaag

  • Toespraak Fed-president Powell (16 uur)

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.