Beurs vandaag

Chipaandelen stuwen Nasdaq ● wel of geen nieuwe rally? ● zwakkere yen steunt Nikkei

|
Terug naar overzicht

De nieuwe handelsweek is goed begonnen, al houden beleggers waarschijnlijk hun kruit droog voor het Jackson Hole Symposium van centrale bankiers later deze week. Markten in Europa openden voorzichtig en liepen geleidelijk op tot een koersstijging van 0,5% en iets meer in de zuidelijke landen. Zo boekte de Spaanse IBEX 35-index een koerswinst van 1,4%, vooral dankzij bankaandelen. Ook de Stoxx Europe 600-index ging onder aanvoering van banken uiteindelijk 0,6% hoger de dag uit.

Overname in chipsector stuwt Nasdaq

De aandelenmarkten in de VS openden ook voorzichtig, om later de weg omhoog te pakken. Estée Lauder zorgde voor teleurstelling door tegenvallende verkoopverwachtingen. Vooral Chinese consumenten laten het afweten, volgens het bedrijf. Het aandeel sloot ruim 2% lager. AMD maakte bekend serverproducent ZT Systems over te nemen voor bijna $5 miljard. Hiermee probeert de chipmaker concurrent Nvidia uit te dagen, dat marktleider is in datacenterapparatuur benodigd voor artificiële intelligentie (AI). De koers reageerde in ieder geval positief met een winst van 4,5%. Nvidia had er overigens weinig last van en steeg 4,4%. Mede dankzij de chipaandelen boekte de Nasdaq-index een winst van 1,4%. De S&P 500-index steeg 1%, de Dow Jones-index 0,6%. Het was de achtste dag op rij met een koersstijging, de langste periode dit jaar tot nu toe.

De rente op een tienjarige staatsobligatie daalde 1 basispunt tot 3,87%. De dollar werd opnieuw wat zwakker; de euro-dollarkoers liep op naar $1,1074. De olieprijs daalde 2,5% nadat de Amerikaanse minister Blinken van Buitenlandse Zaken meldde dat de Israëlische premier Netanyahu een voorstel voor een staakt-het-vuren heeft geaccepteerd.

Nieuwe aandelenrally op komst?

Enkele zakenbanken deelden hun visie op de komende periode. Momentumhandelaren en een stijging in aandelen-inkoopprogramma’s zullen in de komende vier weken voor een rally in aandelen zorgen, aldus Goldman Sachs. Handelaren van JPMorgan gaan nog een stapje verder: recente economische cijfers en bedrijfsresultaten hebben hen het vertrouwen gegeven dat aandelen richting het einde van het jaar kunnen ‘rallyen’. Morgan Stanley is iets voorzichtiger. Hun strategen zien de richting van aandelen van week tot week bepaald worden door macro-economische cijfers, tot het arbeidsmarktrapport in de eerste week van september. UBS is nog steeds ‘bullish’, maar ziet geen rechte lijn omhoog. Volgens de Zwitserse zakenbank is de economie aan het vertragen en waarschijnlijk zal er een mix van conflicterende cijfers zijn de komende maanden, die het debat over een mogelijkse recessie zullen blijven voeden. Zoveel mensen, zoveel meningen. Wij hebben vooralsnog een voorkeur voor aandelen boven obligaties.

Zwakkere yen zet Japanse beurs hoger

De markten in Azië volgen vanmorgen het positieve sentiment in de VS en staan overwegend hoger. De Japanse Nikkei-index noteert 1,8% hoger, geholpen door een wat zwakkere yen. De centrale bank van Australië moet de rente waarschijnlijk langer op het huidige niveau houden om ervoor te zorgen dat de inflatie volgend jaar weer binnen de gewenste bandbreedte terugkeert. De beurs van Australië staat licht hoger. De centrale bank van China handhaaft zoals verwacht de huidige renteniveaus. Beleggers reageren negatief, met een koersdaling van 1% voor de beurs van Shanghai. In Hongkong staat de Hang Seng-index 0,5% lager. De futures op de Amerikaanse indices staan op het moment van schrijven licht hoger en wijzen op een voorzichtig positieve opening vanmiddag.

Agenda van vandaag

  • (Definitieve) consumentenprijscijfers eurozone (juli)
  • Producentenprijscijfers Duitsland (juli)
  • Kwartaalcijfers van Medtronic en Lowe's

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.