Beurs vandaag

Sterke week voor aandelen ● huizenmarkt VS zucht onder hoge rente ● kans op recessie VS neemt af

|
Terug naar overzicht

De Europese markten hadden een positieve dag vrijdag, gesteund door de forse stijging op donderdag in de VS. Enkel de aandelenmarkt in het Verenigd Koninkrijk eindigde de dag in het rood, ondanks redelijke cijfers over de detailhandelsverkopen, geholpen door zomeruitverkopen en het EK. De cijfers suggereren een sterkere start van het derde kwartaal en een iets kleinere kans op meerdere renteverlagingen door de Bank of England (BoE) dit jaar.

Sterke week voor Europese en Amerikaanse beurzen

De Europese aandelenindices eindigden de week zoals gezegd overwegend positief. De Stoxx Europe 600-index sloot 0,3% hoger, na nog hoger te hebben gestaan totdat enkele tegenvallende cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt werden gepubliceerd. De index had daarmee de sterkste week in drie maanden (+2,5%). Autofabrikanten, retailers en financiële instellingen voerden de index aan, oliebedrijven en vastgoedaandelen bleven achter. Ook in de VS was het een uitstekende week voor aandelen, met een koerswinst van 3,9% voor de S&P 500-index. Vrijdag werd er wel rustig aan gedaan, na de publicatie van de huizenmarktcijfers. Bij het sluiten van de markt noteerde zowel de Dow Jones, de S&P 500 als de Nasdaq een stijging van 0,2%. De rente op de tienjarige staatsobligatie daalde drie basispunten naar 3,88% (vanmorgen 3,87%), de euro-dollarkoers liep verder op naar 1,1023 (momenteel 1,1047) en de VIX-index, de ‘angstgraadmeter’ van Wall Street, daalde tot onder de 15.

Huizenmarkt VS wacht op lagere rentes

Vrijdagmiddag werden tegenvallende cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt gepubliceerd. De bouw van nieuwe woningen is in juli naar het laagste niveau gedaald sinds de nasleep van de pandemie. Het aantal afgegeven bouwvergunningen, wat iets zegt over de toekomstige bouw, daalde ook sterker dan verwacht. Lagere rentes zullen de komende maanden de huizenmarkt moeten helpen. Het consumentenvertrouwen daarentegen, steeg in augustus voor het eerst in vijf maanden dankzij meer optimistische verwachtingen over de financiële situatie, met stabiliserende inflatieverwachtingen. Het sentiment onder consumenten werd ook positief beïnvloed door de terugtrekking van Joe Biden en de aankondiging van Kamala Harris als nieuwe presidentskandidaat voor de Democraten.

Kans op recessie VS lager ingeschat

De vrees voor een recessie in de VS van twee weken geleden is verdwenen. De economie koelt wel af, maar zal niet van een klif vallen. Het aantal verwachte renteverlagingen door de centrale bank, de Fed, is ook wat afgenomen in de afgelopen week. Zakenbank Goldman Sachs verlaagde afgelopen weekend de kans op een recessie van 25% naar 20% op basis van de cijfers over de detailhandelsverkopen en de werkloosheidsaanvragen die de afgelopen week uitkwamen. Daarbij werd opgemerkt dat die kans waarschijnlijk verder wordt verlaagd naar 15% wanneer het arbeidsmarktrapport van augustus er redelijk uitziet. Deze cijfers worden op 6 september gepubliceerd. Beleggers en economen kijken uit naar de toespraak van Fed-voorzitter Jerome Powell aanstaande vrijdag tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van centrale bankiers in Jackson Hole.

Aziatische valuta’s trekken aan

De beurs van Hongkong wordt vanmorgen geholpen door een rally in techaandelen. Een index met techaandelen daar staat 2,5% hoger en tilt de lokale Hang Seng-index 1% hoger. De beurs van Shanghai staat op een winst van 0,5%. De hoop op lagere rentes in de VS zorgt ook voor sterkere Aziatische valuta ten opzichte van de dollar, richting het hoogste niveau in vijf maanden. De Japanse yen wordt 1% sterker, wat de Nikkei-index een verlies van 1,8% oplevert. De Japanse beursindex steeg afgelopen week nog ruim 8,5%. In Seoel staat de Kospi-index 1% lager. De futures op de Amerikaanse aandelenindices staan vanmorgen 0,1% lager, wat wijst op een licht lagere opening van Wall Street vanmiddag.

Agenda van deze week

  • Consumentenprijsinflatie eurozone (dinsdag)
  • Hypotheekaanvragen VS (woensdag)
  • Inkoopmanagersindices eurozone, VK en VS (donderdag)
  • Aantal verkochte woningen VS (donderdag)
  • Toespraak Fed-voorzitter Jerome Powell in Jackson Hole (vrijdag)

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.