Geen recessie in VS ● uitgelaten stemming op Wall Street ● correctie bijna goedgemaakt
Op de wereldwijde aandelenbeurzen is het sentiment in nog geen twee weken volledig gedraaid. De Amerikaanse economie stevende volgens veel beleggers toen nog af op een onvermijdelijke recessie, maar nu wordt er alweer gesproken van een 'Goldilocks'-scenario en is er geen wolkje aan de lucht. Niet is zo onvoorspelbaar als het beleggerssentiment. Het kan draaien als een blad aan de boom.
Economie VS stevent niet af op een recessie
Wij gaan nog steeds uit van een 'zachte landing' van de Amerikaanse economie en hebben daar de afgelopen weken ook niet aan getwijfeld. De fundamentele ontwikkelingen zijn geen aanleiding om heel negatief te worden. Integendeel, zou ik bijna willen zeggen. Gisteren werd bekend dat de Amerikaanse winkelverkopen in juli veel sterker zijn gestegen dan verwacht (+1% tegenover +0,4% verwacht). Ook is het aantal uitkeringsaanvragen vorige week licht gedaald en lager dan analisten hadden verwacht. Amerikaanse consumenten, een belangrijke pijler onder de economie, laten nog steeds hun dollars rollen en de arbeidsmarkt is nauwelijks verslechterd. De recessiescenario's verdwenen gisteren dan ook alweer snel in de prullenbak. De rentes liepen stevig op en de aandelenkoersen herstelden verder. Je zal twee weken geleden in paniek maar je aandelen hebben verkocht. Zoals bekend, worden de slechtste beursdagen vaak snel opgevolgd door de beste.
Uitgelaten stemming op Wall Street
Beleggers verdisconteren op de rentemarkt nu een renteverlaging door de centrale bank, de Fed, van 25 basispunten in september. Daar gaan wij ook van uit. De Amerikaanse tweejaarsrente steeg met 14 basispunten naar 4,09%, de tienjaarsrente steeg met 8 basispunten naar 3,91%. De aandelen die in de afgelopen weken het sterkst waren gedaald, herstelden gisteren het hardst. De Philadelphia Semiconductor-index steeg met bijna 5%, De Nasdaq Composite-index herstelde 2,3%, de S&P 500-index won 1,6% en de Russell 2000-index klom 2,5%. Een typische ‘risk-on’-beweging. De volatiliteitsindex (VIX) daalde met nog eens 6% naar net boven de 15 punten. De stemming kreeg steun van prima kwartaalcijfers en verhoogde omzet- en winstverwachtingen van Walmart (+6,7%). Ook een signaal dat wijst op weinig verzwakking bij consumenten. De koers van de grootste supermarktketen in de wereld steeg tussentijds naar een ‘all-time high’.
IT-aandelen stuwen Europese beursindex
Ook de Europese aandelenbeurzen kregen een flinke boost. De Stoxx Europe 600-index steeg 1,2% onder aanvoering van IT-aandelen (+3%). Nutsbedrijven (-0,3%) en vastgoedaandelen (-0,1%) eindigden in de min, gedrukt door oplopende rentes. De rentes op eurostaatsobligaties stegen in lijn met de Amerikaanse rentes. De Duitse tienjaarsrente steeg met 8 basispunten naar 2,26%. In onze beleggingsstrategieën handhaven we onze voorkeur voor aandelen ten koste van obligaties. De winstgroeivooruitzichten, met name van Amerikaanse (tech)aandelen, zijn prima en zijn in de afgelopen weken zelfs naar boven bijgesteld. (Bij)kopen op dips is dan ook ons devies.
Wereldindex heeft correctie al voor twee derde goedgemaakt
Door de sterke Amerikaanse macro-economische cijfers werd de dollar gistermiddag sterker en verzwakte de yen met bijna 1,5% naar 149 (USD/JPY). ‘Carry trades’ worden weer groot opgezet, nu een Amerikaanse recessie niet aanstaande is. Een zwakkere yen helpt de Nikkei-index vanmorgen aan een winst van 3,6%. De Topix-index noteert in Tokio 3% hoger, waardoor het koersverlies sinds eind juli vrijwel is goedgemaakt. Ook de meeste andere Aziatische beurzen staan vanmorgen hoger. De MSCI Asia Pacific-index is op weg naar de grootste weekwinst in een jaar. De Hang Seng-index koerst 1,8% hoger in Hongkong, de beurs van Taiwan is bijna 2% hoger gesloten en de Kospi-index noteert in Seoel een plus van 2%. De stemming zit er dus goed in. De wereldaandelenindex (MSCI All Country World-index, total retun in euro) stond gisteren nog maar 1,6% lager dan eind juli en noteert slechts 3% onder de piek van 16 juli, na een correctie van iets meer dan 9% tot en met 5 augustus.
De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren vanmorgen tussen 0,2% en 0,4% hoger en wijzen op een hogere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese beurzen zullen naar verwachting rond de 0,3% hoger van start gaan.
Agenda van vandaag
- Huizenmarktcijfers VS
- Sentimentindices universiteit van Michigan
- Kwartaalcijfers van onder andere Kingspan
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.