Positieve groeicijfers uit Azië ● geen verrassing in inflatiecijfers VS ● beursherstel zet door
De groei van de Japanse economie is in het tweede kwartaal met +3,1% hoger uitgevallen dan verwacht (+2,3%), onder andere door meevallende cijfers over de binnenlandse consumptie en investeringen. De Chinese groeicijfers van juli zijn ongeveer in lijn met wat analisten hadden verwacht. De stijging van de winkelverkopen van 2,7% wijst op aantrekkende consumentenbestedingen. Daar schortte het de voorgaande kwartalen juist aan. Voorzichtige signalen van aantrekkende groei? Dat zou positief zijn voor de op één na grootste economie van de wereld, maar ook voor landen die veel exporteren naar China. Duitsland, bijvoorbeeld.
Japanse beurs herstelt verder
Beleggers reageren vanmorgen positief op de cijfers uit Japan en China, gesteund door het hogere slot van Wall Street gisteravond. De Japanse yen noteert net boven de 147 en is de afgelopen dagen redelijk stabiel. De Nikkei-index koerst in Tokio 0,5% hoger, de Topix-index plust 0,6%. De Hang Seng-index noteert in Hongkong 0,2% lager, de beurs van Shanghai stijgt 0,5%. De beurs van Australië noteert een bescheiden winst van 0,1%, de beurs van Taiwan verliest echter 0,4%. De beurzen van Zuid-Korea en India zijn gesloten vanwege de viering van een feestdag.
Fed heeft veel ruimte om economie te stimuleren
Er werd gisteren reikhalzend uitgekeken naar de Amerikaanse consumentenprijscijfers van juli. Daarin zaten geen verrassingen. De inflatie is vorige maand met 0,2% gestegen, in lijn met de verwachting. Op jaarbasis was er een stijging van 2,9%, iets minder dan de verwachte +3% en de kleinste prijsstijging sinds 2021. De kerninflatie vertraagde van 3,3% naar 3,2%. Een bevestiging dat de trend van vertragende inflatie in de VS aanhoudt. Dat geeft ruimte aan de centrale bank, de Fed, om volgende maand de beleidsrente te verlagen, nu de arbeidsmarkt langzaam iets begint af te koelen. Een prima vooruitzicht voor beleggers. Bij mogelijke tegenvallende groeicijfers kan de 'Fed-put' worden ingezet. Vanaf het huidige, hoge renteniveau (5,25%-5,5%) heeft de Fed immers veel ruimte om de economie, indien nodig, te steunen met renteverlagingen.
Correctie blijkt mooi koopmoment geweest
In een cyclus van dalende rentes valt er voor beleggers weinig te vrezen, mits de economie niet van een klif stort. Er is op dit moment geen enkel signaal dat daarop wijst. Natuurlijk zijn er altijd doemdenkers die zeggen dat het twee minuten voor twaalf is. Die hebben inderdaad twee keer in de 24 uur gelijk en dat is dus niet vaak. De tijd tikt vanzelf rustig door. Dat er nog steeds veel analisten en beleggers zijn die zich zorgen maken over van alles en nog wat, is een teken dat de markten zeker nog niet overspannen zijn. Dat geeft ruimte voor een vervolg van de rally. De correctie van vorige week blijkt tot nu toe een mooi (bij)koopmoment te zijn geweest. Aandelenwaarderingen zijn flink omlaag gekomen, terwijl de winstgroeiverwachtingen gemiddeld naar boven zijn bijgesteld.
S&P 500-index stijgt voor de vijfde dag op rij
In reactie op de Amerikaanse inflatiecijfers stegen de aandelenkoersen op Wall Street nog iets verder. De S&P 500-index (+0,4%) boekte voor de vijfde dag op rij winst. De Nasdaq sloot vrijwel onveranderd en de Dow Jones-index steeg met 0,6%. De volatiliteitsindex van de S&P 500-index, de VIX, daalde met nog eens bijna 11% naar net boven de 16 punten. De angst bij beleggers neemt snel weer af. Op de obligatiemarkt was er weinig beweging. De tienjaarsrente steeg met 1 basispunt naar 3,84%. Dinsdag was er door obligatiebeleggers al een aardig voorschot genomen met lagere rentes, in reactie op de meevallende producentenprijsinflatie. De dollar werd wel nog iets zwakker op 1,102 tegenover de euro. Een zwakkere dollar is gunstig voor de winstverwachting van Amerikaanse exportbedrijven.
Positieve stemming op Europese beurzen
De Europese aandelenbeurzen kregen gistermiddag een boost na de publicatie van de Amerikaanse inflatiecijfers. Alle grote aandelenbeurzen eindigden in het groen. De Stoxx Europe 600-index steeg 0,5%. Aandelen uit de sectoren duurzame consumentengoederen (+1,4%) en vastgoed (+1%) voerden de lijst met winnaars aan. Nutsbedrijven (-0,3%) en aandelen uit de sector basismaterialen (-0,1%) eindigden met een klein verlies. De Zwitserse bank UBS (+5,3%) werd beloond voor beter dan verwachte kwartaalcijfers, maar de cijfers van de Duitse nutsbedrijven RWE (-5,7%) en E.ON (-2,9%) voldeden niet aan de verwachtingen.
Gisteren werd ook bekend dat de Nederlandse economie in het tweede kwartaal veel sterker is gegroeid dan verwacht (+1% tegenover +0,2% verwacht), waardoor een recessie is vermeden. De economie van de eurozone is in het tweede kwartaal met 0,3% gegroeid ten opzichte van het eerste kwartaal, in lijn met de verwachting.
De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren vanmorgen 0,2% tot 0,3% hoger en wijzen op een positieve opening van Wall Street vanmiddag. De cijfers van Cisco werden gisteravond nabeurs positief ontvangen en beloond met een koersstijging van bijna 6%. De Europese beurzen zullen vanmorgen naar verwachting rond de 0,4% hoger van start gaan.
Agenda van vandaag
- Winkelverkoopcijfers VS
- Wekelijkse uitkeringsaanvragen VS
- Kwartaalcijfers van onder andere Orsted, Walmart, Deere & Co, Adyen, NN Group en Applied Materials
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.