Meevallend inflatiecijfer VS ● rentes dalen, aandelen stijgen ● rally gaat voorbij aan China
De Japanse yen blijft al een aantal dagen schommelen rond de 147 tegenover de dollar en de VIX-index, de 'angstgraadmeter' van de S&P 500-index, is gisteren met nog eens 12% gedaald tot iets boven de 18 punten. De rust is weer bijna net zo snel teruggekeerd als dat de onrust kwam en alle hectiek van vorige week blijkt niets meer geweest dan een storm in een glas water.
Rentes dalen na lager inflatiecijfer VS
Beleggers reageerden gistermiddag positief op iets lager dan verwachte Amerikaanse producentenprijscijfers. De producenteninflatie is in juli op maandbasis met 0,1% gestegen, iets minder dan de verwachte +0,2%. De kerninflatie bleef onveranderd (+0,0%) en kwam op jaarbasis uit op 2,2% (2,3% verwacht). Lagere inflatie betekent een grotere kans op een renteverlaging in september door de centrale bank, de Fed. In reactie op de cijfers daalden de rentes in zowel de VS als Europa. De Duitse tweejaarsrente daalde met 5 basispunten naar 2,34%, de tienjaarsrente daalde met 4 basispunten naar 2,19%. De Amerikaanse tweejaarsrente daalde met 9 basispunten naar 3,93%, de tienjaarsrente daalde met 6 basispunten naar 3,84%. Lagere rentes zijn niet alleen gunstig voor obligatiekoersen, maar ook voor de waarderingen van risicovolle beleggingscategorieën, waaronder aandelen. Een lagere rente zorgt bovendien voor hogere economische groei en bedrijfswinsten.
Herstel Europese aandelen zet door
Bij zo'n 30% lager dan gemiddelde omzetten, sloten alle belangrijke Europese beurzen gisteren hoger. De Stoxx Europe 600-index (+0,5%) boekte winst voor de vijfde keer in zes handelsdagen. Met uitzondering van de sectoren basismaterialen (-0,1%) en energie (-0,5%), eindigden alle aandelensectoren in de plus. Aandelen uit de sector gezondheidszorg (+1%) lieten de grootste stijging zien. De risicopremies op bedrijfsobligaties daalden licht. Met een grotere kans op een aanstaande renteverlaging door de Fed, verzwakte de dollar met 0,5% tegenover de euro naar $1,097.
Meevallend inflatiecijfer leidt rally in op Wall Street
De lager dan verwachte producentenprijscijfers leidden een brede rally in op Wall Street. Met een winst van 1,7% sloot de S&P 500-index voor de vierde dag op rij met winst. De index noteert inmiddels bijna 5% hoger dan vorige week maandag. De Nasdaq knalde 2,4% omhoog en de Dow Jones-index steeg 1%. Met uitzondering van olieaandelen (-1%), die last hadden van een lagere olieprijs (-2%), sloten alle aandelensectoren in de S&P 500-index hoger. IT-aandelen (+3%) gingen aan kop, mede door een stijging van 3,1% voor de ‘Magnificent 7’-aandelen. De koers van Nvidia steeg 6,5%, de Philadelphia Semiconductor-index (SOX) steeg ruim 4%. De rentegevoelige smallcap-index Russell 2000 steeg met 1,6%. De belangrijkste aandelenindices zijn weer bijna hersteld van de daling in augustus en hebben ongeveer de helft van het koersverlies sinds halverwege juli weer goedgemaakt.
Rally gaat voorbij aan Chinese aandelen
Na de rally op Wall Street van gisteravond, kleuren de meeste Aziatische beurzen vanmorgen groen. De Nikkei-index staat in Tokio 0,6% hoger, de Topix-index stijgt 1,1%. De beurs van Taiwan is 1% hoger gesloten en in Seoel staat de Kospi-index 0,9% hoger. Zoals wel vaker, tonen de Chinese beurzen een afwijkend beeld. In Hongkong staat de Hang Seng-index op een verlies van 0,4%, net als de beurs van Shanghai. Beleggers zien op dit moment weinig aanknopingspunten om enthousiast te worden over Chinese aandelen. Grote stimuleringsplannen blijven vooralsnog achterwege en de groei van de binnenlandse consumptie valt tegen. De waardering van Chinese aandelen is echter wel laag en biedt voor de wat langere termijn wellicht kansen.
De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven 0,1% hoger en wijzen op een positieve opening van Wall Street vanmiddag. De Europese beurzen zullen naar verwachting rond de 0,3% hoger van start gaan.
Agenda van vandaag
- Inflatiecijfers VS van juli (0,2% op maandbasis en 3% op jaarbasis verwacht)
- Kwartaalcijfers van onder andere UBS, RWE, Vestas, Aviva, TUI, E.ON en Cisco
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.