Beurs vandaag

Olieprijs stijgt door spanningen ● rotatie naar smallcaps zet niet door ● zwakkere yen geeft lucht

|
Terug naar overzicht

De financiële markten komen na een roerige week weer een beetje tot rust. Na een positieve sessie op de Aziatische markten gisterochtend, gingen de Europese beurzen iets hoger van start. Bij gebrek aan richtinggevend nieuws en bij zo'n 40% lager dan gemiddelde omzetten, eindigden de meeste Europese beurzen met een heel bescheiden plus.

Weinig beweging op Europese beurzen

De brede Europese Stoxx Europe 600-index eindigde gisteren waar hij was begonnen (-0,02%). Op de beurs in Frankfurt steeg het aandeel van herverzekeraar Hannover Rueck ruim 5% op prima kwartaalcijfers. De DAX-index sloot met een minimale plus van 0,02%. Op de Deense beurs eindigde Vestas, bouwer van windturbines, bijna 8% lager na een winstwaarschuwing. Niet bij alle bedrijven zijn de vooruitzichten voor de rest van het jaar goed. Ondanks onveranderde rentes – de Duitse tienjaarsrente sloot onveranderd op 2,23% - eindigden beursgenoteerde vastgoedaandelen gemiddeld 0,9% in de min. Beleggers zijn in afwachting van richtinggevende macro-economische cijfers, waaronder de Amerikaanse inflatiecijfers van juli die morgen worden gepubliceerd. Nu veel handelaren met vakantie zijn, kunnen de koersuitslagen bij lage volumes wat groter dan normaal zijn. Houd daar rekening mee.

Spanningen in Midden-Oosten stuwen olieprijs

Op Wall Street lagen de handelsvolumes gisteren zo'n 20% onder het gemiddelde van de afgelopen 30 dagen. Veel grote beleggers en handelaren vieren vakantie in hun buitenverblijven in de Hamptons. De S&P 500-index sloot onveranderd, de Nasdaq steeg 0,2% en de Dow Jones Industrial-index leverde 0,4% in. Olieaandelen stegen met gemiddeld 0,5% op de hogere olieprijs (+2,6%) door de oplopende spanningen in het Midden-Oosten. Die spanningen zijn er al zeker tachtig jaar en ik vrees dat die helaas ook niet snel zullen verdwijnen. Voor speculanten en handelaren is het echter altijd een makkelijk excuus om energieprijzen zo nu en dan flink in beweging te zetten.

Rotatie naar smallcaps zet niet door

De Russell 2000-index eindigde gisteren 0,9% lager. De rotatie van de grote Amerikaanse techaandelen naar de mid- en smallcap-aandelen die sinds de meevallende Amerikaanse inflatiecijfers van 11 juli op gang was gekomen, heeft niet echt doorgezet. Er zit sinds die dag nog wel een gat van zo'n 7% tussen de Russell 2000-index (-3%) en de Magnificent 7-index (-10%), maar dat was twee weken geleden nog het dubbele. Het aandeel Nvidia steeg gisteren met 4% en hielp de semiconductor-index (SOX) aan een winst van 0,7%. Beursgenoteerde vastgoedaandelen (-0,6%) lagen ook in New York onder druk. De rentes op Amerikaanse staatsobligaties daalden in aanloop naar de inflatiecijfers over een brede linie. De tweejaarsrente daalde met 4 basispunten naar 4,02%, de tienjaarsrente daalde met 4 basispunten naar 3,90%.

Zwakkere yen geeft lucht

De Japanse yen verzwakt vanmorgen richting de 148 tegenover de dollar, een niveau dat gisteren voor het eerst sinds 2 augustus al even werd gebroken. De Japanse producentenprijscijfers van juli waren net iets lager dan verwacht (+3% tegenover +3,1% verwacht), wat de kans op een snelle renteverhoging door de Bank of Japan wat verkleind. Een voorzichtig zwakkere yen geeft de speculanten wat lucht en zet de Nikkei-index vanmorgen op een winst van ruim 3%. De Topix-index koerst 2,6% hoger, waardoor het verlies van vorige week vrijwel is goedgemaakt. De Hang Seng-index noteert in Hongkong 0,1% hoger, de Kospi-index plust eveneens 0,1% in Seoel en de beurs van Taiwan is licht lager gesloten. De MSCI Asia Pacific-index noteert 1% hoger, waarmee het verlies van vorige week is goedgemaakt.

De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren vanmorgen tussen de 0,2% en 0,3% hoger en wijzen op een verder herstel van Wall Street vanmiddag. De Europese beurzen zullen vanmorgen naar verwachting rond de 0,3% hoger van start gaan.

Agenda van vandaag

  • Vertrouwensindex midden- en kleinbedrijf VS
  • Producentenprijscijfers VS
  • Kwartaalcijfers van onder andere Henkel, Home Depot en Porsche

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.