Beurs vandaag

Markten stabiliseren ● cijfers wijzen niet op recessie VS ● chipaandelen deze week gestegen

|
Terug naar overzicht

De financiële markten lijken verder te normaliseren na de (gedwongen) paniekverkopen door het terugdraaien van de ‘yen carry trade’ eind vorige week en afgelopen maandag. Het argument van een aanstaande recessie in de VS, die sommige analisten als aanleiding zagen voor de turbulentie op de beurzen, kan wat ons betreft de prullenbak in. Van een sterke verzwakking van de arbeidsmarkt is geen sprake. Sterker nog: die verbetert.

Arbeidsmarktcijfers VS wijzen niet op recessie

Afgelopen maandag zagen we al de arbeidsmarktcomponent van de inkoopmanagersindex verbeteren, gisteren bleek dat het aantal eerste uitkeringsaanvragen vorige week is gedaald met 17.000 naar 233.000. Dat is minder dan de verwachte 240.000 en de grootste daling in bijna een jaar. Dit wijst dus niet op een afzwakkende arbeidsmarkt. De groeiverwachting van de Atlanta Fed voor het lopende kwartaal is inmiddels gestegen naar 2,91%. Hoezo recessie? En de centrale bank, de Fed, gaat echt geen nood-renteverlaging aankondigen omdat een paar beleggers in paniek zijn geraakt. Die kans wordt door de markt inmiddels ook wat lager ingeschat. Had ik al gezegd dat de markten erg slecht zijn in het voorspellen van recessies?

Positief beeld voor Europese aandelen

Beleggers reageerden gisteren positief op de Amerikaanse macro-economische cijfers en het stabiliseren van de yen. Na een lagere opening herstelden de Europese aandelenbeurzen richting het luiden van de slotbel, maar ze wisten niet allemaal in de plus te sluiten. Dat lukte alleen de DAX-index (+0,4%) en de Noorse OMX-index (+0,3%). De Stoxx Europe 600-index sloot 0,1% hoger, na eerder op de dag op een verlies te hebben gestaan van 1,2%. De Duitse tienjaarsrente bleef per saldo onveranderd op 2,27%. Op de obligatiemarkt lijkt de rust weer teruggekeerd.

Ondanks enkele opvallende missers dit cijferseizoen, ziet het algehele beeld er voor Europese aandelen er best positief uit. De gemiddelde groei van de winst per aandeel van de bedrijven in de MSCI Europe-index ligt tot nu toe op 2,4%. Analisten gingen voorafgaand aan het cijferseizoen nog uit van 0,4%. Op basis van de winsten en winstverwachtingen is er geen enkele reden om negatief te worden over (Europese) aandelen.

Chipaandelen staan alweer hoger dan eind vorige week

De beste beursdagen volgen vaak kort na de slechtste beursdagen. Met een winst van 2,3% had de S&P 500-index gisteren de beste dag sinds november 2022! De Nasdaq-index steeg 2,9% en de Dow Jones-index pluste 1,8%. De smallcap-index Russell 2000 steeg 2,4%. Door het lager dan verwachte aantal uitkeringsaanvragen kan het recessiescenario voor de VS weer even de kast in. Koopjesjagers stortten zich op de aandelen die in de afgelopen week het sterkst zijn gedaald. De Philadelphia Semiconductor-index knalde bijna 7% omhoog en staat alweer ruim 2% hoger dan aan het eind van vorige week. Soms liggen de kansen letterlijk voor het oprapen. Wereldwijde aandelen (MSCI All Country World-index, total return in euro) staan minder dan 1% lager dan het slot van vrijdag. Alsof er (bijna) niets is gebeurd. Het aandeel Eli Lily schoot in New York met 9,5% omhoog dankzij beter dan verwachte kwartaalcijfers en een verhoging van de prognoses voor dit jaar. Vooral het afslankmedicijn Zepbound vindt gretig aftrek.

Obligatiebeleggers namen gisteren nog maar wat winst, nu de kans op een aanstaande recessie in de VS kleiner is geworden. De rentes op Amerikaanse staatsobligaties stegen over een brede linie. De tweejaarsrente steeg met 8 basispunten naar 4,04%, de tienjaarsrente steeg met 4 basispunten naar 3,99%. De typische ‘risk-on’-beweging van gisteren bevestigt nog maar eens de negatieve correlatie tussen aandelen- en (staats)obligatiekoersen.

Rust keert terug in Azië

Na de rally op Wall Street gisteravond en de relatieve rust op de valutamarkt, lijken de Aziatische beurzen in wat rustiger vaarwater te zijn gekomen. De Japanse Topix-index noteert vanmorgen 0,9% hoger, de Nikkei-index stijgt met 0,6%. De Chinese consumentenprijsinflatie is vorige maand aangetrokken van 0,2% naar 0,5% (op jaarbasis). Dat is hoger dan de verwachte +0,3% en wijst op een aantrekkende binnenlandse consumptie. Een positief signaal voor de op één na grootste economie van de wereld. De Hang Seng-index staat 1,4% hoger, de beurs van Shanghai noteert vrijwel onveranderd. De beurs van Taiwan herstelt vanmorgen met nog eens 2,7%, de Kospi-index plust 1,4% in Seoel en de beurs van Australië stijgt 1,2%.

De futures op de S&P 500-index en de Nasdaq 100-index staan vanmorgen 0,1% lager en wijzen op een iets lagere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese beurzen zullen naar verwachting licht hoger openen na de rally op Wall Street gisteravond.

Agenda van vandaag

  • Definitieve Duitse inflatiecijfers
  • Kwartaalcijfers van onder andere Generali, Lotus Bakeries en Lanxess

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.