Geleidelijke marktstabilisatie verwacht • zachte landing-scenario overeind • we kopen aandelen bij
De Japanse yen wordt vanmorgen 0,7% sterker tegenover de dollar. Dat is minder gunstig voor de financiële markten, maar ook weer niet heel dramatisch. Het is heel normaal dat je na een paar stappen vooruit, er ook weer ééntje terug moet doen. Zolang de beweeglijkheid maar niet te groot is. Dan kan de boel weer een beetje stabiliseren.
Handelscomputers veroorzaken ‘flash crash’
Volgens berichten is de ‘yen carry trade’, de speculatieve posities van handelaren in de Japanse yen waarvan de plotselinge afwikkeling afgelopen maandag tot grote onrust leidde, nu voor ongeveer twee derde afgewikkeld. Het lijkt me lastig om dit in te schatten, maar we nemen het maar even voor waar aan. Dit betekent echter niet dat het overige deel ook per sé moet worden teruggedraaid. Alleen de meest speculatieve posities – die met veel geleend geld zijn opgezet – zullen (gedwongen) gesloten moeten worden. Volgens de Japanse minister van financiën zijn door algoritmes aangestuurde handelscomputers mede verantwoordelijk voor de heftige koersbewegingen in de afgelopen week. Welkom in de 21ste eeuw zou ik zeggen, maar kijk ook even in de spiegel. Het heel lang vasthouden aan een zeer ruim monetair beleid door de Bank of Japan heeft speculatie ‘uitgelokt’ en is mede verantwoordelijk voor het creëren van zeepbellen. Gelegenheid maakt de dief, maar ook speculanten.
Dat koersbewegingen op dagbasis vaak geen enkele afspiegeling zijn van de fundamentele ontwikkeling van een land of bedrijf is niet nieuw. Speculanten gebruiken de beurs vaak als een soort 'pinautomaat' en veroorzaken door het optuigen van ingewikkelde, zeer risicovolle constructies voor overdreven koersuitslagen. Zowel omhoog als omlaag. Daar moet je als belegger doorheen kunnen kijken. En bij extreme uitslagen kun je er ook gebruik van maken.
‘Zachte landing’ economie VS verwacht
Vooralsnog is er, ondanks de turbulentie op de markten, in de afgelopen week weinig veranderd aan onze visie. We verwachten nog steeds een 'zachte landing' van de Amerikaanse economie, waarbij de oplopende werkloosheid eerder het gevolg is van een toename van beschikbare arbeiders (o.a. immigranten) dan het verdwijnen van banen door ontslagen. Dat een aantal grote Amerikaanse zakenbanken de kans op een Amerikaanse recessie op korte termijn nu wat hoger inschatten, maar nog steeds ruim onder de 50%, is een aardig gegeven en biedt de economen weer wat voer om publiciteit te genereren, maar voegt verder weinig toe. Volgens de Atlanta Fed is de groei van de Amerikaanse economie, op basis van actuele cijfers, in het lopende derde kwartaal aangetrokken naar 2,9%. Dat was vorig week nog 2,5%.
Waar nodig, kopen we aandelen bij
Correcties bieden altijd kansen voor beleggers met een wat langere horizon. Zolang de economie en de bedrijfswinsten niet sterk verzwakken, ziet het beeld voor de beurzen er helemaal niet slecht uit. Wij houden dan ook vast aan onze voorkeur voor aandelen en kijken 'met kopersogen' naar de markt. In onze beleggingsstrategieën handhaven we de overwogen positie in aandelen ten opzichte van obligaties. In de portefeuilles waar de overweging te veel is gedaald, kopen we aandelen bij. Onze visie op de ontwikkelingen van de afgelopen week lees je hier.
Sterk herstel op Europese beurzen
Blijkbaar delen andere beleggers dezelfde mening. De Europese aandelenbeurzen herstelden gisteren flink, bij hoger dan gemiddelde omzetten. Alle grote Europese aandelenbeurzen sloten in de plus. Koopjesjagers stuwden de Stoxx Europe 600-index naar een winst van 1,5%, de beste dag sinds november vorig jaar. Zoals zo vaak, volgen de beste dagen vaak kort op de slechtste dagen. Beleggers kunnen dan tegen fors gereduceerde prijzen (bij)kopen van de angsthazen. Het Deense Novo Nordisk, producent van onder andere diabetes- en obesitasmedicijn Ozempic, kon bij de presentatie van de kwartaalcijfers niet helemaal aan de verwachtingen van analisten voldoen en leverde 6,7% in, de grootste koersdaling in twee jaar. Het aandeel noteert dit jaar nu nog 'slechts' 18,7% hoger. Hier tegenover stonden koerswinsten van onder andere Continental (+6,8%) en ABN Amro (+5,6%) na goed ontvangen kwartaalcijfers. Alle Europese aandelensectoren eindigden gisteren in de plus, met financiële aandelen (+2,5%) aan kop.
De ‘risk-on’-beweging zagen we terug op de obligatiemarkt, waar winst werd genomen op staatsobligaties. Daardoor liepen de rentes op. De Duitse tienjaarsrente steeg met 7 basispunten naar 2,27%. De risicopremies op bedrijfsobligaties daalden sterk, nadat deze in de voorgaande dagen scherp waren opgelopen. We verwachten dat deze risk-on-beweging nog wat verder door zal zetten.
Markten momenteel vergelijkbaar met stuiterbal
Op Wall Street zat de stemming er aan het begin van de handelsdag ook goed in, maar werd richting het einde van de dag negatief. Bij het luiden van de slotbel noteerde de S&P 500-index 0,8% lager, de Nasdaq daalde ruim 1% in en de Dow Jones Industrial-index sloot 0,6% lager. Als reden voor de draai in het sentiment werd een slecht ontvangen veiling van nieuwe staatsobligaties aangevoerd, waardoor de rentes wat opliepen. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg met 5 basispunten naar 3,94%. Naar mijn bescheiden mening is dit een beetje een gezocht verhaal. In een risk-on-beweging is er immers altijd minder belangstelling voor staatsobligaties. En al helemaal nadat de rentes in de voorgaande paar handelsdagen sterk zijn gedaald. Wij vergelijken de bewegingen op de financiële markten op dit moment met een stuiterbal, die langzaam maar zeker steeds minder heftig op- en neer zal springen. Dat heeft even tijd nodig. Die bewegingen bieden overigens vaak wel mooie kansen.
AI-gerelateerde aandelen onder druk
De kwartaalcijfers van (voormalig?) beurslieveling Super Micro Computer (-20%) werden niet goed ontvangen. De cijfers over het tweede kwartaal overtroffen de verwachting en ook de vooruitzichten voor de omzet zijn uitstekend, maar de winstmarges vielen blijkbaar tegen. Dat werd aangegrepen om winst te nemen. Het aandeel staat dit jaar nu nog maar op een winst van ruim 73%. De koersreactie van gisteren lijkt me zwaar overtrokken. Het trok andere AI-gerelateerde aandelen, waaronder Nvidia (-5,1%) mee omlaag, waardoor de Philadelphia Semiconductor-index (SOX) 3% daalde. De Magnificent 7-aandelenindex sloot 1,4% in de min.
Japanse beurs levert in
De iets sterkere yen duwt de Japanse aandelenbeurzen vanmorgen in het rood, nadat ze gedurende de handelsdag nog even in de plus stonden. De Nikkei index staat vanmorgen op een verlies van 0,7%, de Topix-index koerst 1,1% lager. Geen hele wilde uitslagen dus. In Hongkong staat de Hang Seng-index 0,4% hoger. De beurs van Shanghai noteert 0,1% hoger. De Kospi-index verliest in Seoel 0,6% en de beurs van Taiwan is 2% lager gesloten, mede door zwaargewicht TSMC (-2%).
De futures (termijncontracten) op de S&P 500-index en de Nasdaq 100-index noteren vanmorgen licht hoger en wijzen op een iets hogere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese beurzen zullen naar verwachting lager openen. Die moeten nog wat inhalen na het verlies van Wall Street gisteravond.
Agenda van vandaag
- Wekelijkse uitkeringsaanvragen VS
- Kwartaalcijfers van onder andere Deutsche Telekom, Allianz, KBC Group, Persimmon, Eli Lilly & Co, Siemens, News Corp. en Gilead Sciences
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.