Japanse beurs poetst verlies weg • professionele beleggers kopen aandelen • verder herstel verwacht
Positief voor beleggers is dat de Japanse yen vanmorgen met bijna 2% verzwakt richting de 148 tegenover de dollar na berichten van de Bank of Japan. Voor het eerst sinds de renteverhoging op 31 juli, sprak een bestuurslid, Shinichi Uchida, vanmorgen verlichtende woorden. Hij gaf aan dat de Bank of Japan de rente niet zal verhogen zolang de financiële markten instabiel zijn. Daarmee lijkt hij de angel uit de onrust te hebben gehaald.
Japanse beurs poetst verlies weg
De forse koersstijging van de yen was namelijk de belangrijkste oorzaak van de correctie op de financiële markten in de afgelopen dagen, als reactie op het terugdraaien van de ‘yen carry trade’. Een zwakkere yen geeft lucht omdat het verder (gedwongen) afbouwen van de speculatieve posities in de yen hiermee tot stilstand wordt gebracht. In reactie op het nieuws en de zwakkere yen stijgt de Japanse Topix-index vanmorgen met 2,3% en plust de Nikkei-index 1,2%. Samen met de stijging van gisteren, is het verlies van maandag (-12%) hiermee zo goed als weggewerkt. Je zal maandag maar in paniek hebben verkocht. Een belangrijke les: laat je niet (mis)leiden door emotie.
Trekt de Chinese consumptie eindelijk aan?
Alle andere belangrijke Aziatische beurzen kleuren vanmorgen ook felgroen, in een typische ‘risk-on’-beweging. De Hang Seng-index koerst 1,6% hoger, de beurs van Taiwan plust 3,8% en de Kospi-index stijgt 1,8% in Seoel. Chinese handelscijfers van juli geven een gemengd beeld. De export is met 7% gestegen (+9,5% verwacht) terwijl de import met 7,2% is gestegen (+3,2% verwacht). Hierdoor het handelsoverschot gedaald naar bijna $85 miljard. De vraag naar Chinese goederen en diensten is minder sterk gegroeid, maar die vanuit China is sterk gestegen. Dat kan erop wijzen dan de binnenlandse consumptie eindelijk wat aantrekt. Op staatsobligaties wordt na de rally in de afgelopen dagen winst gepakt, de rentes lopen op. De Amerikaanse tienjaarsrente noteert vanmorgen 2 basispunten hoger op 3,92%. Maandag tikte deze nog even 3,66% aan in een ‘risk-off’-beweging.
Professionele beleggers kochten maandag massaal aandelen
Inmiddels is bekend dat professionele beleggers maandag massaal Amerikaanse aandelen hebben gekocht, voor het grootste bedrag ($14 miljard) sinds maart, terwijl particuliere beleggers aandelen hebben verkocht. Dat laatste lijkt vooralsnog geen wijze beslissing, tenzij de Amerikaanse economie binnenkort toch in een recessie belandt. Dat verwachten we niet. Inmiddels heeft de markt de kans op renteverlagingen door de centrale bank, de Fed, weer bijgesteld. Voor september prijzen beleggers nu 42 basispunten aan renteverlaging in, maandag waren dat nog bijna 50 basispunten. Voor dit jaar (tot en met december) worden nu vier renteverlagingen ingeprijsd, maandag waren dat er nog bijna vijf. Wij verwachten dat de Fed in september de beleidsrente met 0,25% verlaagt en daarna nog een keer in november en december. Dus in totaal drie renteverlagingen in 2024. Een tussentijdse 'noodverlaging' door de Fed, waar sommige analisten op hinten, verwachten we niet.
Merendeel S&P 500-bedrijven overtreft winstverwachtingen
Gisteren steeg het aandeel Palantir op Wall Street met ruim 10% dankzij een verhoging van de winstgroeiverwachtingen. De vraag naar de AI-software van het bedrijf blijkt bijzonder groot. Uber Technologies (+11%) rapporteerde beter dan verwachte cijfers en Caterpillar steeg 3% op meevallende kwartaalcijfers. Van de 419 bedrijven uit de S&P 500-index die inmiddels hun cijfers hebben gepresenteerd, heeft 78% de winstverwachting met gemiddeld 5,2% overtroffen. De gemiddelde winstgroei over het tweede kwartaal komt hiermee op 10,6%. Dat is bijna 1% hoger dan analisten hadden ingeschat. Weer een sterk kwartaalcijferseizoen dus, terwijl de lat al hoog lag. Het blijkt maar weer eens dat de verdienkracht van (Amerikaanse) bedrijven niet moet worden onderschat.
Wall Street herstelt
De S&P 500-index steeg gisteren met 1% onder aanvoering van beursgenoteerde vastgoedaandelen (+2,3%). Die werden in de voorgaande handelsdagen, ondanks de sterke rentedaling, nog bij het grofvuil gezet. Alle aandelensectoren in de S&P 500-index eindigden gisteravond in de plus. De Nasdaq herstelde 1% en de Dow Jones-index pluste 0,8%. De VIX-index, de 'angstgraadmeter' van de S&P 500-index, viel 28% omlaag tot onder de 27 punten. En zo is het glas weer halfvol, en biedt de koersdaling van de afgelopen dagen kansen voor beleggers met een langere horizon dan 24 uur.
Herstel verwacht ondanks verhoogde volatiliteit
Op een volatiele handelsdag zagen we gisteren een gemengd beeld op de Europese beurzen. De FTSE 100-index, de DAX-index en de AEX-index eindigden in de plus, maar de Franse, Spaanse en Italiaanse beurzen eindigden in het rood. De Stoxx Europe 600-index eindigde met een bescheiden winst van 0,3%. IT-aandelen (+2,4%) herstelden het sterkst. ASML sloot 4,6% hoger op €780. Een dag eerder besloot een belegger deze nog te verkopen op €657. Ai. De rentes op eurostaatsobligaties liepen gisteren licht op. De Duitse tienjaarsrente steeg met 1 basispunt naar 2,20%.
De futures (termijncontracten) op de S&P 500-index en de Nasdaq-100 index staan vanmorgen 0,6% tot 0,7% hoger en wijzen op een verder herstel vanmiddag op Wall Street. Ook de Europese beurzen zullen naar verwachting ruim hoger van start gaan. Hoewel de volatiliteit nog wel even wat hoger kan blijven, verwachten we dat het herstel op de beurzen doorzet. We houden een scherp oog op de valutabewegingen, met name de yen.
Agenda van vandaag
- Industriële-productiecijfers uit Duitsland
- Kwartaalcijfers van onder andere Commerzbank, Continental, Novo Nordisk, Puma, Koninklijke Ahold Delhaize, Siemens Energy, WPP, Walt Disney, CVS Health, ABN Amro, Occidental Petroleum en Marathon Oil
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.