Beurzen veren terug • rendementsverwachtingen verbeteren • geen signalen van recessie VS
Volgens de beroemde Amerikaanse belegger Warren Buffet is de aandelenmarkt een middel om geld te verplaatsen van de ongeduldige naar de geduldige. Dat is natuurlijk helemaal waar en in deze volatiele tijden vooral goed om in je oren te knopen. Financiële markten zijn soms veel beweeglijker dan je zou willen. Voor nieuwe beleggers is het dan ook goed om te benadrukken dat je dat extra rendement bovenop sparen niet gratis krijgt. Je zult de 'pijn' van koersdalingen moeten doorstaan en vooral geduld hebben. Bedenkt dat Femke Bol ook niet in één jaar tot zulke indrukwekkende prestaties is gekomen.
Terugdraaien yen carry trade heeft grote impact
Als je gisterochtend net na de opening naar de Europese beurzen keek, kan ik me voorstellen dat je redelijk bent geschrokken. Afgaand op het 'bloedbad' op de Aziatische beurzen, konden we een lagere opening al voorspellen. De aanleiding voor de paniek in Azië is voornamelijk terug te voeren op het terugdraaien van de 'carry trade' in de Japanse yen. Naast het tegenvallende Amerikaanse arbeidsmarktrapport van vorige week vrijdag, heeft het terugdraaien van deze carry trade in de afgelopen dagen een grote invloed gehad op de financiële markten. Dit zorgt voor de hoge volatiliteit (koersbeweeglijkheid) op de financiële markten – en de zware koersval op de Japanse beurs.
Verkoop Japanse aandelen veroorzaakt schokgolf
De renteverhoging van de Bank of Japan van vorige week heeft in een hele korte tijd geleid tot een forse stijging van de yen ten opzichte van de dollar. De yen verzwakt al enkele jaren ten opzichte van de dollar en handelaren hebben fors gespeculeerd, vaak ook met geleend geld, op deze carry trade: long dollar, short yen. Nu de verwachtingen ten aanzien van het beleid van de Bank of Japan wijzigen en de yen mogelijk verder aansterkt, zien veel speculanten zich gedwongen deze carry trade terug te draaien. De omvang hiervan wordt geschat op $4.000 miljard. Dit leidt niet alleen tot heftige bewegingen op de valutamarkt, maar ook op de aandelen- en cryptomarkten.
Goedkoop geleende Japanse yens werden, vaak via de dollar, in andere beleggingen met een hogere rendementsverwachting geïnvesteerd. De Japanse beurs profiteerde lang van de verzwakking van de yen, maar nu zijn de rollen omgedraaid. Veel beleggers besluiten daardoor (soms vrijwillig, maar ook gedwongen door de bank) hun Japanse aandelen te verkopen. Maar ook de koersen van andere beleggingen komen daardoor onder druk. De bewegingen worden bovendien versterkt doordat veel professionele beleggers met vakantie zijn, waardoor de liquiditeit relatief laag is. Hierdoor kunnen koersbewegingen sterker zijn dan normaal.
Aziatische beurzen veren terug
Dat de Japanse aandelenbeurzen vanmorgen weer als een veer omhoog schieten, is een goed voorbeeld daarvan. De Nikkei- en de Topix-index noteren vanmorgen tussen de 8% en 10% hoger en maken zo een groot deel van het verlies van ruim 12% van gisteren weer goed. Een zwakkere wisselkoers van de yen haalt de verkoopdruk uit de markt. De yen noteert vanmorgen bijna 1% zwakker op 145,5 tegenover de dollar. Ook de meeste andere Aziatische beurzen herstellen vanmorgen flink. De beurs van Taiwan plust ruim 3%, de Kospi-index herstelt 4,2% en de Australische beurs plust 0,5%. De Hang Seng-index koerst 0,4% lager, maar daar was het verlies gisteren ook beperkt. De beurs van Shanghai staat 0,5% lager.
De futures op de S&P 500-index en de Nasdaq 100-index noteren op het moment van schrijven rond de 1,5% hoger en wijzen op een herstel vanmiddag op Wall Street. De Europese beurzen zullen hoger van start gaan, na het verlies van 2,2% voor de Stoxx Europe 600-index gisteren.
Rendementsverwachtingen verbeteren als volatiliteit piekt
Vandaag komt er hopelijk wat rust in de tent, na een doldwaze maandag waarin de zenuwen bij veel beleggers teveel werden en besloten om mee te doen in de verkoopgolf. Dat vinden we geen slimme strategie: de beste beursdagen volgen vaak kort op de slechtste beursdagen. Kijk maar naar de Japanse beurzen vanmorgen. Voorwaarde voor een duurzaam koersherstel is dat de volatiliteit op de markten – niet alleen op de aandelenmarkten – afneemt. Gisteren zagen we de VIX-index, de volatiliteitsindex van de S&P 500-index, een recordstijging van bijna 200% maken. Dat is niet gezond. De index sloot uiteindelijk 'slechts' 65% hoger op 38,5 punten. Eerder op de dag was dit nog ruim 65 punten, het hoogste niveau sinds het begin van de coronapandemie.
Het goede nieuws is dat de rendementsvooruitzichten bij zo'n hoge stand van de VIX voor de komende twaalf maanden dan juist erg positief zijn. Anders gezegd: bij een piek in de volatiliteit zijn de rendementsverwachtingen het hoogst. Of we gisteren de piek in de volatiliteit hebben gezien, zal de komende dagen duidelijk worden. Het is verstandig om eerst even het stof neer te laten dalen voordat je weer vol de markt instapt. Uitstappen vinden we op dit moment sowieso niet verstandig, omdat we geen overtuigende signalen van een sterk verzwakkende Amerikaanse economie zien.
Geen signalen van nakende recessie in VS
Gisteren werd bekend dat de Amerikaanse inkoopmanagersindex voor de dienstensector, de ISM Services-index, vorige maand is gestegen van 48,8 naar 51,4 punten. Dat is hoger dan de verwachte 51 punten en wijst op aantrekkende groei, en geen recessie dus. De dienstensector is goed voor ruim twee derde van de Amerikaanse economie. De werkgelegenheidscomponent van de index is voor het eerst sinds begin dit jaar gestegen en ook nog in het snelste tempo sinds september vorig jaar. De resultaten van de enquête volgen op het arbeidsmarktrapport van vrijdag, waarin het werkloosheidspercentage steeg tot een bijna driejarig hoogtepunt van 4,3% en de groei van het aantal nieuwe banen aanzienlijk vertraagde. De deelindex van de nieuwe orders steeg van 47,3 naar 52,4 punten (49,8 verwacht).
Het economische cijfer van gisteren bevestigt dat het voorspellen van de Amerikaanse economie in de huidige cyclus na de pandemie bijzonder lastig is. Op basis van de actuele cijfers is het niet aannemelijk dat een recessie aanstaande is. Volgens de Atlanta Fed is de Amerikaanse economie in het huidige kwartaal, op basis van actuele cijfers, op weg naar een groei van 2,5%. Dat is iets lager dan de 2,8% in het tweede kwartaal, maar lijkt in de verste verte niet op een recessie. Dit betekent niet dat die er nooit zal komen, maar de geschiedenis leert dat economen niet sterk zijn in het voorspellen van recessies.
Wat de afgelopen dagen is aangetoond, is dat speculatieve posities en computer-gedreven handelsmodellen de bewegingen op de financiële markten versterken en (zwaar) overdreven koersreacties kunnen veroorzaken. Kalm blijven en je niet laten leiden door emotie en dramatische nieuwskoppen is dan het beste wat je als belegger kunt doen.
Wall Street gisteren lager, maar geen sprake van paniek
De beter dan verwachte macro-economische cijfers waren gisteren niet voldoende om de negatieve stemming op Wall Street te keren. Angst en (gedwongen) paniekverkopen overheersten het sentiment op de beurzen in New York. De S&P 500-index sloot 3% lager, de Nasdaq leverde 3,4% in. Aan het einde van de handelsdag zagen we dat beleggers de 'veilige havens' van staatsobligaties alweer verlieten, van paniek was dus geen sprake. Ook de dollar werd iets zwakker. De Amerikaanse tienjaarsrente sloot uiteindelijk onveranderd op 3,79%, nadat deze eerder op de dag nog 13 basispunten lager op 3,66% noteerde. De Duitse tienjaarsrente steeg met 2 basispunten naar 2,19%.
Agenda van vandaag
- (Definitieve) inflatiecijfers Nederland
- Winkelverkoopcijfers eurozone
- Kwartaalcijfers van onder andere Bayer, Caterpillar, Marathon Petroleum, Uber Technologies, Adecco, Zalando, Amgen en Super Micro Computer
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.