Beurzen kleuren donkerrood • vrees voor recessie in VS • blijf kalm
Afgelopen week werd afgesloten met een zwakke laatste handelsdag, met stevige koersverliezen op de wereldwijde aandelenbeurzen en een daling van de rentes op de kapitaalmarkt. Ook aan het begin van de nieuwe week zien we forse verliezen op de Aziatische beurzen.
Vrees voor recessie in VS neemt toe
Na tegenvallende economische cijfers op donderdag, werden de zorgen over de groei van de Amerikaanse economie vrijdag versterkt door een zwakker dan verwacht arbeidsmarktrapport van juli. Er werden 114.000 nieuwe banen gemeld, lager dan de verwachte 175.000. Het werkloosheidspercentage is gestegen van 4,1% naar 4,3%, het hoogste niveau sinds oktober 2021. Economen hadden niet gerekend op een stijging van de werkloosheid. Ook een aantal andere indicatoren wijst op een afkoeling van de Amerikaanse economie. Gewezen wordt op de 'Sahm rule', een model dat bedacht is door voormalig Fed-econoom Claudia Sahm. Dit model zou voorspellen dat, op basis van de laatste arbeidsmarktcijfers, de Amerikaanse economie afstevent op een recessie. In combinatie met tegenvallende cijfers van onder andere chipmaker Intel (-26%) en de vrees dat de centrale bank, de Fed, te laat is met het verlagen van de beleidsrente, was dit blijkbaar een reden voor sommige aandelenbeleggers om winst te nemen na de rally sinds eind oktober vorig jaar.
Verloop economie lastiger te voorspellen
Is een recessie in de VS nu aanstaande? Dat kunnen we zeker niet uitsluiten, maar we verwachten dit niet op korte termijn. Het oplopen van de werkloosheid kan namelijk ook het gevolg zijn van een stijging van het aantal immigranten, wat een verkeerd beeld kan geven van de huidige ontwikkeling van de arbeidsmarkt. Het hoger dan verwachte werkloosheidcijfer kan namelijk deels worden verklaard door een hogere participatiegraad en mogelijk ook de verstoring van de werkgelegenheid door de orkaan Beryl in het zuiden van de VS. Ook volgt de ontwikkeling van de economie sinds de coronacrisis een heel ander patroon dan een 'normale' cyclus. Het voorspellen van de economie blijkt nog lastiger dan daarvoor.
Ruimte voor Fed om rente te verlagen
Wij verwachten een afkoeling van de Amerikaanse economie, wat past in ons basisscenario voor de rest van dit jaar. Dit geeft ruimte aan de Fed om de beleidsrente op korte termijn te verlagen. Wij verwachten een eerste renteverlaging van 0,25% in september en daarna nog twee verlagingen (van 0,25%) voor het einde van dit jaar. De markt prijst sinds vrijdag voor september zelfs een verlaging van bijna 0,5% en in totaal bijna vier renteverlagingen voor dit jaar. Lagere rentes zijn over het algemeen gunstig voor de beurzen, mits de economie en de bedrijfswinsten niet instorten. Op basis van de recente cijfers zien we dat op korte termijn niet gebeuren.
Winstgroei bedrijven is hoger dan verwacht
Hoewel je aan de hand van de koersdalingen misschien zou verwachten dat de kwartaalcijfers over het tweede kwartaal zwaar tegengevallen, is dat zeker niet het geval. Van de 377 bedrijven uit de S&P 500-index die tot nu toe de kwartaalcijfers hebben gepresenteerd, heeft bijna 80% de winstgroeiverwachting overtroffen. Bovendien is de gerapporteerde winstgroei van gemiddeld 11% hoger dan vooraf werd ingeschat. Nu draait het bij beleggen natuurlijk om vooruitkijken. En ook daar is – uitzonderingen daargelaten – niet veel mis mee. Misschien waren de verwachtingen van beleggers wel iets te hooggespannen. Op basis van de gerapporteerde winsten en afgegeven vooruitzichten van bedrijven hebben analisten de gemiddelde winstgroeiverwachting voor de komende twaalf maanden verhoogd, voor zowel de bedrijven uit de S&P 500-index als uit de Europese Stoxx Europe 600-index.
Aziatische beurzen kleuren donkerrood
De ‘risk-off’-beweging van afgelopen vrijdag (Stoxx Europe 600-index -2,7%, S&P 500-index -1,8%, Nasdaq -2,4%) krijgt vandaag een vervolg. De Aziatische beurzen kleuren vanmorgen donkerrood. De Nikkei-index noteert vanmorgen in Tokio maar liefst 12,4% lager, de Topix-index daalt 12,2%. De daling op de Japanse beurs wordt versterkt door een sterkere wisselkoers van de yen, die ruim 2% sterker wordt tegenover de dollar. Handelaren die lang speculeerden op een daling van de yen ten opzichte van de dollar, vaak ook nog met een hefboom, worden nu gedwongen deze ’carry trade’ te sluiten. Dit leidt tot heftige bewegingen. De jaarwinst van de Japanse aandelenindices is helemaal verdwenen en omgeslagen in verlies. Maar ook de beurzen van Taiwan en Zuid-Korea staan op verliezen van rond de 10%. De MSCI Asia Pacific-index noteert bijna 5% lager, de slechtste dag sinds het begin van de coronapandemie in maart 2020. Op de Chinese beurzen zijn de verliezen een stuk kleiner. De CSI 300-index staat 1% lager, de Hang Seng-index verliest 2,1%.
Flink lagere opening in de VS en Europa verwacht
De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices wijzen op een vervolg van de correctie op Wall Street. De future op de S&P 500-index noteert 3% lager, die op de Nasdaq noteert 5,5% lager. Dit wijst op een flink lagere opening vanmiddag. De Europese aandelenbeurzen zullen vanmorgen naar verwachting rond de 1,5% lager openen. Na het koersverlies van vrijdag noteert de wereldwijde aandelenindex dit jaar nog een winst van 10,6% (MSCI All Country World-index, total return in euro). In de vlucht naar 'veilige havens' daalden vrijdag de rentes op staatsobligaties als een baksteen. De Duitse tienjaarsrente daalde met 7 basispunten naar 2,17%. De Amerikaanse tienjaarsrente daalde met 19 basispunten naar 3,79%, de tweejaarsrente daalde met 27 basispunten naar 3,88%, vooruitlopend op renteverlagingen door de Fed. Het bewijst maar weer eens de rol van een compenserende werking van (staats)obligaties in een portefeuille.
Blijf kalm en raak niet in paniek
Dramatische nieuwskoppen en sensationele berichten beheersen vanmorgen het nieuws. We kunnen ons voorstellen dat je daar als belegger nerveus van wordt. Maar juist nu is het belangrijk om kalm te blijven. Na een periode van weinig beweeglijkheid, zien we nu toenemende volatiliteit op de beurzen en een correctie in aandelen en sectoren die sinds eind vorig jaar het sterkst zijn gestegen. Dat is niet ongebruikelijk, helaas nooit perfect te voorspellen en kan heftiger zijn dan je misschien verwacht. Maar het is geen reden voor paniek. Het is belangrijk om je uitgangspunten voor de lange termijn in het vizier te houden en je niet te laten (mis)leiden door emotie. Dat een goede spreiding in je portefeuille een voorwaarde is, mag bekend zijn. Bovendien bieden correcties altijd kansen voor beleggers met een wat langere horizon.
Piek in VIX vaak goed koopmoment
De VIX-index, de volatiliteitsindex en ook wel de 'angstgraadmeter' van de S&P 500-index, zal vandaag verder omhoog schieten. Waarschijnlijk tot boven het niveau van maart 2022. In het verleden zijn pieken in de VIX-index altijd prima aankoopmomenten geweest. Dat wil niet zeggen dat we vandaag de piek in de index ook zullen gaan zien. En wat als je veel waarde hecht de 'Sahm rule' waarover we het hierboven hadden? Volgens de historie sinds 1960 blijkt dat deze ‘getriggerd’ wordt wanneer de grootste daling op de aandelenmarkten al achter de rug is en je dus verkoopt rond de bodem van de markt.
Agenda van vandaag
- (Definitieve) inkoopmanagersindices eurozone
- Inkoopmanagersindex Verenigd Koninkrijk
- Inkoopmanagersindex dienstensector VS (stijging van 48,8 naar 51 punten verwacht)
- Kwartaalcijfers van onder andere Infineon en Simon Property Group
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.