Beurs vandaag

Vrees voor ‘harde landing’ ● beleggers nemen risico van tafel ● uitkijken naar arbeidsmarktcijfers VS

|
Terug naar overzicht

Beleggers kennen een lastige start van de maand augustus. De steeds sterkere overtuiging dat centrale banken de beleidsrente eindelijk gaan verlagen, lijkt om te slaan in de vrees voor een 'harde landing' van de economie, oftewel een recessie. Zoals we de afgelopen dagen hebben gezien, leidt dit tot toenemende volatiliteit op de financiële markten. Dat is nu eenmaal het lot van beleggers en moeten we voor lief nemen, omdat er van enige nuance in het sentiment meestal geen sprake is. Angst en hebzucht zijn vaak de leidende factoren die de marktbewegingen op korte termijn bepalen. Het kan een tijdje redelijk saai zijn op de beurzen, wat goed is, maar dat duurt meestal niet lang. Handelaren die leven van commissies moeten immers ook een boterham verdienen.

Dieprode koersen in Azië

Vanmorgen kleuren de koersen op de Aziatische beurzen dieprood. De MSCI Asia Pacific-index is op weg naar een dagverlies van meer dan 3%, de sterkste daling in meer dan twee jaar. De Japanse Topix-index kachelt ruim 6% omlaag, de sterkste daling sinds 2020. De Nikkei-index verliest ook bijna 6% en noteert 'nog maar' 7,5% hoger dan eind 2023. De aanleiding voor de ‘risk-off’-beweging in Japan is de vrees voor nog meer renteverhogingen door de Bank of Japan en recessievrees. Dat laatste geldt voor de VS, de grootste economie van de wereld. Daar kom ik zo op terug. De andere Aziatische beurzen staan vanmorgen ook flink onder druk na de rally in de voorgaande maanden. De Hang Seng-index koerst 2% lager, de Kospi-index verliest 3,7% en de beurs van Taiwan levert ruim 4% in.

Beleggen in Japan is lastig

De angst in Japan voor een sterkere yen lijkt me terecht, omdat we verwachten dat de Bank of Japan later dit jaar de beleidsrente nog iets verder zal verhogen. Dat maakt de yen sterker, wat niet goed is voor de Japanse beurzen. De yen en Japanse aandelenkoersen werken als communicerende vaten. Een zwakkere yen, zoals we sinds het begin van dit jaar hebben gezien, is goed voor de koersen en vice versa. Het is voor buitenlandse beleggers dan lastig om er structureel geld te verdienen, tenzij je perfect kunt ‘hedgen’, oftewel het valutarisico afdekken. Ik vertel er meer over in de Podcast Blik op de beursweek #62, de laatste voor de vakantie. Hierin vertel ik ook wat je als belegger het beste kunt doen in de vaak volatiele zomermaanden.

Amazon en Intel afgestraft nabeurs

Angst voor tegenvallende winstgroeiverwachtingen van techbedrijven drukt op het sentiment, nadat Amazon en Intel gisteravond nabeurs niet helemaal aan de verwachtingen van analisten konden voldoen. Amazon presenteerde prima cijfers, maar repte over hoge investeringen vanwege artificiële intelligentie (AI). Dat lijkt me logisch, maar leidde wel tot een koersdaling van 7% in de nabeurshandel. Intel kan al een tijdje niet meekomen in de nieuwste ontwikkelingen rond AI en kwam met tegenvallende omzetverwachtingen. Ook schrapt de chipmaker het dividend en kondigde het een grote ontslagronde aan. Het aandeel werd afgestraft met een koersval van 19% in de nabeurshandel. Hierdoor staan onder andere de koersen van SK Hynix en TSMC vanmorgen zwaar onder druk, na de rally in de voorgaande maanden.

Vrees voor harde landing economie VS

De angst voor een 'harde landing' van de Amerikaanse economie werd aangewakkerd door een tegenvallende inkoopmanagersindex van de Amerikaanse productiesector. Deze ISM Manufacturing-index is vorige maand gedaald van 48,5 naar 46,8 punten, lager dan de verwachte 48,8 punten. Dat is allemaal niet zo heel schokkend. De index vertegenwoordigt slechts een klein deel van de Amerikaanse economie en staat al sinds oktober 2022 onder de 50 punten (wat wijst op stagnatie). De dienstensector in de VS is veel groter en bepalender voor de economie. Die groeide in het afgelopen kwartaal met 2,8% (omgerekend naar een periode van een jaar), het dubbele van de groei in het eerste kwartaal. Die lagere index van de productiesector zegt dus heel weinig over de Amerikaanse economie.

Hoe hard koelt de Amerikaanse arbeidsmarkt af?

Waar beleggers gisteren vooral over vielen, was de sterke daling van de werkgelegenheidscomponent. Die index daalde van 49,3 naar 43,4 punten, veel lager dan de verwachte 49,2 punten en het laagste niveau in vier jaar tijd. Dit voedde op Wall Street de vrees voor een mogelijke 'harde landing' van de Amerikaanse economie. We vinden het veel te vroeg om die conclusie te trekken, omdat de productiesector van de economie zoals gezegd niet bepalend is. Dat is de dienstensector. Volgens de Atlanta Fed ligt de Amerikaanse economie volgens de actuele data op koers voor een groei van 2,5% in het lopende kwartaal. Mede vanwege het licht oplopende aantal uitkeringsaanvragen, kijken beleggers vanmiddag met meer dan gemiddelde belangstelling uit naar het officiële arbeidsmarktrapport van juli.

Beleggers nemen risico van tafel

In aanloop naar de banencijfers namen beleggers gisteren het zekere voor het onzekere, wat resulteerde in een typische ‘risk-off’-beweging. In een 'Goldilocks-scenario' van een zachte landing is weinig ruimte voor tegenvallers. Na de 7% winst voor de Semiconductor-index op woensdag, leverde deze gisteren zomaar weer 7% in. Hoezo volatiel? Nvidia sloot 6,7% lager, nadat het een dag eerder nog 13% steeg. Meta Platforms werd beloond met een koerswinst van 4,8% voor de uitstekende cijfers en vooruitzichten. De S&P 500-index sloot 1,4% lager, de Nasdaq verloor 2,3% en de Dow Jones Industrial-index leverde 1,2% in. De Russell 2000-index eindigde 3% lager; van een draai van grote naar kleine bedrijven was dus ook geen sprake. De Amerikaanse tweejaarsrente dook 11 basispunten omlaag naar 4,15%, vooruitlopend op renteverlagingen door de centrale bank, de Fed. Een eerste stap verwachten we in september, gevolgd door nog twee verlagingen van 0,25% voor het einde van dit jaar. De tienjaarsrente daalde met 5 basispunten naar 3,98%, het laagste niveau sinds 1 februari. De risk-off-beweging lijkt ons wat overdreven, maar kan vanmiddag nog wat verder worden aangezet als de arbeidsmarktcijfers tegenvallen.

Europa duikt in het kielzog van Wall Street mee omlaag

De Europese beurzen volgden, zoals altijd, de neerwaartse beweging op Wall Street. De Stoxx Europe 600-index sloot 1,2% lager. Alleen beursgenoteerde vastgoedaandelen (+0,9%) en aandelen uit de sector gezondheidszorg (+0,25%) sloten hoger. De Bank of England verlaagde zoals verwacht de beleidsrente van 5,25% naar 5%, waardoor de FTSE 100-index in Londen lange tijd op winst stond. Aan het einde van de dag werd de index echter mee omlaag gezogen door de verliezen op Wall Street en eindigde 1% lager. De rentes in Europa gingen omlaag in het kielzog van de rentes in New York. De Duitse tienjaarsrente daalde met 6 basispunten naar 2,24%. Ook hier dus een typische risk-off-beweging, die we al een lange tijd niet hebben gezien. Dat hoort er nu eenmaal bij, maar is voor ons geen reden om van koers te veranderen. Volatiele markten bieden vaak ook mooie kansen.

De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren vanmorgen tussen de 0,9% (S&P 500-index) en 1,5% (Nasdaq-index) lager en wijzen op een lagere opening van Wall Street vanmiddag. Daar kan vanaf half drie nog wel verandering in komen, na de publicatie van het officiële arbeidsmarktrapport van juli.

Agenda van vandaag

  • Arbeidsmarktrapport VS van juli (175.000 nieuwe banen verwacht)
  • Kwartaalcijfers van onder andere IMCD, Linde, OCI, Chevron, Exxon Mobil en Engie

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.