Japanse beurs onder druk ● Fed hint op renteverlaging ● Meta geeft techaandelen impuls
De financiële markten werden gisteren gestuurd door een langverwachte renteverhoging door de Bank of Japan en een sterke hint van de Amerikaanse centrale bank, de Fed, op een renteverlaging in september. Dat de beleidsrente in Japan gisterochtend werd verhoogd met 15 basispunten is niet voor iedereen een verrassing, maar was niet de consensusverwachting van analisten.
Sterkere yen zet Japanse beurs onder druk
In reactie op de renteverhoging in Japan werd de yen sterker. De hint op verdere renteverhogingen stuwt de wisselkoers van de Japanse munt vanmorgen verder omhoog tot even onder de 149 (USD/JPY). In een maand tijd is de munt 8% sterker geworden, wat heeft geleid tot het sluiten van 'pair trades' (o.a. long dollar, short yen). Dat de Japanse beurs vrijwel geheel gedreven wordt door valutabewegingen blijkt vanmorgen nog maar eens. De Topix-index daalt 3,2%, de grootste daling sinds 2020. De Nikkei-index verliest 2,5%. Tenzij je de afdekking van het valutarisico perfect kunt timen, valt er voor beleggers weinig te halen in Japan. Koerswinst staat bijna gelijk aan valutawinst en omgekeerd.
De stemming op de andere Aziatische beurzen is na de rally van gisteravond op Wall Street wat positiever. De Hang Seng-index noteert in Hongkong slechts 0,1% hoger na een sterker dan verwachte daling van de inkoopmanagersindex van de productiesector volgens nieuwsdienst Caixin (van 51,8 naar 49,8; 51,5 verwacht). Mede door de sterke koerswinst van Amerikaanse techaandelen staat de beurs van Taiwan bijna 2% hoger. De Kospi-index plust in Seoel 0,4% en de beurs van Australië winst 0,5%.
Techaandelen krijgen impuls van prima cijfers Meta
De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices noteren vanmorgen rond de 0,5% hoger dankzij uitspraken van Fed-voorzitter Jerome Powell (waarover later meer) en de positieve koersreactie nabeurs op de cijfers van Meta Platforms. Die schoot gisteravond ruim 7% omhoog op prima kwartaalcijfers en vooruitzichten en zal de koersen van techaandelen vandaag een impuls geven. Tot nu toe vallen de cijfers van Amerikaanse techaandelen, uitzonderingen daargelaten, helemaal niet tegen. De verwachtingen van sommige beleggers waren misschien wat te hooggespannen en werd er een reden gezocht om winst te nemen, na de enorme rally sinds oktober vorig jaar. Zo’n reden was de dreiging van de Amerikaanse regering twee weken geleden om strengere exportrestricties naar China voor chipbedrijven op te leggen. Daarin kwam gisteren een verrassende wending. Chipbedrijven uit Japan, Europa en Zuid-Korea zouden vrijgesteld worden van deze strengere exportmaatregelen. Beleggers reageerden opgelucht op het bericht.
Fed hint op renteverlaging in september
De Fed heeft gisteren, zoals verwacht, de beleidsrente ongewijzigd gelaten. Voorzitter Powell hintte in zijn aansluitende toelichting echter sterk op een renteverlaging bij de volgende vergadering op 18 september. Volgens hem zijn de risico's voor de inflatie en de Amerikaanse werkgelegenheid nu meer gebalanceerd en geeft de lichte verzwakking van de arbeidsmarkt de Fed een reden om de rente te verlagen. Loonstrookjesverwerker ADP meldde gisteren 122.000 nieuwe banen in juli, minder dan de verwachte 150.000. Beleggers hebben een renteverlaging van 25 basispunten in september al volledig ‘ingeprijsd’. Zij rekenen dit jaar in totaal op bijna drie renteverlagingen van 0,25%, in lijn met onze verwachtingen.
Chipbedrijven zijn weer in trek
Beleggers reageerden positief op de woorden van Powell en gingen op koopjesjacht. Aandelen waarop de afgelopen maand winst werd genomen, knalden het hardst omhoog. Mede door een koopaanbeveling van Morgan Stanley steeg de koers van Nvidia met bijna 13% en stuwde de Philadelphia Semiconductor-index naar een winst van 7%. Chipfabrikant AMD steeg ruim 4% na beter dan verwachte kwartaalcijfers. Microsoft sloot echter 1% lager door een licht tegenvallende groei (van 'slechts' 29%) van hun cloud-tak Azure. De softwaregigant kan niet genoeg hardware krijgen om aan de grote vraag naar serverruimte te voldoen. Een luxeprobleem dus, dat de aanhoudende groeitrend voor AI en alles daaraan gerelateerd bevestigt. Vooralsnog blijven wij dan ook enthousiast over (Amerikaanse) techbedrijven.
Prima omstandigheden voor beleggers
Een prima economische groei, een dalende inflatietrend en het zicht op renteverlagingen door de Fed vormen prima omstandigheden voor beleggers. Voorsorterend op een renteverlaging daalden de rentes op Amerikaanse staatsobligaties over een brede linie. De tweejaarsrente zakte 10 basispunten naar 4,26%, de tienjaarsrente daalde 11 basispunten naar 4,03%, het laagste niveau sinds begin februari. Fraaie koerswinsten dus voor obligatiebeleggers, maar ook aandelenbeleggers hadden een goede dag. De S&P 500-index sloot, onder aanvoering van IT-aandelen (+4%), 1,6% hoger. De beursgraadmeter wist in juli (+1,1%) voor de achtste keer in de afgelopen negen maanden hoger te sluiten. De Nasdaq-index steeg gisteren met 2,6% en de Dow Joes-index pluste 0,2%. De smallcap-index Russell 2000 steeg met 0,5%, net als de gelijk-gewogen S&P 500-index (waarin alle aandelen hetzelfde gewicht hebben). Een breed gedragen rally op Wall Street dus, en we verwachten dat deze nog wel even doorzet. We houden daarom vast aan onze voorkeur voor aandelen boven obligaties in onze beleggingsstrategieën.
Chippers helpen AEX aan winst
De Stoxx Europe 600-index sloot gisteren 0,8% hoger, waardoor juli met een winst van 1,3% werd afgesloten. Techaandelen (+3%) trokken ook hier de kar, na de positieve berichten van de regering-Biden voor de Europese chipindustrie. ASML (+5,6%) en ASM International (+4,5%) hielpen de AEX-index aan een winst van 1,4%. Met uitzondering van de Spaanse (-1,2%) en Italiaanse beurs (-0,4%) eindigden alle Europese beurzen in de plus. Iets hoger dan verwachte inflatiecijfers van de eurozone (2,9% tegenover 2,8% verwacht) hadden weinig invloed op de obligatiemarkt. De Duitse tienjaarsrente daalde met 4 basispunten naar 2,30%, vooruitlopend op een renteverlaging door de Fed. De euro sloot vrijwel onveranderd op 1,081 tegenover de dollar.
Agenda van vandaag
- Inkoopmanagersindices eurozone
- Rentebesluit Bank of England (verlaging van 0,25% verwacht)
- Uitkeringsaanvragen VS
- Inkoopmanagersindices VS
- Kwartaalcijfers van onder andere Société Générale, Crédit Agricole, ING Groep, ArcelorMittal, Anheuser-Busch InBev, Fugro, BMW, Shell, Barclays, Volkswagen, Ferrari, Vonovia, Intel, Amazon en Apple.
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.