● Amerikaanse economie groeit sterker dan verwacht ● Beursrally verbreedt zich naar small- en midcap ● onverwachte daling van Duits ondernemersvertrouwen drukt Europese beurzen omlaag
Goedemorgen! Vandaag is de officiële start van de Olympische Spelen in Parijs en zullen topsporters alles uit de kast halen om prijzen te winnen. Soms is beleggen ook net een beetje topsport. Je moet een goede conditie hebben om het vol te houden en stalen zenuwen komen goed van pas. Voor nieuwe beleggers is het dan ook misschien nog even goed te vermelden dat koersen niet in een rechte lijn omhoog gaan. Om de beloning te kunnen krijgen van een hoger rendement dan op een spaarrekening moeten er soms ook correcties zijn met flinke koersdalingen. Als er geen risico's zouden zijn, zou het verwachte extra rendement ook laag zijn.
De vergoeding voor dat risico, de 'risicopremie' kun je alleen verdienen door rustig te blijven, te spreiden (niet alles op één paard) en vooral niet in paniek te raken. En zolang er analisten en beleggers zijn die zich zorgen maken over risico's, is er een risicopremie te verdienen. Dat klinkt misschien allemaal een beetje cryptisch zo vlak voor het weekend na een volatiele beursweek maar is wel de kern van beleggen.
Nu blijkt dat ook een aantal centrale bankiers zich zorgen maakt over de sterke vertraging van de inflatie en/of een verzwakking van de arbeidsmarkt, maken wij ons als belegger wat minder zorgen. Dit betekent immers dat rentes eindelijk worden verlaagd en de geldkraan, na twee jaar in recordtempo te zijn dichtgedraaid, langzaam weer wat open gaat. En dat is gunstig is voor beleggers. Anders gezegd: zolang centrale banken zich zorgen maken hoeven wij dat als beleggers minder te doen. Daar zit wel een grote 'maar' aan: dit geldt alleen als de economie niet plots sterk vertraagd - en dat is nu niet het geval.
Amerikaanse economie groeit met 2,8%
Gisteren werd bekend dat de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal met 2,8% (kwartaal op kwartaal, geannualiseerd) is gegroeid. Dat is een sterkere groei dan de 2,0% die analisten hadden verwacht en het dubbele van de 1,4% in het eerste kwartaal. De groei werd vooral gedreven door consumentenbestedingen (+2,3%) terwijl de inflatie in het afgelopen kwartaal is vertraagd van 3,1% naar 2,3% (+2,6% verwacht). Beleggers noemen dat vaak een 'Goldilocks' scenario: een sterke economie die niet over zijn toeren raakt maar wel een iets lagere inflatie.
Die hoger dan verwachte groei verkleint wel weer iets de kans op een snelle renteverlaging door de Fed, maar dat vinden we helemaal niet erg. We hebben liever een wat hoger blijvende inflatie met een sterke economische groei, dan een sterke daling van de groei (recessie) en een lage inflatie, of zelfs deflatie. In het laatste scenario zullen immers ook de bedrijfswinsten, de belangrijkste drijver achter aandelenkoersen, afnemen of minder sterk groeien.
Geen zorgen over vooruitzichten economische groei
Nu gaat het bij beleggen natuurlijk vooral om vooruitkijken. En wat dat betreft zijn de vooruitzichten voor de economische groei op dit moment ook niet verontrustend. Het aantal eerste ww-aanvragen in de VS is vorige week lichte gedaald van 245.000 naar 235.000, zo goed als in lijn met de verwachting van analisten. De orders voor duurzame goederen (exclusief transportvoertuigen, o.a. vliegtuigen) zijn in juni met 0,5% gestegen, iets meer dan de verwachte +0,2%.
De afgelopen week vallen de Amerikaanse macrocijfers, na een lange periode van tegenvallers, weer wat mee ten opzichte van de verwachtingen waardoor er een herstel is van de ‘economic surprise index’ van Citigroup.
De beursrally verbreedt zich verder
Op Wall Street hadden beleggers daar gisteren weinig oren naar en waren vooral gericht op aandelen uit sectoren die kunnen profiteren van een renteverlaging door de Fed, of lagere rentes in het algemeen. Op AI gerelateerde aandelen, waaronder de 'Magnificent 7' aandelen (-1,1%) werd nog wat winst genomen en geruild naar achtergebleven aandelen zoals mid- en smallcap aandelen uit de Russell 2000 index (+1,3%). De Nasdaq index sloot gisteren met een verlies van 0,9%, de S&P 500 index eindigde 0,5% lager door het koersverlies van de zwaargewichten uit de IT sector. De gelijkgewogen S&P 500 index steeg echter 0,1%, wat betekent dat de rally zich verder verbreedt.
Dat is ook wat wij ook voor de komende maanden verwachten. Sinds 11 juli, de dag waarop er meevallende Amerikaanse inflatiecijfers werden gepubliceerd en beleggers de kans op een renteverlaging door de Fed in september op bijna 100% schatten, is de S&P 500 index 3,3% gedaald, de Magnificent 7 index 8,5% gedaald maar is de Russell 2000 index 4,6% gestegen en noteert de gelijk gewogen S&P 500 index een plus van 0,1%. We verwachten niet het einde van de rally maar een verdere verbreding, mede gesteund door lagere rentes. Gisteren daalde de Amerikaanse tienjaarsrente met 4 basispunten naar 4,24%. We verwachten dat de rente in de VS richting het einde van dit jaar nog wat verder zal dalen.
Negatieve stemming op Europese beurzen
De stemming op de Europese beurzen werd gisteren vooral gedrukt door tegenvallende kwartaalcijfers van onder andere Kering (moederbedrijf van onder andere Gucci)(-7,5%), BE Semiconductors (-14,1%) en Nestlé ( -5,1%). Meevallende cijfers van onder andere Unilever (+6,2%) en Sanofi (+4,2%) waren niet genoeg om de Stoxx Europe 600 index (-0,7%) uit het verlies te tillen. De Franse CAC 400 index sloot 1,2% lager en staat dit jaar nu 1,5% onder water. Misschien dat de beter dan verwachte cijfers van Hermes vandaag wat lucht geeft. De stemming werd gisteren verder gedrukt door een onverwachte daling van de index van het Duitse ondernemersvertrouwen. De Ifo index is deze maand gedaald van 88,6 naar 87 punten (89 verwacht).
Duitsland is de 'zieke man' van Europa dat veel last heeft van de tegenvallende groei van China en het verliezen van de strijd in de (EV) auto industrie. Aanhoudende consumentenbestedingen en een sterke arbeidsmarkt bieden hoop voor de tweede helft van dit jaar. Vooralsnog houden we vast aan de onderweging van Europese aandelen in onze ING beleggingsstrategieën. De Duitse tienjaarsrente daalde gisteren met 3 basispunten naar 2,42%. We verwachten dat die de komende maanden nog wat verder kan dalen.
Gemengd beeld Aziatische beurzen
De Aziatische beurzen geven vanmorgen een gemengd beeld na de verliezen gisteravond op Wall Street. De Nikkei index koerst 0,3% lager, de Topix index verliest 0,1%. In Hongkong staat de Hang Seng index op een winst van 0,2%, de beurs van Shanghai verliest 0,2%. Na een paar dagen gesloten te zijn geweest door een tyfoon, is de beurs van Taiwan 3,3% lager gesloten mede door een 5,5% koersdaling van zwaargewicht TSMC. De Koreaanse Kospi index staat daarentegen op een winst van 0,8%.
De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven rond de 0,4% hoger en wijzen op een voorzichtig herstel van Wall Street vanmiddag.
Agenda
Op de agenda van vandaag staan onder andere winkelverkoopcijfers uit Spanje en de inflatieverwachtingen van de ECB voor de korte (1 jaar) en middellange (3 jaar) termijn. De meeste aandacht zal echter uitgaan naar de Amerikaanse PCE defaltor cijfers, de favoriete inflatiegraadmeter van de Fed. Er wordt een vertraging van 2,6% naar 2,4% op jaarbasis verwacht. Voor de kerninflatie wordt een vertraging van 2,6% naar 2,5% verwacht.
Een lager dan verwacht cijfer vergroot de kans op een snelle renteverlaging door de Fed en zal door belegger positief worden ontvangen. Een hoger dan verwacht inflatiecijfer zal tot een negatieve reactie op de beurzen leiden. Ik verwacht dat de inflatiecijfers mee zullen vallen.
Het kwartaalcijferseizoen wordt vervolgd met cijfers van onder andere Holcim, Signify, Air Liquide, Eni, Bouygues, Amundi, 3M, Bristol-Myers Squibb, EDP Renovaveis, BASF, Mercedes-Benz en Umicore.
Alvast een heel goed weekend en een gezellige Polderse Kermis (voor de lokale lezers ;-))! Simon
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.