● Magnificent 7’ even uit de gratie ● Daling van gisteren is een normale correctie ● Renteverlaging China overtuigt beleggers nog niet
Beleggers lijken even klaar met het kopen van techaandelen na de resultaten van Alphabet en Tesla. Voor wat betreft die laatste kan ik het me wel voorstellen maar de cijfers van het moederbedrijf van Google waren toch echt niet verkeerd. Desondanks sloot het aandeel Alphabet gisteravond op Wall Street 5% lager en noteert dit jaar 'nog maar' een kleine 24% hoger. We moeten natuurlijk niet vergeten dat de grote (Amerikaanse) IT aandelen sinds oktober vorig jaar een enorme rally hebben laten zien, er geen enkele ruimte is voor tegenvallers is en daarmee een excuus om winst te nemen al snel gevonden is. Die vonden we eerlijk gezegd niet in de cijfers van Alphabet. Dat het aandeel Tesla (-12,3%) na de forse rally in de afgelopen maand wat terrein prijs gaf, is niet heel verwonderlijk. Aan de beloftes van topman Elon Musk wordt steeds vaker getwijfeld
Verliezen voor de ‘Magnificent 7’
De andere aandelen uit de 'Magnificent 7' (-5,9%) lieten gisteren ook een veer. Een correctie zat er een keer aan te komen omdat koersen nu eenmaal niet in een rechte lijn omhoog gaan. Blijkbaar waren de kwartaalcijfers van Alphabet genoeg om de kudde de andere kant op te laten rennen. Beurslieveling Nvidia werd 6,8% lager gezet, Microsoft verloor 3,6%, Meta platform sloot 5,6% lager en Apple verloor 2,9%. Winstnemingen leidde tot een verlies van 3,6% voor de Nasdaq en 2,3% voor de S&P 500 index. De eerste daling van meer dan 2% in 356 handelsdagen, de langste reeks sinds 2007! Daar kunnen we wel heel dramatisch over doen maar zo gaat dat vaak met een omslag in het sentiment. De gelijk gewogen S&P 500 index daalde gisteren slechts 1,2% en de Dow eindigde 1,3% in de min.
De VIX index, ook wel de angstgraadmeter van de S&P 500 index, knalde met ruim 22% omhoog naar 18 punten vanaf een heel laag niveau. Speculanten hadden al aan het begin van het kwartaalcijferseizoen flinke posities ingenomen op een volatielere markt omdat deze al heel lang erg kalm was. Dat versterkt de koersuitslagen, zoals we gisteren zagen.
Wij zien weinig redenen voor paniek
Op basis van de fundamenten is er naar onze mening weinig reden voor zorgen of paniek en is de daling van gisteren slechts een 'normale correctie' op de vrijwel ononderbroken rally sinds eind oktober vorig jaar. Dat biedt voor beleggers met een wat langer horizon ook weer kansen. Voor wat betreft de Amerikaanse economie is er weinig reden tot zorg. De inkoopmanagersindex van S&P Global is onverwacht gestegen van 54,8 naar 55 punten (54,2 verwacht), het hoogste niveau sinds april 2022.
De deelindex van de productiesector is sterker gedaald dan verwacht van 51,6 naar 49,5 punten (51,6 verwacht) maar die van de dienstensector is gestegen van 55,3 naar 56 punten. Dat is hoger dan de verwachte daling naar 54,9 punten en het hoogste niveau sinds maart 2022! Misschien goed om te vermelden dat de omvang van de dienstensector zo'n twee derde is van de totale economie van de VS. Weinig reden voor zorgen over een aanstaande recessie dus.
Beleggers nog niet op weg naar ‘veilige havens’
Opvallend was verder de roep van de voormalige voorzitter van de New York Fed, William Dudley om volgende week de beleidsrente al te verlagen. Dat lijkt ons op basis van de desinflatietrend in de VS geen verkeerde zet. Dat zo'n stap de angst voedt voor een aanstaande recessie lijkt ons overdreven. De markt prijst de kans op een renteverlaging door de Fed volgende week op slechts 6%. Met zo'n sterke economie lijkt het ons waarschijnlijker dat de Fed wacht tot september. Op de obligatiemarkt werd er al wel gespeculeerd op een renteverlaging. De Amerikaanse tweejaarsrente daalde met 6 basispunten naar 4,43%. De tienjaarsrente steeg met 3 basispunten naar 4,28%. Van paniek en een 'vlucht naar veilige havens' was dan ook geen sprake.
In de Podcast blik op de beursweek#61 vertellen we je alles over de actuele ontwikkelingen en onze visie voor de komende tijd. Vooralsnog blijven we vasthouden aan een overweging van aandelen en een onderweging van obligaties. Ook houden we vast aan een overweging van Amerikaanse aandelen tegenover een onderweging van Europese. Meer over onze tactische assetalloctie en onze visie lees je in het Maandbericht beleggen van Augustus.
Tegenvallende kwartaalcijfers bepalen Europese beurzen
De stemming op de Europese beurzen werd gisteren vooral bepaald door tegenvallende kwartaalcijfers van onder andere zwaargewicht LVMH (-4,7%) en Deutsche Bank (-8,3%). De zwakke groei van de Chinese economie drukt op Europese exportbedrijven. In Amsterdam ging ASM International ruim 9% onderuit op prima kwartaalcijfers en vooruitzichten maar lager dan verwachte marges. Blijkbaar is er weinig voor nodig om het glas halfleeg te zien.
De stemming op de Europese beurzen werd verder gedrukt door een onverwachte daling van de inkoopmanagersindex van de eurozone. De composite index is deze maand gedaald van 50,9 naar 50,1 punten, analisten rekenden op een gelijke stand van 50,9 punten. De deelindex van de dienstensector daalde van 52,8 naar 51,9 punten (52,9 verwacht), die van de productiesector daalde van 45,8 naar 45,6 punten (46,1 verwacht). Vooral de Duitse inkoopmanagersindex is deze maand sterk gedaald van 50,4 naar 48,7 punten (50,6 verwacht) en wijst op een verzwakking van de grootste economie van de eurozone. De roep om een snelle volgende renteverlaging door de ECB wordt dan ook steeds sterker.
De Duitse tweejaarsrente daalde met 6 basispunten naar 2,66%, de tienjaarsrente bleef onveranderd op 2,44%. Alle Europese aandelenbeurzen eindigden gisteren in het rood. De Stoxx Europe 600 index leverde 0,6% in. De CAC 40 index sloot 1,1% lager op het laagste niveau sinds januari. De Engelse FTSE 100 index deed het relatief goed met een verlies van slechts 0,2%. De Amsterdamse AEX index was met een verlies van 1,3% de slechtst presterende beurs maar staat met een winst van bijna 15% dit jaar nog wel aan kop.
Aandelen uit de sectoren nutsbedrijven (+0,6%), energie (+0,3%) en basismaterialen (+0,1%) eindigden gisteren nog wel in de plus. De grootste verliezen zagen we bij IT (-2,6%) en duurzame consumentengoederen (-1,6%).
Chinese centrale bank verlaagt onverwacht de rente
De Chinese centrale bank heeft vanmorgen onverwacht de 1-jaarsrente beleidsrente met 0,2% verlaagd naar 2,3%. De grootste verlaging sinds april 2020 met als doel de Chinese economie een impuls te geven. Het is niet genoeg om beleggers ervan te overtuigen dat de groei nu ineens snel zal aantrekken, daar is meer stimulering voor nodig. In het kielzog van de koersverliezen op Wall Street staat de Hang Seng index op het moment van schijven op een verlies van 1,7%. De beurzen op het vasteland van China doen het iets beter. De beurs van Shanghai koerst 0,5% lager, die van Shenzhen plust 0,1%.
De Japanse yen wordt vanmorgen nog sterker op 152,7 tegenover de dollar. De kans op een rentverlaging door de Fed stijgt, tegelijkertijd stijgt de kans op een renteverhoging door de Bank of Japan. Een sterkere yen is niet goed voor Japanse exportbedrijven de Japanse beurzen. De Nikkei index noteert op het moment van schrijven ruim 3% lager en is op weg naar een officiële correctie (10% lager onder de meest recente top). De Topix index verliest 2,9%. Vrijwel alle andere Aziatische beurzen noteren ook lager. De Koreaanse Kospi index verliest 1,6%, de Australische beurs is 1,2% lager gesloten. De beurs van Taiwan is ook vandaag nog gesloten vanwege een tyfoon.
Futures VS wijzen op licht herstel vandaag
De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven licht hoger en wijzen op een klein herstel van Wall Street vanmiddag. Vaak zien we na een flinke negatieve beursdag op Wall Street dat portfoliomanagers door hun risicomanagers worden 'gedwongen' om risico af te bouwen door de opgelopen volatiliteit. We verwachten dat de beurzen dan ook nog wel even volatiel zullen blijven na een lange periode van kalmte. Het is dan zaak om je emoties je niet te laten (mis)leiden.
Agenda
Op de agenda van vandaag staan onder andere de vertrouwensindex van Duitse ondernemers. Er wordt verwacht dat de Ifo index is gestegen van 88,6 naar 89 punten. Verder krijgen we een eerste schatting van de tweedekwartaalgroeicijfers van de Amerikaanse economie. Er wordt een groei van 2% (kwartaal op kwartaal, geannualiseerd) verwacht. Hoger dan de +1,4% in het eerste kwartaal. Ook krijgen we de wekelijkse ww-aanvragen en cijfers over de orders voor duurzame goederen.
Het kwartaalcijferseizoen wordt vervolgd met cijfers van onder andere BE Semiconductor, Roche, STMicroelectronics, Nestle, Arcade, Aalberts, Sanofi, Unilever, Anglo American, Dow Inc., Unibail-Rodamco-Westfield, Abbvie, Enel, Union Pacific, Vivendi en Hermes International. In totaal presenteren vandaag 96 bedrijven uit de S&P 500 index, de AEX index en de Stoxx Europe 600 index kwartaalcijfers. Vuurwerk dus.
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.