Beurs vandaag

● Kwartaalcijfers bepaalden de stemming ● De Amerikaanse economie koelt wat af ● Ondanks een dipje blijven we positief over IT en communicatiediensten

|
Terug naar overzicht

De stemming op de Europese beurzen was gisteren wat gemengd. Na een hogere opening zakten de meeste beurzen al weer vrij snel terug en sloot de Stoxx Europe 600 index met een magere winst van 0,1%. Bij gebrek aan richtinggevend macronieuws, bepaalden vooral kwartaalcijfers de stemming.

kwartaalcijfers bepalen de stemming

Het Duitse softwarebedrijf SAP werd beloond met een koerssprong van ruim 7% naar een nieuw all time high op beter dan verwachte cijfers en vooruitzichten. Porsche gleed daarentegen op de beurs in Frankfurt ruim 5% omlaag op een omzetwaarschuwing voor de tweede helft van dit jaar wegens problemen bij een toeleverancier. Met een winst van 0,8% was de Duitse DAX index gisteren met afstand de best presterende Europese beurs.

Na een tussentijdse winst sloten de meeste andere Europese beurzen echter in de min. De AEX index sloot 0,2% lager, mede door tegenvallende cijfers van Akzo Nobel (-3%) en een koersdaling van zwaargewicht Shell (-1,2%). ASM International herstelde nog eens 4% vooruitlopend op de kwartaalcijfers die nabeurs werden gepresenteerd en veel beter waren dan verwacht. Bovendien werd de verwachting voor de tweede helft van het jaar naar boven bijgesteld. De verwachting is dan ook dat de koers van het aandeel vanmorgen flink hoger zal openen

Dalende olieprijs steunt dalende rente

Op de obligatiemarkt daalden rentes over een brede linie, gesteund door een daling van de olieprijs (-1,7%) waardoor de druk op de inflatie verder afneemt en centrale banken, in dit geval de ECB, de beleidsrenten later dit jaar verder kan verlagen. De Duitse tienjaarsrente daalde met 6 basispunten naar 2,44%. De euro verzwakte met 0,3% naar 1,085 tegenover de dollar.

‘Zachte landing’ verwacht in de VS

De verkopen van bestaande woningen in de VS zijn vorige maand met 5,4% (-3,2% verwacht) gedaald naar het laagste niveau sinds december. Dit geeft aan dat de Amerikaanse economie wat afkoelt. Dat wordt bevestigd door een daling van de Philadelphia Fed Non-Manufacturing index (van 2,9 naar -19,1 punten) en de Richmond Fed Manufacturing index (van -10 naar -17 punten). Dat zou een extra zetje voor de Fed moeten zijn om een begin te maken met het verlagen van de beleidsrente voordat de economie te sterk afkoelt. Vooralsnog gaan wij ervan uit dat de Amerikaanse economie een 'zachte landing' maakt, waarbij de werkloosheid niet ineens sterk oploopt en de economie niet sterk vertraagt. Volgens de Atlanta Fed zou de groei van de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal op basis van actuele cijfers 2,7% (geannualiseerd) zijn. Bijna het dubbele van de 1,4% in het eerste kwartaal.

Wall Street houdt openingswinst niet vast

Na de winst van maandag wist Wall Street gisteren de openingswinst niet vast te houden. De S&P 500 index sloot 0,2%, de Nasdaq verloor 0,1% en de Dow sloot 0,1% lager. Tegenvallende cijfers van onder ander chipmaker NXP (-7,6%) drukte de stemming bij de techaandelen. Beleggers waren vooral in afwachting van de presentatie van de kwartaalcijfers van Visa, Alphabet en Tesla nabeurs. Die werden niet goed ontvangen. In de nabeurshandel dook Tesla bijna 8% omlaag op tegenvallende cijfers en verwachtingen. Het aandeel Alphabet leverde ruim 2% in op prima cijfers, Visa verloor ruim 3% op tegenvallende omzet in het afgelopen kwartaal.

Tijdens beurs dook pakketvervoerder UPS 12% omlaag, een record daling, op tegenvallende cijfers en vooruitzichten. Desondanks heeft bijna 79% van de 113 bedrijven uit de S&P 500 index, die tot nu toe de boeken hebben geopend, de winstverwachting met gemiddeld 4,9% overtroffen en staat de winstgroei ten opzichte van Q2 2023 nu op gemiddeld 7,9%. Geen slechte score.

Rode cijfers op de borden in Azië

Het lagere slot van Wall Street en de negatieve koersreactie nabeurs op de tegenvallende cijfers van onder andere Tesla en Alphabet, drukt de stemming vanmorgen op de Aziatische beurzen. De meeste Aziatische beurzen kleuren vanmorgen rood. Er zijn wat zorgen of de grote techbedrijven aan de hooggespannen verwachtingen van analisten kunnen voldoen. Dat lukt ze vast niet allemaal maar dat maakt ons niet minder enthousiast over het vooruitzicht van aandelen uit de sectoren IT en communicatiediensten, waarbij er voor sommige beleggers na de rally sinds eind vorig jaar blijkbaar slechts weinig excuus nodig is om een beetje winst te nemen. Dat hoort er nu eenmaal bij, maar daar gaan wij niet op speculeren. De Nikkei index noteert op het moment van schrijven bijna 1% lager, mede door een sterkere wisselkoers van de yen die onder de 155 tegenover de dollar noteert.

In Hongkong staat de Hang Seng index op een verlies van 0,6%, de beurs van Shanghai levert 0,2% in. De Koreaanse Kospi index verliest 0,4%, de beurs van Taiwan is gesloten vanwege een tyfoon.

Lagere openingen verwacht

De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven rond de 0,6% lager in reactie op de negatieve koersreactie van Alphabet en Tesla gisteravond nabeurs en wijzen op een lagere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese beurzen zullen vanmorgen naar verwachting rond de 0,5% lager van start gaan. Tegenvallende kwartaalcijfers van LVMH zal de beursstemming in Parijs drukken.

Agenda

Op de agenda van vandaag staan onder andere voorlopige inkoopmanagersindices van Frankrijk, Duitsland en de eurozone. Voor de eurozone wordt verwacht dat de composite index is blijven staan op 50,9 punten. Ook uit het VK en de VS verwachten we inkoopmanagersindices van onderzoeksbureau S&P Global. Voor de VS wordt een daling van 54,8 naar 54,2 punten verwacht (composite index).

Het kwartaalcijferseizoen wordt vervolgd met cijfers van onder andere Equinor, Banco Santander, Deutsche Bank, Unicredit, BNP Paribas, Endesa, Repsol, Iberdrola, Enel, KPN, Kering, IBM en Carrefour. Fijne dag! Simon

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.