Beurs vandaag

Biden trekt zicht terug uit presidentsrace ● China stimuleert met renteverlaging ● Computerstoring veroorzaak een beetje chaos, maar geen paniek ● Technologie aandelen wel onder druk

|
Terug naar overzicht

Goedemorgen! Eigenlijk was het geen verrassing dat Joe Biden gisteravond besloot om zich terug te trekken uit de verkiezingsstrijd. Hij schuift vice-president Kamala Harris naar voren om het bij de presidentsverkiezingen in november op te nemen tegen Donald Trump. Dat TV-uitzendingen werden onderbroken door het 'Breaking News' geeft aan dat het wel een bijzondere stap is van Biden. Niet eerder is het voorgekomen dat een kandidaat en zittende president van de VS zich zo laat in de race heeft teruggetrokken. De druk vanuit zijn Democratische partij is hem blijkbaar toch teveel geworden. Met de steun van prominente Democraten zal Harris het Trump best lastig kunnen maken, al denkt Trump daar heel anders over en moet Harris binnen haar eigen partij nog officieel worden voorgedragen als presidentskandidaat.

Geen grote bewegingen

Voor beleggers is het nieuws van het terugtrekken van Biden niet zo spannend. De kans dat Trump in november de presidentsverkiezingen zal winnen blijft groot. Vooralsnog zien we vanmorgen dan ook geen grote bewegingen op de financiële markten.

China verlaagt rente

Het bericht dat de centrale bank van China de rente met 0,10% heeft verlaagd om de economie aan te jagen wordt door beleggers redelijk goed ontvangen. In reactie noteert de Hang Seng index op het moment van schijven 1% hoger en staat de beurs van Shenzhen 0,1% in de plus. De beurs van Shanghai verliest echter 0,7%. Van een hele positieve reactie is dan ook geen sprake. Op de Aziatische beurzen staan techaandelen, na de verliezen vrijdag op Wall Street, vanochtend ook onder druk. TSMC staat op de beurs in Taiwan 3% in de min. Mede hierdoor verliest de Thaise Taiex index 2,4%. De Koreaanse Kospi index koerst 1,3% lager, mede door koersverlies voor Samsung. De meeste andere Aziatische beurzen koersen aan het begin van een nieuwe handelsweek ook lager. De Japanse Nikkei index verliest 1,1%, de beurs van Australië noteert 0,7% lager. De stemming is na de koersverliezen van vrijdag op de Europese en Amerikaanse beurzen nog wat somber.

Ondanks computerstoring geen paniek op de beurzen

Vrijdag werd de stemming op de beurzen overheerst door een grote wereldwijde computerstoring als gevolg van een software update van internet beveiligingsbedrijf Crowdstrike (-11%). Hierdoor vielen cruciale computersystemen van onder andere luchthavens en banken uit. Het toont nog maar weer eens hoe afhankelijk we zijn geworden van goede IT infrastructuur en software. Mede door koersverlies van Europese IT aandelen (-0,8%) sloot de Stoxx Europe 600 index vrijdag met een verlies van 0,8%, de vijfde verliesdag op rij. Afgelopen week verloor de brede Europese aandelenindex 2,7%, het grootste weekverlies sinds oktober. Beleggers besloten wat winst te nemen na de flinke rally sinds eind vorig jaar. Op de obligatiemarkt waren er vrijdag echter weinig signalen die wijzen op paniek. De Duitse tienjaarsrente steeg met 4 basispunten naar 2,47%. Van een 'vlucht naar veilige havens' was dan ook geen sprake.

Technologie aandelen wel onder druk

Zoals gezegd stonden vrijdag ook op Wall Street de koersen van techaandelen onder druk door de computerstoring veroorzaakt door Crowdstrike. De S&P 500 index sloot 0,7% lager, de Nasdaq verloor 0,8%. Beide indices boekten de slechtste week sinds april. De koers van het aandeel Starbucks steeg met 6,9% nadat de Wall Street Journal meldde dat de activistische investeerder Elliott Investment Management een aanzienlijk belang in de koffieketen heeft opgebouwd. American Express daalde vrijdag met 2,7%, nadat de omzet in het tweede kwartaal achterbleef bij de consensusschattingen. Ondanks het verlies vrijdag van 0,6% voor de Russell 2000 index, sloot de mid- en smallcap index de week af met een winst van 1,7% nadat het de week ervoor al een winst boekte van 6%. We verwachten dat de rotatie van large- naar small- en midcap aandelen nog wel even zal aanhouden met het vooruitzicht van renteverlagingen door de Fed. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg vrijdag met 4 basispunten naar 4,24%, net iets boven het niveau van een week eerder.

De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven (8.00 uur) rond de 0,3% hoger en wijzen op een klein herstel op Wall Street vanmiddag. De Europese beurzen zullen naar verwachting rond de 0,4% hoger aan de nieuwe week beginnen.

Er staan voor vandaag geen belangrijke macrocijfers op de agenda. Kwartaalcijfers verwachten we vandaag van onder andere Verizon Communications, Iqvia, SAP en NXP Semiconductors. Fijne week! Simon

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.