Beurs vandaag

Strengere exportrestricties voor China? ● chipaandelen hard onderuit ● sectorrotatie zorgt voor verbreding rally

|
Terug naar overzicht

Gisteren waren we getuige van een rondje winstnemingen bij de technologieaandelen, die de rally op de wereldwijde beurzen sinds eind vorig jaar hebben aangejaagd. Niet het gevolg van tegenvallende cijfers of vooruitzichten voor de sector, maar van het bericht dat de VS ten aanzien van China misschien strengere exportregels wil implementeren.

ASML bijna 11% onderuit op Amsterdamse beurs

ASML dook op de Amsterdamse beurs bijna 11% omlaag, ondanks prima kwartaalcijfers en vooruitzichten. Ook dat aandeel reageerde negatief op het bericht uit de VS. Na het koersverlies van gisteren noteert het aandeel nog 'slechts' 28% hoger dan eind vorig jaar. Ook sectorgenoten ASM International (-7,6%) en BE Semiconductor (-7,1%) werden mee omlaag gezogen. Zelf zijn wij niet bezorgd over de vooruitzichten van ASML of techaandelen in het algemeen, maar zien de reactie van gisteren als een rondje winstnemingen na een intense rally en onderdeel van sectorrotatie. Het bericht uit de VS over strengere exportbeperkingen werd welbeschouwd slechts gebruikt als 'excuus'.

Ook elders in Europa winstnemingen en sectorrotatie

De koersdaling bij Europese techaandelen (-5,7%) drukte de Stoxx Europe 600-index naar een verlies van 0,5%. De AEX-index, ook wel de Nasdaq van de lage landen genoemd, leverde 1,8% in en noteert nu nog 16,5% hoger dan eind december. Van de elf aandelensectoren eindigden er gisteren zes in de plus, met de sector dagelijkse consumentengoederen (+1,1%) aan kop. Van paniek was dus geen enkele sprake, wel van sectorrotatie. De best presterende aandelen (en sectoren) werden geruild naar achterblijvers, een signaal dat wijst op een verbreding van de rally niet op het einde ervan. De dollar werd 0,4% zwakker op 1,094, nog een teken dat beleggers niet naar 'veilige havens' vluchtten. Dat zagen we ook niet terug op de obligatiemarkt. De Duitse tienjaarsrente daalde 1 basispuntje naar 2,42%. Hoe ver de correctie bij de techaandelen zal duren weet niemand. Wat we wel weten is dat er weer mooie koopkansen ontstaan.

Er waren gisteren geen richtinggevende macrocijfers uit Europa. Kwartaalcijfers leidden hier en daar ook nog tot positieve koersreacties. Het aandeel Adidas werd op de beurs in Frankfurt beloond voor prima kwartaalcijfers met een koerswinst van ruim 2%. Het Duitse chemiebedrijf Lanxess schoot ruim 16% omhoog op beter dan verwachte kwartaalcijfers. Een dag met grote bewegingen dus.

De SOX (chip-index) kachelde 6,8% omlaag

Beter dan verwachte Amerikaanse huizenmarktcijfers van juni werden overschaduwd door een negatief sentiment voor Amerikaanse techbedrijven. Angst voor strengere exportmaatregelen naar China was gisteren ook op Wall Street het welkome excuus voor een rondje winstnemingen bij techaandelen na een periode waarin het leek dat de bomen tot in de hemel konden groeien. De Philadelphia semiconductor-index (SOX) kachelde 6,8% omlaag, de sterkste daling sinds 2020 en noteert dit jaar nu nog 'maar' bijna 30% in de plus. Beurslieveling Nvidia sloot 6,6% lager, AMD verloor 10,2% en Broadcom eindigde bijna 8% in de min. De Magnificent 7-aandelen eindigden gemiddeld 3,5% lager, de Nasdaq-sloot daarop 2,8% lager, de sterkste daling sinds 2022 en staat dit jaar nog op een winst van bijna 20%. Zoals gezegd maken wij ons weinig zorgen over de vooruitzichten van techaandelen. Helaas kun je de aanleiding en het moment van een correctie nooit helemaal voorspellen. We adviseren er dan ook niet om te anticiperen maar wel op te reageren. Na regen komt immers weer zonneschijn. De wereldeconomie blijft redelijk goed draaien, de Amerikaanse economie stevent niet af op een recessie en centrale banken zullen beleidsrentes (verder) verlagen. Veel beter gaat het niet worden voor beleggers. Daar hoort zo nu en dan ook een gezonde correctie bij. Dat is iets anders dan een trendbreuk.

Sectorrotatie zien we terug in winst Dow Jones

De sectorrotatie op Wall Street zagen we terug in een winst van 0,6% voor de Dow Jones Industrial-index, onder aanvoering van aandelen uit de sector gezondheidszorg en een relatief klein verlies voor de Russell 2000-index (-1%). De S&P 500-index sloot 1,4% lager, terwijl de gelijk gewogen index slechts 0,4% lager sloot. Op de obligatiemarkt was er geen sprake van paniek. Rentes op Amerikaanse staatsobligaties sloten onveranderd.

Koersbeeld op Aziatische beurzen gemengd

Na de winstnemingen op Wall Street gisteravond is het beeld op de Aziatische beurzen vanmorgen gemengd. Naast verliezen zijn er ook plussen te zien. De Japanse Nikkei-index noteert op het moment van schrijven 2,1% lager, de Topix-index levert 1,2% in. Tegenvallende Japanse handelscijfers van juni drukken het sentiment. De Hang Seng-index koerst in Hongkong 0,6% hoger en de beurs van Shanghai plust 0,3%. Lagere rentes en een zwakkere dollar zijn positief voor aandelen uit opkomende markten. De Koreaanse Kospi-index noteert 1,3% lager, de beurs van Taiwan verliest 1,7%.

Agenda van vandaag

  • Het rentebesluit van de ECB
  • Wekelijkse ww-aanvragen in de VS

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.