We rekenen op drie renteverlagingen in de VS ● Amerikaanse consumenten laten geld rollen ● prima kwartaalcijfers van o.a. United Health (+6,5%)
Volgens beleggers zal Jerome Powell met de Amerikaanse centrale bank (de ‘Fed’) niet de fout maken om de beleidsrente te lang hoog te houden. Gisteren waarschuwde het IMF er in een rapport nog voor dat wanneer centrale banken de beleidsrentes te lang te hoog houden dit de economische groei zal schaden. Maar na de meevallende Amerikaanse inflatiecijfers van vorige week en een paar ‘dovish’ woorden van Powell rekent de markt nu op 2,6 renteverlagingen voor het einde van dit jaar. Wij ronden dat af op 3 en verwachten er volgend jaar nog eens 3. Zolang de Amerikaanse economie geen signalen afgeeft die wijzen op een sterke afkoeling is er sprake van een 'Goldilocks'-scenario: een zachte landing van de economie waarbij de prijs van geld (=rente) omlaag gaat en bedrijfswinsten verder zullen aantrekken.
Amerikaanse consumenten laten geld rollen
Gisteren werd bekend dat de winkelverkopen in de VS vorige maand gelijk zijn gebleven aan die van mei. Er werd gerekend op een daling van 0,3% (maand op maand), terwijl de groei in mei bijgesteld werd van +0,1% naar +0,3%. Dit wijst erop dat de Amerikaanse consument ondanks de hogere rentes, maar door hogere inkomsten (lonen), het geld blijft laten rollen. Op Wall Street zien we de afgelopen dagen een flinke draai naar aandelen en sectoren die vanwege de hoge rentes nog wat achter waren gebleven, maar minder last van tegenwind zullen krijgen wanneer de rente daalt. Zo is de Russell 2000-index van mid- en smallcaps in de afgelopen vijf dagen met ruim 11% gestegen. De Nasdaq steeg in dezelfde periode met slechts 0,44%, de S&P 500-index won 1,6%. Alleen al gisteren steeg de Russell 2000-index met een plus van 3,5% de vijfde winstdag op rij. We verwachten dat mid- en smallcaps niet alleen in de VS maar ook in de rest van de wereld zullen profiteren van lagere rentes.
Dalende rente goed nieuws voor obligatiebeleggers
Gisteren daalde de Amerikaanse tweejaarsrente met 4 basispunten naar 4,42%, het laagste niveau sinds februari. De tienjaarsrente daalde met 7 basispunten naar 4,16%, het laagste niveau sinds maart. We verwachten dat met de bevestiging van de desinflatietrend in de VS rentes nog verder zullen dalen. Dat is goed nieuws voor zowel obligatie- als aandelenbeleggers.
Positief sentiment, maar zeker nog geen euforie in de VS
De S&P 500-index steeg gisteren na een winst van 0,6% maar weer eens naar een nieuw all time-high, gedreven door prima kwartaalcijfers van onder andere United Health (+6,5%), Bank of America (+5,3%) en Morgan Stanley (+0,9%). De Nasdaq sloot 0,2% hoger, de Dow pluste 1,9%. Hoewel het beleggerssentiment in de VS behoorlijk positief is, is er nog geen sprake van een overdrijvingsfase en kan de rally de komende weken verder verbreden. Het is zaak om dan op tijd 'gas terug te nemen'. Zover is het echter nog niet en zullen beleggers die nog niet (voldoende) in aandelen zijn belegd, zich alsnog moeten melden op de markt om niet achter te blijven.
Beurzen in Europa sukkelen 10% achter de VS aan
Op de Europese beurzen is de stemming de laatste paar dagen een stuk minder enthousiast. Zorgen over de groei van China, een belangrijke exportmarkt, matige winstgroeiverwachtingen en winstwaarschuwingen van onder andere Hugo Boss (-7,5%) en Rio Tinto (-2,3%) drukten gisteren de stemming. Positieve berichten van onder andere Richemont (+1%) waren niet genoeg om de negatieve beursstemming te keren. De Stoxx Europe 600-index sloot 0,3% lager, waarmee het rendementsverschil met de S&P 500-index dit jaar nu al ruim 10% bedraagt. Vooralsnog houden we een voorkeur voor Amerikaanse aandelen boven Europese. Vanuit de macrokant was er nog wel wat positief nieuws te melden. Voor het eerst sinds 2022 is het aantal leningen in de eurozone in het tweede kwartaal voor consumentenkrediet en hypotheken gestegen. Dit betekent dat de economische groei voorzichtig aantrekt. Op de Europese obligatiemarkt was gisteren weinig beweging in aanloop naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) morgen. De Duitse tienjaarsrente daalde met 4 basispuntjes naar 2,43%.
Koersen Aziatische chipaandelen onder druk
Ondanks de aanhoudende recordjacht op Wall Street zie ik vanmorgen een gemengd beeld op de Aziatische beurzen. Opmerkingen van Joe Biden die het voor westerse bedrijven nog moeilijker wil maken om de Chinese chipindustrie te 'helpen', drukken vanmorgen de koersen van chipaandelen in Azië. Tokyo Electron daalt 8% op de beurs in Tokio. Mede hierdoor staat de Nikkei-index op een verlies van 0,4%. De Topix-index noteert wel een plus van 0,3%. TSMC daalt 2,5% op de beurs van Taiwan. Donald Trump lijkt zich niet zo druk te maken over de zelfstandigheid van Taiwan. In Hongkong schommelt de Hang Seng-index rond het slot van gisteren. De beurzen op het vasteland van China noteren rond de 0,4% lager. De beurs van Taiwan is 1,2% lager gesloten.
Het aandeel ASML opent rond de 5% lager
De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven (8.00 uur) licht lager en wijzen op een iets lagere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese beurzen zullen naar verwachting vlak tot licht hoger openen. De kwartaalcijfers van ASML zien er prima uit. De vooruitzichten voor het derde kwartaal blijken wat tegen te vallen, maar het orderboek is verder goed gevuld. De strenge woorden van Joe Biden over het verder beperken van leveringen van chipmachines aan China zou de stemming rond ASML wat kunnen drukken, al blijven de vooruitzichten desondanks erg goed voor het techbedrijf uit Veldhoven. ASML lijkt rond de 5% lager te gaan openen.
Agenda van vandaag
- Inflatiecijfers uit het VK en definitieve inflatiecijfers van de eurozone
- Cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt
- Het Beige Book van de Fed (met daarin de visie op de Amerikaanse economie)
- Kwartaalcijfers van Svenska Handelsbanken, Assa Abloy, Johnson & Johnson, Northern Trust, US Bancorp, Prologis en Steel Dynamics
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.