Beurs vandaag

Koersen duurzame bedrijven onder druk ● luxebedrijven lijden onder lage groei China ● small- en midcap-aandelen gevraagd

|
Terug naar overzicht

De effecten van de favorietenrol van Trump om de volgende president te worden waren gisteren zichtbaar op de financiële markten. Rentes op lange Amerikaanse staatsobligaties liepen op door de verwachting dat Trump een ruim fiscaal beleid (belastingverlagingen) zal aanhouden, waardoor het begrotingstekort hoog blijft en de staatsschuld verder oploopt. Verder stonden op de Europese beurzen koersen van 'groene en duurzame' bedrijven onder druk. Trump is fervent tegenstander van een snelle duurzame transitie en uitgesproken voorstander van olie en kolen. Vestas, de Deense bouwer van windmolens, leverde op de beurs van Kopenhagen 6,4% in. Orsted, aanlegger van onder andere windparken, sloot 5,5% lager en EDP renovaveis, een ander duurzaam Europees energiebedrijf, eindigde op de beurs in Lissabon 6,4% in de min.

Luxebedrijven in de verkoop na slechte berichten

Bij gebrek aan richtinggevend macronieuws werd het sentiment op de Europese beurzen gedrukt door negatieve berichten van luxemerken Burberry (-16%) en Swatch (-9,8%). Naast operationele problemen hebben deze bedrijven last van een tegenvallende groei van de Chinese economie, een belangrijke afzetmarkt. Ook LVMH verloor 2,6% op de beurs in Parijs en was er mede oorzaak van dat de CAC 40-index 1,2% lager sloot. Na een lagere opening steeg de Stoxx Europe 600-index rond 11.30 uur even naar het slotniveau van vrijdag, maar zakte daarna alweer snel omlaag om bij het luiden van de slotbel 1% lager te eindigen. Alle aandelensectoren eindigden in het rood, nutsbedrijven (-1,9%) droegen de rode lantaarn gevolgd door aandelen uit de sector duurzame consumentengoederen met daarin onder andere de eerder genoemde luxebedrijven. Ondanks de soms aantrekkelijke waarderingen op de Europese beurzen zien we nog geen katalysator om koopjes te jagen en de onderweging van Europese aandelen in onze beleggingsstrategieën aan te passen.

Op de obligatiemarkt was het redelijk kalm. De Duitse tienjaarsrente daalde met 2 basispunten naar 2,47%, de Franse tienjaarsrente daalde met 4 basispunten naar 3,11%. Het verschil is dus weer iets kleiner geworden. De euro sloot vrijwel onveranderd op 1,091 tegenover de dollar.

Amerikaanse mid- en smallcaps profiteren van ‘Trump trade’

Ook op Wall Street was de 'Trump trade' gisteren al goed zichtbaar. Beleggers anticiperen op een verkiezingsoverwinning van Donald Trump in november. Vooral de koersen van lokale bedrijven, die kunnen profiteren van een pro-Amerika en 'reshoring' beleid, liepen op. De Russell 2000-index, met daarin Amerikaanse mid- en smallcaps, steeg met nog eens 1,8%, naar het hoogste niveau in twee jaar. De index met veel lokaal georiënteerde bedrijven noteert dit jaar nog maar slechts 7,9% hoger en zal naar verwachting nog wat verder oplopen nu er ook zicht is op rentverlagingen door de Amerikaanse centrale bank (de ‘Fed’). De S&P 500-index steeg met 0,3% tot vlak onder het record van vorige week woensdag. De Nasdaq steeg met 0,4%. De Dow Jones Industrial Index sloot na een winst van 0,5% op een nieuw all time-high, mede door 2,6% koerswinst voor Goldman Sachs na prima kwartaalcijfers.

De Amerikaanse tienjaarsrente steeg met 5 basispunten naar 4,23%, vanwege de eerder genoemde verwachting van een ruim fiscaal beleid door Trump en hogere importheffingen op vooral Chinese goederen, wat een inflationair effect zal hebben.

Chinese aandelen onder druk door mogelijke importheffingen

Een iets zwakkere yen helpt de Japanse Nikkei-index vanmorgen aan een winst van 0,3%. De Topix-index noteert op het moment van schrijven 0,5% hoger. Zorgen over hogere importheffingen in de VS op Chinese goederen drukken vanmorgen de stemming op de Chinese beurzen. De Hang Seng-index verliest 1,5%, de beurs van Shanghai koerst 0,3% lager. In Seoel stijgt de Kospi-index 0,3%, de beurs van Taiwan is 0,1% hoger gesloten.

De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven (8.00 uur) rond de 0,2% hoger en wijzen op een hogere opening en weer nieuwe records vanmiddag op Wall Street. De Europese beurzen zullen naar verwachting rond de 0,2% lager openen.

Agenda van vandaag

  • Definitieve inflatiecijfers uit Italië
  • Index van het belegersentiment in Duitsland
  • Cijfers over de Amerikaanse winkelverkopen in juni
  • Vertrouwensindex van Amerikaanse huizenbouwers
  • Kwartaalcijfers van Bank of America, Ocado Group, State Street, Morgan Stanley en Omnicom Group

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.