Inflatie VS valt mee ● rentes dalen flink ● beleggers duiken op achterblijvers
De inflatie in de VS gaat steeds verder omlaag. De consumentenprijsinflatie is in juni gedaald van 3,3% naar 3,0% op jaarbasis. Dat is lager dan de verwachte +3,1%. Op maandbasis daalden de prijzen zelfs (-0,1% tegenover +0,1% verwacht). De kerninflatie is vertraagd van 3,4% naar 3,3%, waar werd gerekend op een gelijkblijvend niveau. Eindelijk begint de component van de huizenprijzen (huur, kosten van woning etc.) te dalen. Dat de inflatie in de VS al een tijdje vertraagt, is geen verrassing. Volgens de website truflation.com bedraagt de inflatie in de VS op basis van dagelijks bijgehouden data op dit moment nog maar 1,8%.
Rentes duiken omlaag na meevallend inflatiecijfer VS
Analisten en beleggers waren gisteren verrast door de inflatiecijfers die de desinflatietrend bevestigen en de centrale bank, de ‘Fed’, ruimte geven om de beleidsrente te verlagen. Vanaf half drie doken de rentes op Amerikaanse staatsobligaties omlaag en verzwakte de dollar tegenover de euro. De Amerikaanse tweejaarsrente daalde 11 basispunten naar 4,51%, het laagste niveau sinds begin maart en 0,5% onder het niveau van begin mei. De tienjaarsrente daalde met 7 basispunten naar 4,21%, het laagste niveau sinds begin april. Volgens marktprijzen schatten beleggers de kans op een renteverlaging in september nu op ruim 90%. Wij verwachten ook dat de Fed dan, voor het eerst sinds oktober 2019, de beleidsrente zal verlagen, nadat ze deze vanaf maart 2022 tot juli vorig jaar in recordtempo hebben verhoogd van 0,25% naar 5,5%.
Beleggers duiken op de achterblijvers
Lagere rentes zijn niet alleen gunstig voor obligatiebeleggers, maar ook voor bedrijven die relatief veel last hebben gehad van de hoge rente en zijn achtergebleven op de beurs. We zagen beleggers gisteren dan ook een flinke draai maken. Ze namen winst op de grote techaandelen na de stevige rally sinds eind vorig jaar. Niet omdat die niet gaan profiteren van de lagere rentes, maar om achterblijvers te kunnen kopen die kunnen herstellen door de lagere rentes. Op Wall Street werden gisteren vooral beursgenoteerde vastgoedaandelen (+2,7%) en small- en midcap-aandelen gekocht. De Russell 2000-index schoot 3,6% omhoog. Deze smallcap-index staat dit jaar slechts 4,8% hoger, tegenover een winst van bijna 22% voor de Nasdaq-index. Die leverde gisteren bijna 2% in, mede door winstnemingen bij de zwaargewichten Nvidia (-5,6%), Apple (-2,3%) en Microsoft (-2,5%) na de forse rally sinds eind vorig jaar. Het aandeel Tesla dook ruim 8% omlaag op berichten dat de presentatie van een prototype van Tesla’s robotaxi is uitgesteld naar oktober.
Aandelenrally wordt breder gedragen
We zijn niet bezorgd over de vooruitzichten voor de grote IT-bedrijven, maar zien met het zicht op lagere rentes ook ruimte voor koersherstel bij achtergebleven sectoren. Door het koersverlies van de techaandelen sloot de S&P 500-index gisteren 0,9% lager, maar de gelijk gewogen S&P 500-index sloot daarentegen 1,2% hoger! Dat zit zo: in de S&P 500-index heeft ‘Big Tech’ een grote weging, omdat de index naar marktkapitalisatie (beurswaarde) is gewogen. Maar als we alle 500 aandelen hetzelfde gewicht geven, is de index dus gestegen. Dit betekent dat de aandelenrally zich verbreedt en niet alleen door de grote techaandelen wordt gedragen. We verwachten dat deze verbreding in de tweede jaarhelft doorzet. Voor een korte terugblik op de eerste helft van 2024 en onze visie op de tweede helft van het jaar, luister je naar onze podcast met een update van de Beleggingsvisie 2024.
Europa volgt de VS
De rentes op eurostaatsobligaties daalden in het kielzog van de Amerikaanse rentes. De Duitse tienjaarsrente daalde met 7 basispunten naar 2,46%, de tweejaarsrente daalde met 11 basispunten naar 2,79%. Wanneer de Fed daadwerkelijk de rente gaat verlagen, is het voor de Europese Centrale Bank ook gemakkelijker om de beleidsrente verder te verlagen. Amerika leidt op alle vlakken op de financiële markten. Ook op de Europese beurzen zagen we daarom gisteren een sectorrotatie, met winstnemingen op IT-aandelen (-0,4%) en koersstijgingen voor onder andere beursgenoteerde vastgoedaandelen (+1,9%) en nutsbedrijven (+1,6%). De Stoxx Europe 600-index sloot 0,6% hoger. De AEX-index (-0,4%) was de enige grote Europese beurs die lager sloot, mede door koersverlies van Wolters Kluwer (-3%) en ASML (-1,3%).
Beleggers rekenen op lagere Chinese rente
De Chinese export is in juni met 8,6% gestegen in vergelijking met vorig jaar. Dat is meer dan de door analisten verwachte +8%. De import is echter gedaald met 2,3% (+2,5% verwacht), wat resulteert in het grootste Chinese handelsoverschot in tientallen jaren. De cijfers betekenen dat de vraag vanuit het buitenland naar Chinese spullen sterk is en de economie laat groeien, terwijl de binnenlandse consumptie (en de vraag naar goederen uit het buitenland) tegenvalt. Dit vergroot de kans op stimuleringsmaatregelen door de Chinese regering, met misschien ook renteverlagingen. In reactie op de lagere rentes in de VS en Europa en anticiperend op lagere Chinese rentes, stijgen de koersen van beursgenoteerde Chinese vastgoedaandelen vanmorgen op de beurs in Hongkong. De Hang Seng-index staat 2,6% hoger.
Winstnemingen op Aziatische techaandelen
Aziatische techaandelen noteren vanmorgen lager, in reactie op de lagere koersen gisteravond op Wall Street. De Japanse yen is vanmorgen nogal volatiel na een interventie door de Bank of Japan en noteert nu 159 tegenover de dollar. Nieuwe interventies om de koers van de yen te steunen worden verwacht. Een sterkere yen is niet gunstig voor de Japanse beurzen. De Nikkei-index verliest dan ook 2,5%, de Topix-index levert 1,2% in. De beurs van Taiwan is bijna 2% lager gesloten, mede door winstnemingen op het aandeel TSMC (-3,7%) na de sterke rally in de afgelopen maanden. De Kospi-index koerst in Seoel 1,2% lager.
De futures op de Amerikaanse aandelenindices geven vanmorgen een gemengd beeld. De future op de S&P 500-index noteert 0,1% hoger, de future op de Nasdaq (-0,1%) wijst op een licht lagere opening en een vervolg op de sectorrotatie van gisteren. Wij blijven niettemin positief over de grote groeiaandelen, maar de sectorrotatie en het oppikken van achterblijvers zou nog wel even kunnen aanhouden. Vooral mid- en smallcapaandelen hebben nog wel wat in te halen.
Agenda van vandaag
- Producentenprijscijfers uit de VS
- Kwartaalcijfers van onder andere Bank of New York Mellon, Wells Fargo & Co, JPMorgan Chase & Co en Citigroup
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.