Beurs vandaag

Rally op beurzen verbreedt zich ● vastgoedaandelen (+2,1%) profiteren van lagere rente ● nieuwe records voor S&P 500 en Nasdaq

|
Terug naar overzicht

Van de Oranje-kater naar feest op de beurzen. Ondanks alle scepsis en waarschuwingen voor een mogelijk einde aan de rally op de wereldwijde aandelenbeurzen gaat de recordjacht vrolijk verder. Veel beleggers staan nog met cash langs de zijlijn te hopen (en waarschuwen) voor een correctie. Hoop is een slechte strategie en rally's eindigen niet door ouderdom, maar worden 'vermoord door de Fed'. Voor dat laatste hoeven we voorlopig niet bang te zijn. De eerstvolgende actie van de Fed zal niet het dichtdraaien van de geldkraan zijn, wat negatief op markten uitwerkt, maar een renteverlaging zoals we die al in veel andere landen en regio's hebben gezien. Zolang de economie redelijk blijft draaien, een 'zachte landing’ maakt en bedrijfswinsten op peil blijven, kan de rally zich nog wat verder verbreden.

Optimisme overheerst op Europese beurzen

Op de Europese beurzen overheerste gisteren een positieve stemming na nieuwe records dinsdagavond op Wall Street. Positieve cijfers en vooruitzichten van de Taiwanese chipfabrikant TSMC, de grootste in z’n soort, die onder andere chips voor Nvidia en Apple produceert, steunde het optimisme bij beleggers. Na drie dagen van lagere koersen herstelde ook de CAC 40-index in Frankrijk met 0,9%. Hier zijn nog wel wat kansen te vinden. Alle andere Europese aandelenbeurzen eindigden ook in de plus. De Stoxx Europe 600-index eindigde met een winst van 0,9% en is daarmee minder dan 2% verwijderd van de piek van 15 mei.

Beursgenoteerd vastgoed trekt de kar

Alle aandelensectoren eindigden in de plus. Beursgenoteerde vastgoedaandelen (+2,1%) trokken de kar, geholpen door lager rentes. De Duitse tienjaarsrente daalde met 5 basispunten naar 2,53% en de Franse tienjaarsrente met 6 basispunten naar 3,18%. Het verschil is dus kleiner geworden en we verwachten dat de 'spread' nog wel iets verder terug kan lopen. IT-aandelen (+1,2%) blijven gevraagd en eindigden gisteren op de tweede plaats. In Amsterdam sloot ASML (+2%) voor het eerst in de geschiedenis boven de €1.000. Vooralsnog hebben we een duidelijke voorkeur voor IT-bedrijven in de ING beleggingsstrategieën; daar is de komende kwartalen de hoogste winstgroei te verwachten. Die IT-aandelen vinden we vooral op Wall Street.

Apple ’s werelds waardevolste bedrijf

Apple verwacht in de tweede helft van dit jaar 10% meer nieuwe iPhones 16 te verkopen dan de 81 miljoen iPhones 15s in de tweede helft van vorig jaar, gedreven door nieuwe AI-toepassingen in de nieuwste toestellen. Dat is in lijn met de eerder gemelde positieve berichten van chipfabrikant TSMC. De koers van Apple steeg gisteren met 1,9% naar $233, een nieuw record, waarmee het bedrijft nu een marktwaarde heeft van bijna $3.600 miljard! Het is daarmee het meest waardevolle bedrijf ter wereld. Microsoft (+1,5%) en Nvidia (+2,7%) volgen op de tweede en derde plaats.

Rally lijkt zich in de VS wat te verbreden

Zonder richtinggevende macrocijfers, maar met de verwachting dat de Fed de geldkraan in september voorzichtig open zal draaien, boekte de S&P 500-index (+1%) voor de zevende dag op rij winst en sloot dit jaar voor de 37ste keer op een all time-high. Alle aandelensectoren eindigden in de plus, want de rally werd gisteren breed gedragen. De Philadelphia Semiconductor-index sloot 2,4% hoger op een nieuw record, de Nasdaq Composite-index steeg met 1,2% naar een nieuwe recordstand. Ook de Dow steeg 1,1% en de Russell 2000-index pluste 1,1%. Vooral dat laatste is een signaal dat de rally zich wat lijkt te verbreden naar mid- en smallcapaandelen. Die zijn dit jaar flink achtergebleven en hebben nog wat in te halen.

Op de obligatiemarkt was er in aanloop naar de inflatiecijfers van vandaag weinig beweging. De Amerikaanse tienjaarsrente daalde met 1 basispuntje naar 4,28%.

Ook in Azië stijgen de beurskoersen

Het feest op de beurzen krijgt vanmorgen in Azië een vervolg. Op mijn Bloomberg-scherm zie ik vrijwel alleen maar groene koersen oplichten. Gesteund door nieuwe records op Wall Street noteren de Aziatische beurzen onder aanvoering van IT-aandelen hoger. De Nikkei-index staat op het moment van schrijven op een winst van 1,2%, de Topix-index plust 1%. Voor de beide Japanse indices zijn dat nieuwe records. De Hang Seng-index koerst in Hongkong 1,6% hoger en de beurs van Shanghai plust 0,8%. De Koreaanse Kospi-index noteert 0,6% hoger. Het aandeel TSMC stijgt vanmorgen nog eens ruim 3% naar een nieuw all time-high en helpt de beurs van Taiwan naar een winst van 1,6%.

De futures (termijncontracten) op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven (8.00 uur) rond de slotstanden van gisteren en wijzen op een vlakke opening van Wall Street vanmiddag. De Europese beurzen zullen na de rally op Wall Street gisteravond naar verwachting rond de 0,3% hoger openen.

Agenda van vandaag

  • Industriële productiecijfers uit het VK
  • Amerikaanse CPI-(inflatie)cijfers van juni

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.