Treurnis in Frankrijk ● renteverlaging Fed in september steeds waarschijnlijker ● groot verschil tussen Europa en VS
Frankrijk heeft op dit moment, naast de uitschakeling bij het EK voetbal, wel meer problemen. De Fransen hebben een 'lamme' regering na de verdeelde verkiezingsuitslag, waar geen van de drie grootste partijen een meerderheid heeft gekregen. Dit betekent dat de grote en broodnodige hervormingsplannen van president Macron zeer waarschijnlijk niet doorgevoerd kunnen worden, maar dat ook de fiscale (onverantwoorde) plannen van het linkse blok zullen worden geblokkeerd. Frankrijk zit vlak voor de start van de Olympische Spelen in een politieke impasse. Is dat erg? Dat lijkt wel mee te vallen. Maar we hoeven ook geen groeiwonderen te verwachten.
Franse malaise slaat over op Europa
De Franse CAC 40-index sloot gisteren 1,6% lager en was daarmee de slechtst presterende Europese aandelenbeurs. Sinds de aankondiging van vervroegde parlementsverkiezingen is de index met ruim 6% gedaald. Hij noteert nu 0,5% onder de stand van eind december en is daarmee één van de slechtst presterende wereldwijde beurzen. Het negatieve sentiment in Frankrijk sloeg over naar de andere Europese beurzen, bij een gebrek aan richtinggevend nieuws. Vlak voor de start van het kwartaalcijferseizoen maakten beleggers een pas op de plaats. Bij 30% lager dan gemiddelde omzetten sloot de Stoxx Europe 600-index 0,9% lager. Alleen beursgenoteerde vastgoedaandelen (+0,1%) eindigden nipt hoger, ondanks iets hogere rentes. De Duitse tienjaarsrente steeg met 4 basispunten naar 2,58%. De Franse tienjaarsrente steeg met 8 basispunten naar 3,25% waardoor de 'spread' verder opliep tot 67 punten. Wij verwachten dat het renteverschil nog iets verder kan oplopen, maar niet heel veel meer. De euro verzwakte iets naar 1,081 tegenover de dollar.
Fed-baas Powell zet deur open voor renteverlaging in september
De vertrouwensindex van het Amerikaanse midden- en kleinbedrijf is vorige maand gestegen van 90,5 naar 91,5 punten. Dat is hoger dan de verwachte daling naar 90,2 punten en het hoogste niveau sinds december vorig jaar. Dit staat in schril contrast met de sterke daling van de inkoopmanagersindex (ISM Services) die vorige week werd gepubliceerd en komt beter overeen met de stijging van de PMI Services-index van onderzoeksbureau S&P Global. Blijkbaar valt het met de verzwakking van de Amerikaanse economie wel mee.
Woorden van gelijke strekking kwamen gisteren uit de mond van Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, de ‘Fed’. Op de eerst dag van zijn halfjaarlijkse bezoek aan het Congres vertelde hij dat de inflatie langzaam maar zeker de goede kant opgaat en de hogere beleidsrente effect heeft. De Amerikaanse economie raakt niet oververhit. Tegelijkertijd waarschuwde hij voor de negatieve effecten van de hoge rente en noemde hij expliciet de opgelopen werkloosheid. Dat zijn redelijk 'dovish' woorden. Wij verwachten dan ook dat de Fed in september de beleidsrente zal verlagen. Goed nieuws voor beleggers.
Verschil tussen Europa en de VS loopt verder op
Op de obligatiemarkt werd lauw gereageerd op de woorden van Powell. De tweejaarsrente sloot onveranderd op 4,63%, de tienjaarsrente steeg met 2 basispunten naar 4,30%. De S&P 500-index sloot met een winst van 0,1% voor de 36ste keer dit jaar op een nieuw ‘all-time high’. Het was tevens de zesde winstdag op rij, de langste positieve reeks sinds januari. De Nasdaq steeg met 0,1% ook naar een nieuw record. Het rendementsverschil tussen de Stoxx Europe 600-index en de S&P 500-index is dit jaar opgelopen tot bijna 11% (total return in euro). Het maakt dus nogal uit waar je belegt. Europese aandelen blijven al jaren achter bij de Amerikaanse beurs door een gebrek aan goede groeiaandelen. Dat zien we op de korte termijn niet veranderen.
De index van wereldwijde aandelen (MSCI All Country World-index, total return in euro) sloot gisteren ook op een nieuwe recordstand. Het verschil tussen het rendement op aandelen (+15,95%) en obligaties (-0,25%) is dit jaar inmiddels opgelopen tot 16,2%. Onze tactische overwogen positie in aandelen ten koste van een onderweging van obligaties pakt dan ook goed uit.
Roep om meer stimulering neemt toe in China
De consumentenprijsinflatie is vorige maand in China onverwacht vertraagd van 0,3% naar 0,2% op jaarbasis. Analisten rekenden op een versnelling naar 0,4%. De producentenprijzen zijn met 0,8% gedaald, in lijn met de verwachting. De deflatoire druk in China neemt dus toe, net als de druk op de Chinese regering om met stimuleringsmaatregelen te komen. Er wordt nu op korte termijn een renteverlaging door de People's Bank of China verwacht. In eerste instantie reageerden beleggers redelijk positief, gesteund door de recordjacht op Wall Street, maar inmiddels is de stemming op de Chinese beurzen iets bekoeld. De Hang Seng-index staat 0,2% lager en de beurs van Shanghai verliest 0,6%. Opvallende stijger in Hongkong is het aandeel Baidu, dat ruim 10% hoger noteert na berichten over een sterke groei van de bestellingen voor zijn robotaxi's. In Tokio koerst de Nikkei-index nog eens 0,6% hoger en staat de Topix index (+0,5%) op een nieuwe recordstand. De beurs van Taiwan plust 0,4% en de Kospi-index noteert in Seoel 0,1% hoger.
De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren vanmorgen licht hoger en wijzen op een iets hogere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese beurzen zullen naar verwachting rond de 0,2% hoger openen.
Agenda van vandaag
- Geen belangrijke cijfers
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.