Beurs vandaag

Franse verkiezingsverrassing ● arbeidsmarkt VS koelt af ● kans op renteverlaging Fed stijgt

|
Terug naar overzicht

De grootste verrassing kwam het afgelopen weekend niet uit Duitsland, waar Oranje de halve finale van het EK voetbal haalde, maar uit Frankrijk. De zo gevreesde grote verkiezingsoverwinning van de partij van Marine Le Pen bleef uit. Haar partij werd slechts derde na de tweede en definitieve verkiezingsronde. De middenpartij van president Macron werd tweede en de meeste stemmen gingen naar het linkse blok. Deze linkse alliantie behaalde echter geen absolute meerderheid in het parlement, maar gaat waarschijnlijk wel de premier leveren.

Impasse dreigt in Franse politiek

De verkiezingsuitslag betekent dat de politieke slagkracht van Frankrijk is afgenomen en grote hervormingsplannen niet kunnen worden uitgevoerd. Het goede nieuws is dat er waarschijnlijk ook geen grote uitgaven kunnen worden gedaan door links. Onzekerheid over het begrotingsbeleid in Frankrijk zal nog wel voor wat volatiliteit op de financiële markten kunnen zorgen. In reactie op de verkiezingsuitslag is de euro vanochtend een klein beetje zwakker geworden en wijzen de futures op Franse staatsobligaties op iets hogere rentes. De meeste Europese beurzen zullen naar verwachting iets lager aan de nieuwe week beginnen.

Kleine verliezen op Europese beurzen

In aanloop naar de tweede ronde van de Franse verkiezingen sloot de CAC 40-index vrijdag in Parijs met een verlies van 0,3%. In Londen sloot de FTSE 100-index na een hogere opening uiteindelijk met een verlies van 0,5%. De index van lokale bedrijven, de FTSE 250-index, boekte een winst van 0,7% in reactie op de verkiezingsoverwinning van Labour. Verwacht wordt dat de Britse economie een positieve impuls zal krijgen. Met uitzondering van de DAX-index (+0,1%) in Frankfurt, eindigden de belangrijkste grote Europese beurzen vrijdag in het rood. De Stoxx Europe 600-index sloot met een verlies van 0,2%. Vlak voor de Franse verkiezingen namen beleggers geen grote posities in en werd er hier en daar wat winst genomen.

Europese rentes dalen

De stemming in Europa werd ook beheerst door het Amerikaanse arbeidsmarktrapport van juni dat om 14.30 uur werd gepubliceerd. Dit rapport wijst op een afkoeling van de Amerikaanse economie en vergroot de kans op een renteverlaging door de centrale bank, de Fed. De rentes op eurostaatsobligaties werden in het kielzog van de dalende rentes op Amerikaanse staatsobligaties mee omlaag getrokken. De Duitse tienjaarsrente daalde met 5 basispunten naar 2,56%. We verwachten dat deze nog wel wat verder kan dalen in de tweede helft van dit jaar, wanneer de belangrijkste centrale banken de beleidsrentes (verder) zullen verlagen.

Arbeidsmarkt VS koelt af

In de VS zijn in juni 206.000 nieuwe banen gecreëerd, meer dan de verwachte 190.000. Het aantal van mei werd echter bijgesteld van 272.000 naar 218.000 en dat van de voorgaande twee maanden werd per saldo met 111.000 verlaagd. De werkloosheid is opgelopen van 4% naar 4,1%, het hoogste niveau sinds 2021. De stijging van de uurlonen is op jaarbasis vertraagd van 4,1% naar 3,9%, in lijn met de verwachting van analisten. Het rapport wijst op een afkoeling van de Amerikaanse arbeidsmarkt en economie, wat past in een scenario van een 'zachte landing'. Het geeft de Fed ruimte om de beleidsrente in september te verlagen. De eerstvolgende vergadering (31 juli) zal nog iets te vroeg zijn.

Kans op renteverlaging Fed in september stijgt

In reactie op het banenrapport daalden de rentes op Amerikaanse staatsobligaties over een brede linie. De tweejaarsrente daalde met 10 basispunten naar 4,60%, de tienjaarsrente daalde met 8 basispunten naar 4,28%. De dollar verzwakte naar 1,084 tegenover de euro. Beleggers prijzen de kans op een renteverlaging door de Fed in september nu in op 75%. Lagere rentes zijn gunstig voor obligatiebeleggers, maar ook voor de waarderingen van aandelen. Ze kunnen de aandelenkoersen hoger stuwen, mits de bedrijfswinsten zich positief blijven ontwikkelen. Vrijdag wordt het tweedekwartaalcijferseizoen officieus afgetrapt met de cijfers van een aantal Amerikaanse banken. Dan moet blijken of de winsten inderdaad verder zijn gestegen. Voor aandelen uit de S&P 500-index wordt een gemiddelde winstgroei van 10,6% op jaarbasis verwacht over het tweede kwartaal.

Beleggers reageerden vrijdag positief op de arbeidsmarktcijfers en de dalende rentes. De S&P 500-index steeg met 0,5% naar een nieuw record en ook de Nasdaq (+0,9%) bereikte een nieuwe ‘all-time high’. Voor beide indices was het de beste beursweek sinds april. Ze droegen sterk bij aan het nieuwe record voor de index van wereldwijde aandelen (MSCI All Country World-index, total return in euro), die dit jaar op een winst staat van bijna 16%. Wij denken dat er nog iets meer in het vat zit voor aandelen. Meer daarover lees je in de update van onze Beleggingsvisie 2024.

Meeste Aziatische beurzen in het rood

De koers van de Taiwanese chipproducent TSMC stijgt vanmorgen met nog eens 3% naar een nieuwe recordstand door een upgrade van zakenbank Morgan Stanley. De koerswinst van TSMC stuwt de beurs van Taiwan 1,5% omhoog. Ondanks de recordjacht op Wall Street noteren de meeste Aziatische beurzen echter lager. De Nikkei-index daalt 0,3% en de Topix-index verliest 0,6%. De Hang Seng-index staat in Hongkong 1,8% lager en de beurs van Shanghai staat 1% in de min. De Zuid-Koreaanse Kospi-index noteert vrijwel onveranderd.

De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren vanmorgen 0,1% tot 0,2% lager en wijzen op een iets lagere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese beurzen zullen aan het begin van de nieuwe week naar verwachting licht lager openen.

Agenda van vandaag

  • Geen belangrijke cijfers

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.