Rentes dalen weer na Franse verkiezingsuitslag ● Stoxx Europe wint 6,8% in eerste halfjaar ● Nike door het putje (-20%) na winstalarm
De Fransen zijn gisteren en masse naar de stembus getrokken voor de vervroegde parlementsverkiezingen. Volgens de eerste berichten heeft de uiterst rechtse partij van Marine Le Pen ongeveer 34% van de stemmen gekregen, Macron's partij iets meer dan 20% en de linkse coalitie net geen 30% van de stemmen. Vooraf was gevreesd voor een grote (absolute) meerderheid voor de partij van Le Pen of voor links, maar dat is dus niet gebeurd. Volgende week zondag 7 juli is de tweede en beslissende stemronde.
Rentes dalen wat na verkiezingsuitslag
In een reactie op de uitslag is de euro vanochtend wat sterker geworden, op 1,076, en noteren de futures (termijncontracten) op Franse staatsobligaties hoger, wat betekent dat rentes vanmorgen zullen dalen. De rentes op de meest veilige Duitse staatsobligaties zullen vanmorgen naar verwachting juist stijgen. De vrees voor nog grotere Franse begrotingstekorten en sterk oplopende staatsschuld is vooralsnog niet terecht. De Franse CAC 40-index kan aan het begin van de nieuwe week wat herstellen, al zal de volatiliteit richting de tweede ronde van de verkiezingen hoog blijven.
CAC 40 veruit slechts presterende beurs
De Europese aandelenbeurzen sloten vrijdag de eerste jaarhelft overwegend lager af. In aanloop naar de verkiezingen leverde de CAC 40-index in Parijs 0,7% in en was daarmee veruit de slechtst presterende beurs. Rentes op Franse staatsobligaties liepen nog iets verder op door de angst voor een politieke aardverschuiving in Frankrijk.
Brede Europese beurs wint al twee jaar achtereen
Verder werd de stemming op de Europese aandelenbeurzen gedrukt door het slechte optreden van president Biden in het eerste tv-debat met uitdager Trump. De Stoxx Europe 600-index sloot op de laatste dag van het halfjaar met een verlies van 0,2%, waardoor de winst in de eerste zes maanden van dit jaar bleef steken op 6,8%. Het is het vierde halfjaar op rij dat de brede Europese aandelenbeurs met winst is gesloten. Een groeiherstel van de economie, aantrekkende bedrijfswinsten en de start van renteverlagingen door de ECB zijn de belangrijkste drijfveren geweest achter de koerswinsten. De vrijdag gepubliceerde voorlopige inflatiecijfers van juni uit Spanje en Italië bevestigen de desinflatietrend in de eurozone en opent de weg naar verdere renteverlagingen door de ECB in de tweede helft van dit jaar. Een goed vooruitzicht voor beleggers.
Nike (-20%) onder druk door tegenvallende cijfers
Dat het niet overal rozengeur en maneschijn is, werd vrijdag bevestigd door Nike. De sportproducten fabrikant gaf een winstwaarschuwing af en werd op Wall Street 'beloond' met een koersdaling van 20%: de grootste daling op één dag ooit. Desondanks openden de meeste Amerikaanse aandelenbeurzen vrijdag hoger, sommige op nieuwe all time-highs, maar leverden die winsten in de laatste uren van de handel weer in. Zorgen over het tv-optreden van president Biden en de winstwaarschuwing van Nike drukten de stemming.
Kans iets groter dat de Fed verlaagt in september
Daartegenover stond de bevestiging van de desinflatietrend in de VS. De PCE-inflator, de favoriete inflatiegraadmeter van de Amerikaanse centrale bank (de ‘Fed’), is in mei zoals verwacht onveranderd (0% maand op maand) gebleven en op jaarbasis (zowel de 'gewone' als de kerninflatie) vertraagd naar 2,6%. Dat is de kleinste stijging sinds 2021 en vergroot de kans dat de Fed binnenkort ook een begin zal maken met het verlagen van de beleidsrente. De markt schat die kans nu voor september in op 59%. Wij denken dat ze dan inderdaad een eerste stap zullen zetten met een renteverlaging. Verder werd vrijdag bekend dat de index van het Amerikaanse consumentenvertrouwen volgens de universiteit van Michigan iets hoger is uitgekomen dan eerder geschat en de inflatieverwachtingen zijn gedaald.
De positieve macrocijfers was niet genoeg om de negatieve stemming op de beurzen te keren. Na een tussentijdse winst van 0,7% sloot de S&P 500-index met een verlies van 0,4%. In de laatste acht maanden is de S&P 500-index zeven keer hoger gesloten. In juni boekte de belangrijkste aandelenbeurs een winst van 3,5%. De Nasdaq 100-index passeerde vrijdag heel even de 20.000 puntengrens maar sloot 0,5% in de min. Voor de technologiebeurs staat er voor juni wel een winst van 6,2% op het koersenbord. De Dow Jones Industrial index sloot op de laatste dag van de maand 0,1% lager.
Op de obligatiemarkt liepen rentes vrijdag ondanks de inflatiecijfers toch nog iets op. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg met 11 basispunten naar 4,40, zonder een aanwijsbare reden. Desondanks wist de Russell 2000-index vrijdag 0,5% hoger te sluiten. Voor de tweede helft van het jaar verwachten we dat de koersen van mid- en small cap bedrijven verder kunnen herstellen.
Aziatische beurzen beginnen de week goed
De officiële Chinese inkoopmanagersindex van juni is gedaald van 51 naar 50,5 punten. De deelindex van de dienstensector is iets verder gedaald dan verwacht, van 51,1 naar 50,5 punten (51 verwacht; de deelindex van de productiesector is blijven staan op 49,5 punten. Dit wijst erop dat de Chinese economie nog niet op alle cilinders draait. Toch staan de beurzen op het vasteland van China vanmorgen op winst. De beurs van Shanghai plust 0,6%, die van Shenzhen plust 0,4%. De beurs van Hongkong is gesloten vanwege de viering van een feestdag. De meeste andere Aziatische beurzen zijn ook positief aan de tweede jaarhelft begonnen en kleuren groen. De Kospi-index noteert 0,1% hoger en de Japanse Topix index plust 0,4%. De beurs van Taiwan is 0,1% hoger gesloten.
Agenda van vandaag
- Inkoopmanagersindices van de productiesector van een aantal Eurolanden en de VS
- Duitse inflatiecijfers van juni
Goed om te weten
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.
Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.