Beurs vandaag

Fransen houden adem in ● economie VS voelt hoge rente ● mid- en smallcap-aandelen gevraagd

|
Terug naar overzicht

De stemming op de Europese beurzen werd gisteren grotendeels bepaald door een winstwaarschuwing van H&M (-13%) en Amerikaanse macro-economische cijfers die wijzen op een afkoelende economie. Tegenvallende omzetcijfers van H&M leidden tot een flinke koersdaling van het aandeel, die de koersen van sectorgenoten mee omlaag trok. Richting het weekend en in aanloop naar de publicatie van Amerikaanse inflatiecijfers, maakten Europese beleggers een pas op de plaats. De beursomzetten lagen dan ook 20% tot bijna 40% onder het gemiddelde van de afgelopen 30 dagen.

Franse beleggers houden adem in

De Duitse DAX-index (+0,3%) en de AEX-index (+0,2%) sloten gisteren hoger, maar de Franse CAC40-index sloot 1% lager in aanloop naar de eerste ronde van de verkiezingen aanstaande zondag. De Franse tienjaarsrente steeg met 4 basispunten naar 3,27%, terwijl de Duitse tienjaarsrente een fractie daalde naar 2,45%. Het renteverschil is dus nog iets verder opgelopen. We verwachten dat dit verschil weer iets kan afnemen wanneer de tweede ronde van de verkiezingen is geweest (7 juli), mits de Franse kiezers geen enorme ruk naar links maken. We zullen zien. De onzekerheid over de uitslag leidt voor nu vooral tot volatiliteit. Na een wat matte handelsdag sloot de Stoxx Europe 600-index gisteren met een verlies van 0,4%. Beursgenoteerde vastgoedaandelen (+0,8%) en IT-aandelen (+0,7%), onder aanvoering van ASML (+1,4%), wisten nog wel hoger te sluiten. Toeleveranciers aan de halfgeleiderindustrie zullen naar verwachting profiteren van de investeringsplannen van het Amerikaanse Micron, een producent van geheugenchips.

Amerikaanse economie voelt hogere rentes

Volgens definitieve cijfers is de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal met 1,4% gegroeid (omgerekend naar een periode van een jaar), gelijk aan een eerdere schatting. Opvallend was de neerwaartse bijstelling van de bijdrage van consumentenbestedingen (van +2% naar +1,5%), wat wijst op een langzaam afkoelende economie. Dit is in lijn met ons 'zachte landing'-scenario. Ook het aantal doorlopende aanvragen voor een werkloosheidsuitkering loopt langzaam maar gestaag iets op en de huizenverkopen in de VS nemen af. De impact van de hoge rentes is echt wel zichtbaar. Daar tegenover stonden gisteren de beter dan verwachte cijfers over de verkopen van duurzame goederen in mei (+0,1% tegenover -0,5% verwacht), al merken we daarbij op dat de +0,6% van april werd bijgesteld naar slechts +0,2%.

Obligatierentes VS dalen

In reactie op de economische cijfers daalden de rentes op Amerikaanse staatsobligaties licht. De tweejaarsrente daalde met 4 basispunten naar 4,71%, de tienjaarsrente daalde met 4 basispunten naar 4,29%. De kans op een renteverlaging door de centrale bank, de Fed, is weer wat toegenomen. De markt prijst die kans voor september nu op 60%. Wij gaan ervan uit dat de Fed inderdaad in september een eerste verlaging zal aankondigen. De rentes op staatsobligaties kunnen daardoor in de tweede helft van dit jaar wat dalen. Je leest hierover ook in de update van onze beleggingsvisie 2024.

Mid- en smallcap-aandelen zijn gevraagd

Lagere rentes zijn vooral gunstig voor mid- en smallcap-bedrijven. De Russell 2000-index steeg gisteren dan ook met 1%. De S&P 500-index deed het rustiger aan met een plus van 0,1%, de Dow Jones-index steeg ook 0,1%. Het aandeel Micron ging 7% onderuit na tegenvallende omzetverwachtingen. Dit drukte op de koers van Nvidia (-1,9%). Amazon (+2,2%) zette de recordjacht voort en hielp de Nasdaq-index aan een winst van 0,2%. In aanloop naar de inflatiecijfers (PCE) namen beleggers geen grote posities in.

Japanse beurs profiteert van zwakke yen

Iets hoger dan verwachte Japanse inflatiecijfers van juni zijn vanmorgen niet genoeg om de yen te steunen. Die verzwakt naar boven de 161 tegenover de dollar, het laagste niveau sinds 1986. De Topix-index stijgt met een winst van 0,4% naar het hoogste niveau in 34 jaar. In Japanse yen noteert de brede Japanse index dit jaar ruim 18% hoger, in euro's gemeten blijft daar maar 7% van over. De Nikkei-index staat 0,6% hoger. Op de laatste dag van het tweede kwartaal staan vrijwel alle Aziatische beurzen vanmorgen in de plus. De Hang Seng-index noteert 0,1% hoger, de beurs van Shanghai stijgt 0,6% en de Kospi-index plust 0,3%.

De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren vanmorgen tussen de 0,1% en 0,5% hoger en wijzen op een hogere opening van Wall Street vanmiddag. De Europese beurzen zullen naar verwachting rond de 0,2% hoger van start gaan.

Agenda van vandaag

  • Inflatiecijfers uit Spanje, Frankrijk en Italië
  • Inkomen en uitgaven van Amerikanen
  • Sentimentindices Universiteit van Michigan
  • PCE-prijsindex VS (vertraging van 2,8% naar 2,6% verwacht)

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.